Jonte Bergman i E-handel

Förbered dig för sällskap av Amazon

Uppdaterat inlägg från 2018.

Många bedömare tror att det inte är långt borta tills E-handelsjätten Amazon tar klivet in i Sverige på allvar. I USA har Amazon ca 44 % av e-handelsmarknaden, I Tyskland är andelen ca 40 % och i Storbritannien ca 27 %. Med en uppskattad omsättning på ca 4 800 miljarder SEK för 2019, vilket för övrigt är mer än Sveriges BNP, är det ingen liten konkurrent som kommer in på spelplanen.

Amazon är utöver sin formidabla storlek och finansiella styrka en mycket duktig aktör även tekniskt samt har ett mycket brett sortiment, hårt pressade priser och snabba leveranser. Dessutom har man kundklubben Amazon Prime som ger tillgång till ett stort antal förmåner till en mycket låg kostnad.

Som Prime medlem får man bland annat gratis frakt, exklusiva erbjudanden och tillgång till Prime Video. Det är en on demand tjänst i stil med Netflix som har 1 000-tals filmer och tv-program tillgängliga. Syftet med klubben är naturligtvis att erbjuda ett mervärde och styra mot att så många inköp som möjligt görs via Amazon. Prime har varit en avgörande faktor för att Amazon blivit helt dominerande i både USA och Storbritannien så det är en viktig del.

Om/när Amazon kommer till Sverige och satsar fullt ut, kommer med stor sannolikhet många av konsumenterna snabbt anpassa sig utifrån den standard som Amazon sätter varpå vi får en ny spelplan vad gäller handel och e-handel i Sverige.

Vem berörs och vad kommer ske?
Då vi har facit på vad som skett i andra länder när Amazon gått in där har vi en bra bild av detta. Tack vare Amazon´s storlek berör detta alla som säljer någon form av produkter i Sverige oavsett om man säljer i fysisk butik eller via e-handel. Med Amazon på plats räknar man med att tillväxten och utvecklingen för e-handeln går betydligt snabbare och att e-handeln därmed kommande år tar en betydligt större del av den totala handeln.

Amazon kommer sannolikt även att öka konsumenternas förväntningar på leveranser, utbud och service vilket i sin tur sätter press på alla aktörer. Kartan vad gäller handel ritas alltså om snabbt och detta innebär en utökad press på en marknad som redan i många fall kämpar med låga marginaler och därmed i förlängningen en förmodad utslagning av en del butiker.

Avskärmning samt röststyrning för beställningar?
Många ”early adopters” i Sverige har redan en Google Home högtalare hemma som man kommunicerar med. Amazon har en egen variant av interaktiv högtalare, Amazon Echo. Med den på plats i ett hem är nästa inköp bara ett röstkommando borta och gissa vem som kommer att leverera de varor som beställs.

Amazon skärmar därmed bort övriga aktörer genom att finnas lättillgänglig på plats i hemmet, i bilen mm. Vi är inte där idag i Sverige men utvecklingen går åt det hållet. På marknader som i USA där Amazon har en stor marknadsandel finns även ett nytt konsumentbeteende i form av att man går direkt till Amazon, dvs utan att inleda sitt köp med att söka på en sökmotor som varit brukligt, varpå Amazon åtminstone delvis lyckas skärma bort Google mfl samt därmed de handlare som annonserar där.

Ok, men vem berörs mest & minst?
Amazon har ett väldigt brett sortiment, snabb leverans och mycket pressade priser. Det är svårt för att inte säga omöjligt att konkurrera med Amazon vad gäller utbud och pris. Sannolikt kommer handlare som inte har egna varumärken och framför allt konkurrerar på pris beröras mest. Man räknar därför initialt med att Amazon kommer slå hårdast mot branscher som lågpris och hemelektronik.

Inom branscher som leksaker eller accessoarer (smycken, klockor mm) så förväntas Amazon ta en del affärer medan man inom branscher som kläder, skor, mode förmodas ha fortsatt låga marknadsandelar.

Amazon är alltså utan tvivel en mycket tuff konkurrent på många sätt, men det finns områden som man kan jobba med och slå Amazon på…

Hmmm, ok…hur förbereder jag mig för en marknad där Amazon finns?

Varje verksamhet ser naturligtvis olika ut med olika förutsättningar varpå det inte går att skriva en generell ”todo” lista men här kommer ett antal förslag på åtgärder som oavsett stärker din webbutik och din verksamhet.

1. Investera i kunden med anpassade erbjudanden genom kunddata samt service som skapar lojalitet
En faktor som gjort Amazon så framgångsrika är att man tidigt varit duktiga på att samla in data, inte minst kundrecensioner och sedan använt dessa och den kunskap man inhämtat på produktsidor mm. Ett förslag är därför att jobba med kundrecensioner (Läs gärna artikeln Recensioner – en riktig guldgruva) samt se till att hålla en utmärkt service. Detta skapar trygghet samt lojalitet varpå priset inte är avgörande.

2. Leta efter och hitta en nisch och bli expert där
Lyckas du hitta en nisch där du kan positionera dig bra och bli ”expert” inom den är mycket vunnit då du dels bygger förtroende hos kunden som ”expert” samt slipper mycket konkurrens både direkt och indirekt i form av kostnader för adwords mm på enskilda sökord.

3. Jobba med mer och bättre information
Om du inte kan vara billigast måste du tillföra andra saker istället för att få affären. En sak kan vara att ha utförliga guider på hur man använder produkterna. Ett bra exempel på detta är Byggmax som inte bara säljer byggmaterial utan även har utförliga guider, videor mm kring hur deras produkter skall användas och hur man gör.

4. Personalisera produkter
Kan du låta kunder skapa sin egen produkt i form av personalisering med ex egen text, tryck, gravyr, brodyr mm får du ett mycket bättre läge gentemot om du ”bara” skulle sälja en t-shirt. Du har en för kunden unik produkt och kan därmed prissätta som du vill.

5. Eget varumärke och egna produkter?
Det tar tid och kraft att bygga upp ett varumärke så det är lättare sagt än gjort men lyckas du är det värdefullt. Du har då ett eget varumärke med egna produkter varpå du kan ha en mycket bättre marginal. Ett klassiskt knep för bättre lönsamhet är att jobba med flera kända varumärken för att dra in besökare till butiken eller sin e-handel men sedan även där marknadsföra sitt eget varumärke och/eller en egen produkt (kanske även med personalisering?) där man har betydligt bättre marginal. Du äger då även hela kedjan och har kostnadskontroll.

6. Öppna nya kanaler mot kunden och se över befintliga
Marknadsför du dig i en eller ett fåtal kanaler? Testa nya och mät utfallet! Det lönar sig att vara nyfiken och testa nya ingångar inte minst då man kan räkna med att Amazon kommer driva upp priset på annonser på olika medier. Se gärna även över befintliga kampanjer hos Google eller Facebook, sökmotoroptimering mm.

7. Personalisera din butik
Du kan faktiskt nyttja din storlek som en fördel då du som mindre aktör kan vara betydligt mer personlig och bygga band. Se till att ha bilder på dig och eventuell personal på ”Om Oss” sida, berätta din historia och varför du är lämpad att sälja dina produkter till besökaren. Har du en fysisk butik kan du jobba med event och upplevelser.

8. Logistik
Amazon är riktigt vassa på logistik. Precis som med annonsering bör du löpande se över din logistik, snabbhet i leveranser, tydlig spårbarhet mm är en klar konkurrensfördel så finns det något du kan förbättra här? Wikinggruppen har tagit fram ett initiativ för att sänka fraktkostnader och förenkla hanteringen, se WGR Frakt.

9. Riktade erbjudanden
Givet att du har data så kan du också använda den för att bättre jobba med personalisering och riktade erbjudanden utifrån vilken besökaren är. Detta ökar konverteringen samt faktiskt även kundnöjdheten. Titta exempelvis gärna på Wikinggruppens datadrivna rekommendationsmotor.

10. Sälja på Amazon själv?
Nu har vi listat och påtalat många hot, men en möjlighet är faktiskt att du själv börjar sälja på Amazon och får ut dina produkter i den kanalen till deras enorma kundbas. Detta kräver dock sannolikt att du har en bra marginal på dina produkter till att börja med då Amazon kommer vilja ha en procentandel. Wikinggruppen har för övrigt börjat jobba med att ta fram en koppling från webbutiken till Amazon för att underlätta detta.

Är du och ditt företag redo för Amazons intåg?

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.