Caroline Berg i E-handel

Vilken annonsering passar för nystartade e-handlare?

En vanlig fråga vi får är från nystartade butiker med begränsad budget för annonsering, som undrar hur de kan komma igång med sin annonsering och börja sälja. Det är en komplex fråga med många faktorer att ta hänsyn till. I detta blogginlägg kommer jag att försöka ge en förenklad översikt över olika alternativ för kostnadseffektiv annonsering för nystartade e-handlare.

När du väl har kommit igång med annonseringen finns det ytterligare aspekter att ta itu med, till exempel att få dina kunder att återkomma för fler köp, men det tar vi upp i ett annat blogginlägg.

Köpresan

Först kikar vi på köpresan för att kunna sätta de olika annonseringsalternativen i kontext till denna modell. Köpresan eller “the buyer’s journey” som den egentligen heter är en välanvänd modell för att förklara den process konsumenten (det vill säga din kund) går igenom inför ett köp.

Medvetande
I detta första steg är köparen medveten om ett behov eller en utmaning, men har ännu inte identifierat några specifika lösningar eller produkter. Målet här är att fånga deras uppmärksamhet och skapa medvetenhet om ditt företag och vad det erbjuder.

Övervägande
I det här steget har köparen identifierat sitt behov och är aktivt på jakt efter lösningar. De utforskar olika alternativ och utvärderar olika produkter eller tjänster. Ditt mål är att positionera ditt företag som den bästa lösningen för deras behov. 

Beslut
I det här sista steget är köparen redo att fatta ett beslut och välja en specifik produkt eller tjänst. Nu är det viktigt att underlätta köpbeslutet och ge dem förtroende att välja just ditt företag. 

Omfattningen av denna process varierar starkt mellan olika branscher. För företag som säljer affärssystem kan denna process pågå under flera månader eller till och med år. Å andra sidan kan det för branscher med andra konsumtionsmönster och mer impulsiva köpbeslut handla om timmar eller minuter.

Den digitala marknadsföringen har också gjort att köpresan inte längre är lika linjär. Kunderna kan röra sig fram och tillbaka mellan de olika stegen flera gånger, vilket ställer krav på företag att anpassa marknadsföringen och vara synlig i flera olika kanaler.

De vanligaste marknadsföringskanalerna

SEO
Sökmotoroptimering handlar om att synas i den organiska (icke betalda) delen av Googles sökresultat. Det är en väldigt viktig del av den digitala synligheten men också en långsiktig strategi. Det krävs tid innan det ger resultat, oavsett hur mycket rätt du gör så kan du inte räkna med att det ger effekt över en natt.

Så börja arbeta med din webbsidas SEO men förlita dig inte på SEO som enda marknadsföringskanal. Lyckas du med SEO-arbetet så kan det komma att bli en väldigt viktig och framförallt billig källa till trafik på längre sikt.

När man arbetar med SEO så måste man också förhålla sig till den efterfrågan som redan finns hos kunderna, vilket gör det svårt att till exempel bygga varumärkeskännedom genom SEO. Vet kunderna inte att ditt varumärke finns så kommer de inte heller att söka efter det. 

En SEO-strategi som kan fungera bra för mindre företag med stort produktutbud är något som kallas “long tail SEO”. Ämnet förtjänar egentligen ett helt eget blogginlägg men förenklat så kan man säga att med en long tail-strategi så satsar du på att få lite trafik från massvis av söktermer istället för att få mycket trafik från ett fåtal söktermer. Du riktar då in dig på söktermer med mindre konkurrens och ofta mer relevant trafik, användare som söker efter specifika produkter eller tjänster tenderar att vara närmare köpbeslutet.

Google Shopping

Det här är en kanal som för många e-handlare kan vara avgörande. Av de produktsök som görs via Google så visar globala siffror att ca 80 procent klickar på en Shopping-annons som första klick.

I Shopping-resultatet får du väldigt lite utrymme att berätta vem du är eller varför din produkt är bättre än någon annans. För att lyckas med Google Shopping så måste dina produkter därmed sticka ut med en tydlig USP (Unique Selling Point) – det vill säga en kort och tydlig förklaring som väcker intresse. En viktig faktor är ofta priset, men det kan också handla om fraktalternativ, bra recensioner, tilltalande produktbilder eller att du helt enkelt är ensam om att sälja en produkt.

En förutsättning för att lyckas med Google Shopping är också att dina kunder redan letar efter din produkt. Ett typiskt exempel på mindre e-handlare som lyckas med Google Shopping är sådana som är återförsäljare av redan kända varumärken eller har ett väldigt stort produktutbud med bra marginaler. 

Har du ett varumärke där din strategi är att sälja produkter på lite mer mjuka värden så som hållbarhet eller historien bakom ditt varumärke så kan du behöva lägga mer fokus på andra kanaler. Kanaler där du kan fånga upp kunderna tidigare i köpprocessen och får en chans att berätta mer om ditt varumärke, exempelvis.

Google Sökannonser
Sökannonser är de textannonser som oftast visas under Shopping-resultatet och ovanför det organiska söket. Inom produktsök får textannonser en relativt liten andel trafik. Ca 80 procent av besökarna klickar istället på en shoppingannons som jag nämnde tidigare. Det kan dock ändå vara en viktig kanal för många e-handlare.

En vanlig strategi är att bygga på med textannonser utifrån den data du samlar in via Google Shopping. Märker du att specifika varumärken eller produkter fungerar bra via shopping så kan det vara värt att komplettera med en textannons på relevanta söktermer.

För att öka exponeringsytan, stärka och skydda ditt varumärke kan du som e-handlare också starta en varumärkesannons med hjälp av Google Textannonser. Ett vanligt misstag är att man struntar i att annonsera på sitt eget varumärke för att man redan rankar etta organiskt. Det du gör då är att du ger dina konkurrenter större exponeringsmöjligheter på ditt varumärke. Har du en egen annons igång blir det betydligt svårare och dyrare för dina konkurrenter att synas.

Idag har gränserna mellan Google Shopping och textannonser suddats ut en aning då många använder kampanjtypen Performance Max som kombinerar de olika annonsytorna i en och samma kampanj.

Facebook & Instagram
Att arbeta med annonsering via Facebook och Instagram ger dig lite mer frihet då du inte är låst till kundernas sökbeteende, men du befinner dig också lite tidigare i köpprocessen vilket innebär att kunderna inte är lika nära konvertering som i produktsöken hos Google.

Här arbetar du med målgrupper istället för söktermer, vilket öppnar upp för att arbeta mer varumärkesbyggande och visa upp företagets mer mjuka värden som jag nämnde tidigare. Du har också utrymme för att arbeta mer med visuellt material vilket kan vara avgörande inom vissa branscher.

Facebook och Instagram är också bra plattformar för att arbeta med retargeting, det innebär att du fångar upp kunder som redan besökt din sajt. Detta kan exempelvis innebära att ni med hjälp av pixel och produkt-feed dynamiskt kan visa upp de produkter som en kund har besökt eller lagt i varukorgen, så att de får en påminnelse om att slutföra köpet

Om ditt varumärke riktar sig till en yngre publik kan Instagram vara ett idealiskt val medan Facebook kan vara mer lämpligt om du siktar på en bredare demografisk målgrupp.

Genom att använda dessa plattformar strategiskt kan du bygga starka och långsiktiga relationer med dina kunder och öka chansen att de fullföljer sina köp och återkommer till ditt varumärke.

Starta med konverteringsdrivande trafik

Som nystartad är det viktigt att snabbt få igång försäljningen för att sedan kunna återinvestera vinsten i ännu mer marknadsföring. Börja därför med att utforska de alternativ som finns i slutet av köpprocessen där du hittar den konverteringsdrivande trafiken. Det kan till exempel vara att starta upp Google Shopping där du hittar kunder som ofta redan vet vad dom vill ha och är redo att beställa.

Tillslut når de flesta en punkt där de vill utöka sin synlighet och även nå kunder innan de befinner sig i beslutsstadiet, ta då ett steg upp i köpresan och börja arbeta med kunder som befinner sig i medvetande och övervägande. Det kan till exempel vara att arbeta varumärkesbyggande via Facebook och Instagram.

Sammanfattning

köpresan digital marknadsföring

Digital marknadsföring handlar om att skapa synergier mellan olika kanalerna. Det allra bästa resultatet långsiktigt kommer du att få genom att kombinera olika plattformar för att möta kunderna på olika delar i deras köpprocess.

Börja med den kanal du tror passar ditt varumärke eller dina produkter bäst. Det är också viktigt att ha realistiska förväntningar och vara beredd på att det kan ta tid att se resultat. När du investerar i annonsering är det nödvändigt att ge det en viss tidsperiod för att kunna utvärdera kanalen korrekt. Annonseringsverktygen på plattformarna har en inlärningstid och behöver samla in data för att kunna optimera annonseringen baserat på din målgrupps svar och reaktioner.

Förmånligt erbjudande på hjälp med marknadsföring för Wikinggruppens kunder

Vi förstår att det kan kännas som en hög tröskel att komma igång med marknadsföring. För att underlätta erbjuder Wikinggruppens marknadsföringsavdelning ett prisvärt startpaket från endast 1500 kr per månad de första månaderna. Detta ger dig möjlighet att enkelt komma igång med marknadsföring till en förmånlig kostnad under den initiala perioden innan försäljningen kommer igång ordentligt

I startpaketet ingår att vi hjälper till med att starta upp konton och ställa in relevanta inställningar så att det är så enkelt som möjligt att komma igång. Startperioden ger oss också möjlighet att avgöra vilket paket som passar era behov och förutsättningar.

Genom att erbjuda detta prisvärda startpaket vill vi ge dig möjligheten att utforska och dra nytta av våra tjänster utan att behöva göra en stor initial investering.

Här kan du läsa mer om våra marknadsföringstjänster och se priser.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.