Kattis Lodén i Branschnyheter, Sociala medier

Att synas på Facebook 2018

Att få sina inlägg synas och sticka ut i det stora flödet på Facebook är inte lätt. De kan inte visa den enorma mängd inlägg som publiceras av vänner, gillade sidor och grupper i den ordning de faktiskt postas. Det skulle då bli ett ohanterligt flöde där en stor del också är helt ointressant för er som användare. För att göra flödet mer tillgängligt och intressant har Facebook en avancerad algoritm med uppgiften att ge er som användare en bra användarupplevelse.

Tidigare har flödet fyllts med ej relevanta inlägg, men sedan någon månad tillbaka har ni säkert reagerat på att det ser annorlunda ut. Som privatperson tycker du säkert att det är skönt att få scrolla igenom ett mer personligt flöde, där du faktiskt får se vad dina vänner uppdaterat kring. Men som företagare och sidägare betyder det att du nu måste jobba hårdare och ha en genomtänkt strategi för att just din sidas inlägg faktiskt ska synas i flödet. Vill ni arbeta upp en community på Facebook så måste ni bygga upp ett organiskt intresse och tänka strategiskt när ni postar inlägg.

Den 11 januari gick Facebook själva ut med ett blogginlägg där de informerade om den nya algoritmen, som motsats till Google som ofta är mycket hemliga om sina justeringar så är Facebook öppna med vad som kommer att påverka er synlighet.

” I’m changing the goal I give our product teams from focusing on helping you find relevant content to helping you have more meaningful social interactions.”
– Mark Zuckerberg

Vad Facebook vill visa

  • innehåll som användaren gillar och prioritera de personer som användaren faktiskt interagerar ofta med
  • innehåll från grupper och sidor som du visat ett intresse för och interagerat med.
  • rätt annonser, det ska vara annonser som är relevanta för dig som användare och i en rimlig mängd.

Vad ska man tänka på?

Komplettera

Gå igenom er Facebooksida och komplettera med de uppgifter som saknas. Sidor med kompletta uppgifter kommer att ha en fördel i flödet.

Engagera

Genom att skriva inlägg som skapar ett engagemang hos användarna så ger ni inlägger fördelar. Användarna ska gilla, diskutera, dela i sitt flöde eller via messenger och kanske tagga en vän. Men det är en balansgång då ni inte får uppmana till att gilla/dela/kommentera då det klassas som ”baiting”, engagemanget ska ske på användarens eget initiativ. Inlägg där engagemanget är lågt eller inget försvinner snabbt ur flödet och kan enligt vissa innebära att ditt nästa inlägg får ett sämre utgångsläge och svårare att synas.

Länka

Att länka till bra innehåll är positivt, men kontrollera att ni länkar till en användarvänlig sida. Är sidan du länkat till seg, ej användarvänlig eller inte mobilanpassad så får inlägget en sämre score och ramlar ur flödet.

Informera

Inlägg med tydlig information, där innehållet ger följaren något kommer att gynnas. Men undvik rena textinlägg, inläggen ska alltid kompletteras med en bild, länk eller video.

Rörligt content

Arbetar ni med videor på er Facebook, ladda upp videon hos Facebook, den videon kommer att visas mer än en länkad.

Undvik ”baiting”

Så kallad ”baiting” har blivit allt mer vanligt under det senaste året, det är inlägg där användaren uppmanas att rösta, dela, reagera etc på ett inlägg. Dessa inlägg kommer nu att prioriteras bort ur flödet.

Kvalité

Tänk igenom vad du postar för inlägg. Skriv hellre ett kvalitativt inlägg i veckan än att trycka ut inlägg som inte skapar engagemang. Tar ni med er av tipsen ovan och analyserar hur era följare agerar på inlägg så hittar ni snart er strategi för att synas på Facebook.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.