google eeat
Caroline Berg i E-handel

Google EEAT och hur det påverkar dig som E-handlare

Som E-handlare är det viktigt att ha koll på vad som påverkar din synlighet i sökmotorerna och Google EEAT är en av de faktorerna. I takt med att artificiell intelligens (AI) fortsätter att utvecklas och förbättras, är det förväntat att EEAT kommer att spela en ännu viktigare roll i att bekämpa lågkvalitativt innehåll som skapas med hjälp av AI. I detta blogginlägg kommer vi att förklara vad EEAT är och hur det påverkar din E-handel.

Vad är Google EEAT?

Har du någon gång googlat på sjukdomssymptom? Har du gjort det så vet du att 1177 i nästan varje fall rankar först medan forum så som Familjeliv och Flashback nästan aldrig syns till. Detta är en effekt av Google EEAT där Google är särskilt hårda på sidor inom YMYL-segmentet (Your Money or Your Life). Detta segment innefattar sidor som kan påverka en persons hälsa, säkerhet eller ekonomi. Eftersom dessa sidor har en direkt påverkan på kundernas liv, är det viktigt för Google att de erbjuder relevant och tillförlitlig information. E-handelssidor ligger inom detta segment då dessa webbplatser hanterar känslig information och utför finansiella transaktioner.

EEAT står för Experience, Expertise, Authority och Trustworthiness, vilket är fyra faktorer som Google använder för att bedöma kvaliteten på en webbplats och dess innehåll. Detta är en del av Googles övergripande syfte att ge användarna den bästa möjliga upplevelsen genom att visa högkvalitativt och relevant innehåll i sökresultaten.

Experience handlar om att Google värdesätter förstahandsupplevelser av ämnet som beskrivs på webbplatsen.
Expertise handlar om att webbplatsen och dess innehåll ska vara skapat av personer eller organisationer som är experter på ämnet.
Authority handlar om att webbplatsen och dess innehåll ska ha auktoritet och erkännande inom branschen.
Trustworthiness handlar om att webbplatsen och dess innehåll ska vara pålitligt och trovärdigt för användarna.

Hur påverkar EEAT dig som E-handlare?

Google EEAT kan påverka din E-handel på flera sätt. För det första är det viktigt att se till att din webbplats har högkvalitativt innehåll som är relevant och informativt för dina besökare. Detta kan inkludera produktbeskrivningar, recensioner och blogginlägg som är skrivna av experter inom din bransch.

För det andra är det viktigt att din E-handelsplattform har en tydlig och lättförståelig struktur. Detta innebär att din webbplats ska vara lätt att navigera och att användarna ska kunna hitta det de söker efter utan att behöva leta för mycket.

För det tredje är det viktigt att din E-handelsplattform är säker och skyddad mot bedrägeri och andra säkerhetsrisker. Detta inkluderar att ha en säker betalningsprocess och att skydda användarnas personliga information.

Uppfyller din webbplats inte Googles riktlinjer inom EEAT så kommer det att påverka din ranking negativt.

Fem konkreta tips:

1. Skapa en tydlig avsändare på din ”Om oss”-sida genom att skriva en kvalitativ text om ert företags bakgrund, syfte och mål. Lägg till en bild på dig eller er som grundare samt presentera er med namn.

2. Se till att kontaktuppgifter finns tydligt presenterade i sidfoten eller sidhuvudet så att det är enkelt att kontakta er.

3. Undvik duplicerat innehåll genom att skapa välskrivna och unika texter för din sida. Om det är svårt att få till unika produkttexter på grund av mängden produkter så lägg extra fokus på dina varugruppssidor.

4. Visa upp din expertis inom din bransch genom att regelbundet skapa högkvalitativt och relevant innehåll som är intressant för din målgrupp. Bloggfunktionen som finns att lägga till i E-handelsplattformen är ett utmärkt verktyg för detta.

5. Försök att bli omtalad hos relevanta och auktoritära källor, exempelvis nyhetssidor eller branschsidor. Lyckas ni få en länk till din sida från en sådan källa så har ni gjort det extra bra.

Genom att kontinuerligt arbeta med ert innehåll med fokus på att tillgodose kundernas behov så kommer ni att på ett naturligt sätt också att uppfylla flera av kriterierna för Google EEAT.

Lycka till med ert SEO-arbete!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.