Jonte Bergman i E-handel, SEO

5 tips: Driv trafik till din webshop utan kostnad

Att på egen hand starta och driva en e-handel innebär stora möjligheter. Det är idag förhållandevis lätt att komma igång och dessutom kostar det inte särskilt mycket för företag som vill ta steget att börja sälja även på nätet. 

Trots de möjligheter som finns för de företag som väljer att sälja på nätet innebär e-handel i många fall att kan konkurrensen om kunderna kan vara hård. Att lyckas med att synas på nätet är i vissa fall viktigare än vad man faktiskt säljer. Du kan ha en fantastisk tjänst eller produkt men som säljer dåligt för att din målgrupp inte känner till ditt erbjudande.

Att synas på nätet och driva potentiella kunder till din webbutik kan dessutom snabbt bli kostsamt. Är man oerfaren inom digital marknadsföring är det även lätt hänt att marknadskampanjer och övriga marknadsinsatser inte ger önskvärt resultat.

Att lyckas driva potentiella kunder och intressenter till sin webbplats är alltså en kritisk fråga för vem som helst som vill lyckas med sin verksamhet online. Men hur håller man nere kostnaderna och hur går man tillväga för att lyckas nå fram och påverka med sitt budskap?

Det här är ett gästinlägg från Webshopsguiden.se besök gärna vår webbplats för att läsa mer om digital marknadsföring eller tips om hur man startar en webshop.

Rätt kanal för rätt nisch – “No one size fits all”

Olika kanaler lämpar sig för olika typer av verksamheter och marknader. I det här inlägget fokuserar vi på vad man på egen hand kan göra för att hålla nere kostnader och samtidigt driva trafik till sin webbplats. I vissa sällsynta fall kan det vara förhållandevis billigt att betala för marknadsföring, via exempelvis Google ads, eller annonser via, Facebook, Instagram eller YouTube etc.

Generellt sett förhåller det sig dock som så att billig marknadsföring (annonsering etc.) är billig just för att företag inte är villiga att betala för marknadsföringen i fråga. Det finns så klart ett samband mellan pris och utbud/efterfrågan. 

Ska du exempelvis sälja sportutrustning, då tävlar du om att vinna kunder med världsledande företag såsom Nike, Adidas, Puma m.fl. Följaktligen är priserna för att annonsera inom denna typ av nisch och marknad väldigt höga.  

Utöver grad av konkurrens på din marknad är vissa medier mer lämpade än andra för just ditt erbjudande. Du måste därför identifiera din specifika målgrupp för att på bästa (billigaste och mest effektiva vis) når fram till din målgrupp.

Inom exempelvis design och mode är det vanligen bättre att nå fram med visuella budskap via kanaler som tillåter denna typ av marknadsföring. I andra fall kan ljud vara en mer fördelaktig kanal än exempelvis text eller visuell media.

Ett tips är att börja med att fokusera på en marknadsföringskanal. Se till att kanalen lämpar sig för din definierade målgrupp. Det kan vara Facebook, Instagram, Youtube, eller sökoptimering. Det tar lång tid att bli riktigt bra på att bemästra en kanal.

Organisk sökoptimering

I det här inlägget fokuserar vi på organisk sökoptimering. Det är en typ av marknadsföring som typiskt passar för marknadsföring som fokuserar på mottagare av information, där mottagare alltså aktivt söker information på nätet. 

Organisk sökoptimering skiljer sig från betald marknadsföring. Mer organisk sökoptimering vill du hamna högt i sökhierarkin för exempelvis Googles (och andra) sökmotor.  Denna typ av sökoptimering innebär att du attraherar besökare till din webbplats genom att definiera och sökoptimera vissa sökord (“nyckelord”) som du vill att din webbplats ska associeras med av Google och andra sökmotorer på internet. 

Så här går du tillväga för att driva trafik till din webbplats via organiska sökmetoder:

(1) Definiera vilka nyckelord som är aktuella för din webbplats.

Låt oss säga att du har en webshop som säljer olika typer av te och kaffe. Självfallet är dessa två ord “te” och “kaffe” de viktigaste orden som du vill att din webbutik ska bli förknippade med. 

Men “te” och “kaffe” är ord som har en bred användning. Dessutom är det svårt, för att inte säga omöjligt att hamna högt upp i exempelvis Googles söktjänster med så vanligt förekommande ord. Du måste alltså sticka ut för att lyckas. Du måste även bilda dig en uppfattning om hur lätt eller svårt det är att hamna högt upp i Googles sökhierarki för de nyckelord som du vill fokusera på. 

Olika “nyckelord” har alltså olika grad av konkurrens. Låt oss titta närmare på hur man går tillväga för att att bilda sig en uppfattning om vilka nyckelord som är lätta att använda för att hamna högt upp i Googles sökmotor.

Det finns flera verktyg att tillgå för att identifiera din verksamhets nyckelord. Det kanske vanligaste tjänstens är Googles egna undersökningsverktyg. Men det finns även andra verktyg på marknaden som inte ägs av Google och som därav kan ge dig mer information än du kommer åt med Google (som gärna inte ger bort information gratis.)

Här nedan använder jag en tjänst som heter Ahrefs och som kan testas kostnadsfritt. Du kan alltså använda verktyget intensivt under några dagar och samla information om din specifika nisch och marknad. Innan gratisperioden upphör kan du avsluta tjänsten utan att behöva betala.

I ett första steg vill du identifiera de nyckelord som har hög konverteringsgrad (förutsatt att du vill sälja en tjänst eller vara). Ponera nu att du vill attrahera besökare till din webbutik som säljer te.

Som jag nämnt förekommer nyckelordet “te” i alldeles för många olika sammanhang.

När vi skriver “te” i Ahrefs, ser vi att nyckelordet “te” förekommer i 15 000 sökningar per månad i Sverige.

För att få en övergripande bild av hur svårt det är att bli rankad högt av Google för sökordet “te” ger Ahrefs även en återspegling av vilka som rankar högst upp i sökhierarkin idag för nyckelordet “te”.

Här ser vi att högst upp är Wikipedia och på femte plats ligger apotea.se. Rangordningen avspeglar Googles rangordning då man söker på “te” med Google. 

Ahrefs graderar varje webbplats efter en skala DR (0-100). Ju högre DR en webbplats har desto starkare anses webbplatsen vara av Ahrefs och då är de svårare att hamna högre i sökhierarkin för ett givet nyckelord än webbplatsen i fråga. Här ser vi exempelvis att Wikipedia ligger på första plats (högst upp) har DR 90 och Apotea som ligger på femte plats har DR 72.

Alla webbplatser som ligger högst upp (1-10)  har alltså en stark DR-gradering. Det innebär att det är svårt för en webbplats att hamna högre upp än dessa webbplatser i sökhierarkin. Min slutstats är att jag inte ska lägga energi på att fokusera på att få min webbplats att ranka för nyckelordet “te”.

“Du ska alltså fokusera på de nyckelord där Google rankar webbplatser med lågt DR värde högt i sökresultaten”

Den goda nyheten är att “te” är ett ord med låg “köpintention”. Tänk dig själv att du söker på nätet efter en te-affär online. Förmodligen är du ute efter en speciell typ av te och då är det osannolikt att du endast söker på ordet “te”. 

Du vill ju hitta information för just det te som du är intresserad av att köpa. Kanske ett speciellt te som inte finns i din lokala mataffär.

Du kanske vill ha ett te som är extra nyttigt, eller kanske har du läst om att det finns te som är bra att dricka för gravida kvinnor? Låt oss testa ett mer specifikt te i Ahrefs för gravida kvinnor:

Vi söker på  nyckelordet “grönt te gravida”.

Nu kan vi se att det är ca. 150 sökningar på “grönt gravid te” per månad. Det är förstås inte så hög sökvolym men när vi tittar på vilka webbplatser som ranker för det här nyckelordet (“grönt te gravid”). Då ser vi att det är svagare webbplatser med låg “DR”. Det finns alltså en god chans att slå sig in här och hamna högt upp i sökhierarkin.

Förutsättningarna att lyckas ranka bland de 10 webbplatser som ligger högst upp i Googles sökresultat för “grönt gravid te” ser goda ut. Här hittar vi webbplatser som för närvarande ligger i topp men som har DR: 12, 1 och 0.

(2) Att använda nyckelorden rätt

Du fortsätter att söka på olika nyckelord som du anser är av intresse för din webbplats och din målgrupp. Skriv ner alla nyckelord och sortera dem efter relevans. För exempelvis grönt te hittade vi följande nyckelord:

Grönt te

Grönt te gravida

Koffein i grönt te

Nyttigt grönt te

Grönt te macha

Grönt te viktminskning

Om vi tittar på vilka som idag ligger högst upp i googles ranking för “grönt te”. Då kan vi se att alla webbplatser har två saker gemensamt.

  1. Alla har bakat in “grönt te” i titeln.
  2. Alla har “grönt te” i URL:en.

Det här är det absolut viktigaste rådet som du kan ha stor nytta av. Bestäm vilket nyckelord som du vill nå fram med till din målgrupp. Säkerställ att det inte förekommer för högt graderade (DR-rankade) webbplatser som ligger högst upp i sök-ranking för det nyckelord som du vill få träffar för. Därefter ska du se till att ditt nyckelord ingår i titeln och i ditt URL för aktuell webb- eller produktsida som du avser att sökoptimera.

I vårt exempel med ”grön te gravida”. Kan titel vara något i stil med “Gott grönt te för gravida kvinnor”. (Titeln ska vara max 64 tecken). Din URL kan vara “www.dinwebbplats.se/gront-te-for-gravida

Tycker du att det känns onödigt invecklat att använda Ahrefs eller andra program? Då ska du åtminstone se till att dina produktsidor innehåller nyckelord av relevans. Du kanske har massvis av produktsidor eller andra webbsidor på din webbplats och anser att tiden inte räcker till för att utvärdera svårighetsgraden för varje enskilt nyckelord? 

Då ska du åtminstone säkerställa att dina produktsidor är uppdaterade med relevanta nyckelord, oavsett “DR”. På så vis underlättar du för Google att förstå vad dina webbsidor eller produktsidor faktiskt handlar om. 

Ett enkelt sätt att kontrollera om din titel och URL överhuvudtaget använder nyckelord, är att helt enkelt skriva in början på det ord som webbsidan ska handla om i Googles sökmotor.

Du ser nu vilka förslag Google ger dig och kan välja ett förslag som passar din webb- eller produktsida bäst. 

(3) Optimera med en säljande metabeskrivning

Genom att följa mina tips ovan kan du alltså skapa förutsättningar för att din webbplats ska hamna högt upp när någon söker på de nyckelord som du vill att din webbplats ska associeras med. 

Du har än så länge inte behövt spendera en enda krona men du har kanske heller inte fått fler kunder än tidigare. Det beror på att du även måste säkerställa att de som söker på de nyckelord där din webbplats får träffar klickar på sökresultatet för din webbplats. Annars kommer du inte att ha någon nytta av att ligga högt upp i sök hierarkin.

Man brukar prata om “metabeskrivning” (“meta description”). Det är den text du ser under respektive rubrik för sökresultaten i Google. Om du använder en e-handelsplattform med bra stöd för marknadsföring. Då finns det funktionsstöd för att skriva din egna metabeskrivning för respektive webb- eller produktsida på din webbplats. Här är några generella tips att tänka på för din metabeskrivning.

  1. Använd max 150-160 tecken.
  2. Skapa ett intresse så att din potentiella kund eller besökare klickar på sökresultatet för din webbsida. Exempel: “Visste du att grönt te har använts av gravida kvinnor i tusentals år för att lindra smärta? Här går vi igenom hemligheten bakom hur du väljer rätt grönt te..”
  3. Inkludera det nyckelord som du vill ranka för i metabeskrivningen. (I vårt fall “Grönt te gravida”)

(4) Försök inte manipulera Google

Google vill ge sina kunder en bra sökupplevelse. Det innebär att google inte gillar webbplatser som medvetet försökt att hamna högt upp i sökhierarkin på ett sätt som kan uppfattas som onormalt eller onaturligt.

Exempelvis är det viktigt att du gör det enkelt för Google att förstå vad dina webbsidor handlar om utan att få det att se onaturligt ut. Av den anledningen ska sökorden “grönt”, “te”, och “gravida” ingå i titeln på din webbsida i exemplet ovan. Du ska dock inte överdriva användandet av dessa nyckelord i texten och rubrikerna för den webbsida som du vill sökoptimera. 

Skriv precis som vanligt, självfallet måste texten vara av relevans för den rubrik som du valt. Är din titel exempelvis “Bäst grönt te för gravida kvinnor” då måste texten även vara av relevans och handla om “grönt te för gravida kvinnor”.

Om ditt sökord är “grönt te gravida” då kan du se att det inte ser naturligt ut att stoppa in sökorden utan att först justera i din titel. Folk söker på “grönt te gravida” men det innebär inte att du kan stoppa in nyckelorden på motsvarande vis i din titel. 

Du bör justera titeln med ord som gör att nyckelordet bakas in på ett naturligt sätt i titeln. Exempelvis “grönt te för gravida kvinnor..”

(5) Konverteringar i din webbutik

Slutligen, när du lyckas få personer i din målgrupp att besöka din din nystartade webbutik ska du konvertera dem till kunder. Det finns massvis av olika tekniker för hur du ska få dina besökare att antingen köpa din produkt/tjänst eller på annat sätt ta emot ditt budskap. I det här inlägget går jag inte in på några detaljer kring hur du uppnår bra konverteringsgrad men några viktiga parametrar att beakta är följande:

  • Bra laddtider (en webbutik som laddar långsamt har negativ inverkan på konverteringen)
  • “Call to actions” (Säkerställ att du har länkar som ger bra förutsättningar för konvertering på strategiska platser på din webbplats (“Läs mer”, “boka kostnadsfri rådgivning”. “Ta del av vårt nyhetsbrev” etc.)
  • Trovärdighet: Gör din webbplats visuellt tilltalande, använd vid behov referenser eller s.k. “Vittnesmål” (“testimonials”).
  • Använd chatbots för att snabbt kunna hjälpa dina besökare.
  • Samla epostadresser. Du kanske inte lyckas konvertera alla besökare vid första besöket men genom att kontakta dem vid senare tillfälle med exempelvis erbjudanden kan du öka konverteringsgraden på sikt.
  • Garantier och övriga kundfördelar – Säkerställ att du alltid framhåller och åskådliggör dina garantier, leveranstider och policies (kan exempelvis läggas i sidfot eller sidhuvud).
Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.