Fanny Forsberg i Marknadsföring

Nu närmar sig många e-handlares högtid för försäljning

Black Week har blivit en intensiv och framträdande vecka inom e-handeln, med butiker som erbjuder förmånliga rabatter och erbjudanden för att locka kunderna till att handla. Det är en tid när många handlare ser möjligheten att öka sin försäljning och kunderna ser fram emot att fynda.

Men det är viktigt att komma ihåg att det typiska Black Week kanske inte passar alla e-handlare. Det kan vara utmanande för mindre företag med begränsade resurser att konkurrera med de större aktörerna. Dessutom kan en överdriven fokus på rabatter och erbjudanden minska vinstmarginalerna och påverka långsiktiga vinster.

 Vi förklarar nedan att man kan vinkla sin annonsering åt olika håll!

Rabatterade priser passar inte alla

Vi har noterat, liksom våra branschkollegor, att det inte längre är nödvändigt att köra rabattkampanjer för att öka försäljningen. Faktum är att kunderna är villiga att handla även utan speciella erbjudanden. En undersökning utförd av Svensk Handel* stöder detta påstående och visar att hela 52% av svenska konsumenter är beredda att shoppa under den aktuella perioden.

Kunden är på “jakt” och har ett state of mind som de annars sällan befinner sig i. Detta bör vi som annonserar dra nytta av, eftersom de troligen är närmare att slutföra ett köp än de normalt är. Detta nyttjas genom att bara finnas där kunden är, i de allra flesta fall digitalt.  Att värma upp kunderna för att  sedan rikta annonser mot den redan uppvärmda publiken är en mycket kostnadseffektiv och i många fall lönsam metod, som har använts framgångsrikt av oss på Wikinggruppens marknadsteam, Synlig

Vi får såklart inte glömma den viktiga faktorn att fånga in nya kunder med förhoppning om att bli återkommande kunder som väljer er framför andra även efter perioden. 

*(svenskhandel.se 2023-02-13)

 

Världsläget 

Vi har under året reflekterat kring att kunder håller hårdare i sina plånböcker och att köptillfällena är färre än vad vi normalt ser i annonseringen, högst troligt på grund av det rådande omvärldsläget. Lite svårt blir det dock att bilda sig en klar uppfattning efter dryga två år av pandemi som dopat våra e-handlares annonsresultat. Den minskade möjligheten till att vistas i fysiska butiker gav en tydlig skjuts till e-handeln. 

Skillnaden blir av den anledningen markant och lite komplex att förutspå, vad vi vet är som vi nämnt ovan att kunden är i ett “köpläge” undermedvetet som med fördel kan nyttjas av dig som e-handlare. 

Vi har julen framför oss vilket innebär presenter och mat i överflöd för många. En hel del av julhandeln sker faktiskt under den omtalade perioden. Många väntar in eventuella erbjudanden, dyker det inte upp några så köper kunden i alla fall för att bli klara med julshoppingen. Även om sista-minuten shoppingen har sin charm även den, vi har väl alla varit där..

Testa effekten

Tillhör du eller din butik det segment som vill testa effekten av att driva rabattkampanjer? Välj då att lägga en rabattkod i butiken som du endast delger i din annonsering.

Tänk noga igenom ditt budskap, målgrupp och gör några olika versioner av annonser för att sedan utvärdera resultatet, rikta gärna annonserna mot en tidigare uppvärmd målgrupp som vi nämnt ovan. Rabattkoder skapar du enkelt i din butik och sätter upp regler kring dess funktionalitet. 

Var inte rädd att gå på lite med budget och tänk på att en ny annons på både Google Ads och Meta kräver en inställningsperiod på några dagar innan man kan förvänta sig att den kommer igång och kan prestera. Tänk också på att skapa dina annonser i tid, men utan att publicera, så att de hinner godkännas i god tid innan startdatum.

Det är svårt att ge ett generellt tips på budget eftersom det beror på många olika faktorer, såsom segment, konkurrensläge, prisnivå på era produkter, målgrupp osv. 

Fastna inte i det gamla 

Oavsett om du väljer att driva rabattkampanjer eller om du lägger ditt fokus på att synas och rida på vågen att konsumenten är i ett speciellt “köpläge” är vårt tips till er att gå lite utanför boxen under denna period för att få er själva att sticka ut, och allra helst ni som väljer att inte ha ett erbjudande.

Detta är ett ypperligt tillfälle!

  • Annonserar du på Google shopping – Sänk dina priser för att vara konkurrenskraftig direkt i shoppingresultatet, istället för att använda rabattkod. Här jämförs du med andra och ofta är priset en mycket betydande faktor.
  • Skapa video – Med din mobilkamera. Nej, det behövs ingen fotograf eller redigerare. På sociala kanaler förväntas ofta inte det “perfekta” materialet. 
  • Influencer marketing – Kunden vill se produkten användas av en verklig människa. Faktum är att detta kan anpassas och varieras över ett brett spektrum, från småskaligt till storskaligt. 
  • Live-shopping – Våga lägg tid på dina kunder. Det behöver inte vara krångligt eller bli så stort, samtidigt som man kan skala upp det och göra det till ett jätte-event i studio med kända ansikten. Men likväl går det att göra med er egen personal. Det ger i vilket fall som helst kunden en känsla av transparens från er, möjlighet att ställa direkta frågor samt lägga beställning i direkt anslutning till liven. Troligen skapar det även en känsla av “skyndar jag mig inte nu så hinner jag inte köpa den”, vilket minst sagt är en bra känsla ur ert perspektiv.
  • Nej till Black Week – Passar inte detta din verksamhet, var då inte rädd för att kommunicera det i din annonsering. Vänd dig istället till det som bäst speglar din företagets karaktär och skapa en unik annons. Chansen är stor att du kommer att locka likasinnade kunder som uppskattar din ärlighet och som väljer att handla just av den anledningen. Så, var stolt över det som gör din verksamhet unik och nyttja det som en styrka i din marknadsföring även under denna period!

 

Vi på Synlig som är Wikinggruppens marknadsavdelning, önskar alla lycka till oavsett om ni satsar stort, litet eller inte alls under mega veckan!

 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.