Caroline Berg i E-handel

Wikinggruppen blir eget bolag och inleder ett samarbete med Mystore.no

Wikinggruppen fram till idag
Det har onekligen varit en intensiv och spännande tillväxtresa på Wikinggruppen. Vi startade med e-handel 2005 och har sedan dess vuxit sida vid sida med många av er till att idag vara en av de största plattformarna för svenska e-handlare med allt från nystartade butiker till giganter med +1 miljard i omsättning. Tillsammans genomförde ni ca 5 miljoner transaktioner till ett värde av ca 5 miljarder på vår plattform under 2022.

När vi blickar framåt ser vi en marknad som blir mer komplex där förväntningarna från er handlare ökar i en allt snabbare takt. I detta klimat är det viktigt att vi vågar tänka nytt samtidigt som vi vill vara lyhörda och ta omtag när det inte blir som vi tänkt.

Wikinggruppen blir eget bolag och inleder ett samarbete med Mystore.no
För att förbättra vårt fokus på e-handel kommer vi från 1:a januari gå tillbaka till att vara ett eget bolag, WGR e-handel AB, inom Visma. Vi kommer i samband med detta ingå ett strategiskt samarbete med vårt norska systerbolag Mystore. Mystore är, liksom vi, en stor e-handelsplattform inom Visma med fokus på prisvärda helhetserbjudanden med bra support i alla led. Samgåendet kommer medföra bra synergieffekter för båda parter då vi tillsammans blir den största nordiska e-handelsplattformen med över 2 500 butiker.

Wikinggruppen 2.0
Framåt vill vi bli mer av en vägledande partner för er butiker. Viktiga hörnstenar i detta erbjudande kommer vara vidareutveckling av vår support och våra projektkoordinatorer för att göra dem mer tillgängliga för er. För att detta ska vara möjligt behöver vi dra ner på mängden unika speciallösningar hos våra mindre och medelstora butiker och istället hitta lösningar där flera butiker går samman och använder samma lösning. En minskning av unika speciallösningar innebär snabbare och billigare leveranser av nya funktioner men också mer tillgänglig support mm.

Tillsammans med Mystore lanserar vi därför en gemensam plattform där alla butiker delar på all utveckling. Plattformen kan därmed enkelt uppdateras dagligen om det skulle behövas och nya funktioner och uppdateringar kommer att vara tillgängliga direkt för alla kunder.

Med detta sagt kommer sannolikt flera av våra större butiker fortsatt vilja specialanpassa sina webbutiker på liknande sätt som idag vilket självklart också är möjligt. Vår plan är att förbättra även detta erbjudande i samband med att vi rullar ut den nya plattformen.

Aktiviteter under 2024
Nästa år kommer vara ett spännande år på många sätt då vi försöker hitta tillbaka till våra rötter men samtidigt erbjuda en mer skalbar lösning som ni med trygghet kan fortsätta växa med. I stora drag kommer vi genomföra nedan aktiviteter:

  • 1:a januari, Wikinggruppen blir ett eget bolag igen under namnet WGR e-handel AB
  • I början av 2024 planerar vi att lansera en ny plattform tillsammans med Mystore som ersätter vårt Direct-erbjudande. Denna plattform är en SaaS-lösning som erbjuder automatiska uppdateringar med stor flexibilitet i funktion och form till ett bra pris.
  • Under hösten 2024, här hoppas vi börja se effekter av att flera av våra mindre och medelstora butiker väljer att flytta till vår nya standardiserade SaaS-lösning. Effekten av detta blir att vi kan utforma ett bättre erbjudande för er som verkligen behöver unika flöden och webbutiker.

 

Ledning i WGR e-handel AB
Från årsskiftet tillträder en ny ledningsgrupp bestående av en bra mix av gamla och nya medarbetare. Ledningsgruppens fokus kommer initialt riktas mot att effektivisera och snabba på svaren tillbaka till er genom mer delegerat ansvar ut i organisationen.

Albin Jansson – VD
Albin har under 4 år arbetat med produktutveckling och övergripande strategiska frågor på Wikinggruppen. Tidigare arbetade han 8 år på Klarna där han bland annat satt i den nordiska ledningsgruppen som ansvarig för det nordiska produkterbjudandet.

Caroline Berg – Head of Commercial
Caroline har varit på Wikinggruppen i 11 år och har arbetat inom de flesta områden på företaget. Är idag ansvarig för vårt Commercial team som består av säljare, projektkoordinatorer & marknadsförare. Detta team kommer att ansvara för kundupplevelsen och våra erbjudanden.

Pontus Hedberg – Head of Support
Pontus har varit på Wikinggruppen i 9 år och har under den tiden främst arbetat i supporten där han det senaste året även haft rollen som teamleader. Pontus kommer tidigare från logistikbranschen där han jobbat både åt transportörer och TA-leverantörer.

Johan Söderberg – Development manager
Johan närmar sig 9 år på Wikinggruppen och har under de åren haft olika roller. Bl.a. inom support och som utvecklare. De senaste 2 åren har han varit ansvarig för teamet som utvecklar kundunika lösningar. Detta har givit honom en bredare kompetens inom e-handel och en förståelse för vilka lösningar kunderna önskar.

Susanna Wroblewski – HR Manager
Susanna anslöt sig till Wikinggruppen efter sommaren. Hon är ny men har 15 års HR-erfarenhet med sig. Susanna har tidigare arbetat med både brett och specialiserat HR-arbete i olika företag inom privat sektor.

I tillägg till ovan kommer vi ha centrala funktioner med Mystore inom exempelvis produkt & finans.

Hoppas ni är lika taggade som vi på denna förändring, vi återkommer så fort vi har mer att berätta för er!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.