Caroline Berg i E-handel

E-handelsraketen Cramers

Cramers är en imponerande framgångssaga. År 2019 tog de steget ut på e-handelsmarknaden efter att tidigare enbart ha fokuserat på fysisk blomsterhandel. Idag utgör e-handeln en betydande del av företagets omsättning och den positiva trenden håller i sig. Wikinggruppen som plattformsleverantör har haft förmånen att följa Cramers resa genom ett nära samarbete med vårt marknadsföringsteam sedan starten. Vi hade möjlighet att ställa några frågor till Daniel Karlsson, marknadsansvarig på Cramers.

Grattis! Ni är en av våra e-handelsraketer, hur känns det?

Tack! Det känns riktigt kul! Vi kan ju se att den ökade efterfrågan på trädgårdsprodukter och växter håller i sig även efter pandemin vilket möjliggjort denna starka resa. Vi har ju haft en liten undran om nivåerna skulle gå tillbaka när det värsta med pandemin lagt sig men det vi ser nu är att det fortsätter håller i sig.

Kan du kort beskriva er verksamhet?

Företaget grundades 1959 i Hillared, söder om Borås och vi ligger kvar på samma ställe, dock en aning större idag än då. I dag är vi ett komplett garden center där vi erbjuder blommor, växter och inredning för hem och trädgård. 2019 startade vi vår e-handel där vi erbjuder majoriteten av det som vi har till försäljning här hemma i Hillared. Allt från perenner, buskar, träd till innekrukor, redskap, konstväxter, ljusstakar och julkulor. När det gäller växtsortimentet så producerar vi själva men köper in det mesta.

I vårt garden center har vi vårt lager som vi delar med den fysiska butikens lager. Så det som står på hyllorna i butiken är det som vi plockar till våra kunder på e-handeln. Vår målgrupp är människor som gillar blommor, växter och inredning för hem och trädgård. Detta är en väldigt säsongsbetonad bransch där toppen ligger under vår och sommar med fokus på växter. Övrig tid på året är det inredning, krukor, konstväxter som gäller och julen som växer sig större för varje år.

Vilka faktorer skulle du säga är bidragande till att ni lyckats så bra senaste tiden?

Utmaningen för oss är att vi har en sådan variation i vårt sortiment, främst alla levande växter som kräver extra handpåläggning men även produktmixen som är ömtåliga, tunga, skrymmande produkter som ofta också skall packas ihop. Detta kräver en bred variation när det gäller emballage och de många olika sätten som varorna skall packas på, samtidigt som vi skall nå våra uppsatta mål för dagen.

Eftersom vi är i en säsongsbetonad bransch så har vi säsongspersonal under vår och sommar och där gäller det att alla får en ordentlig genomgång i de olika packsätten och att alla får samma information och att vi alla arbetar efter samma rutiner för att få ett flöde som flyter på, från det att plocklistan skrivs ut till det att paketet lämnar oss.

Med tydliga rutiner, tydlig kommunikation och samarbete mellan vår e-handel och den fysiska butiken så bidrar all vår personal, att tillsammans arbeta mot gemensamma mål vilket är en viktig faktor i vårt arbete.

Eftersom vi är en sådan nischad bransch med sådant brett varugruppssortiment så kräver olika varugrupper sina olika lösningar och funktioner vilket gör att vi sedan start haft en tät dialog med utvecklingsavdelningen hos Wikinggruppen när det gäller funktioner som vi känner skulle underlätta i vårt arbete eller för att förhöja den positiva köpupplevelsen för kunden.

Vilka WGR tjänster använder ni idag?

Vi använder oss av Wikinggruppens marknadsföringstjänster för både SEO, Google Ads, Sociala Medier samt konverteringsoptimering där vi upplever att vi får ett väldigt bra stöd. Vi uppskattar att marknadsteamet har en nära dialog med utvecklingsteamet.

Även WGR-fraktkassa och WGR-fraktavtal är två produkter vi använder oss av. Det skall vara smidigt för kunden att välja vart dem vill hämta sitt paket, en del av våra kunder vill ha sina växter och trädgårdsartiklar skickat till andra ställen, tex sommarstugan etc.

”Långsiktig hantering av hela kundresan”

Vi frågade även Agnes som är ansvarig för vårt marknadsteam här på Wikinggruppen om varför hon tror att Cramers lyckats så bra digitalt. ”Tack vare sin fysiska butik kunde de från allra första början erbjuda ett omfattande och varierat sortiment, vilket resulterade i snabba och betydande framgångar för Google Shopping, som idag fortfarande är en avgörande kanal för dem. En annan viktig faktor är att de inte varit rädda att testa nya kanaler och metoder. Detta har möjliggjort en långsiktig hantering av hela kundresan genom SEO, annonsering och konverteringsoptimering på webbplatsen.”

shop.cramersblommor.com
Se mer av Cramers stora sortiment av växter och tillbehör.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.