3pl 3rd party logistocs tredjepartslogistik 674
Kattis Lodén i E-handel

Tredjepartslogistik – 3PL

I takt med att din verksamhet växer kanske du kommer till en punkt när ditt lager tagit över ditt hem, din sommarstuga, ditt sambos garage, kattens myshörna och ditt kontor. Ja, i princip hela ditt liv. Det har med andra ord blivit dags att på något sätt uppgradera din lagerhållning, men hur?


Du står nu inför två val. Antingen utökar du din egen lagerlokal, eller så väljer du att outsourca någon eller några delar av din lagerhållning till en tredje part, ett så kallat 3PL-företag.

Vad är ett 3PL-företag?

3PL kommer ursprungligen från engelskans third party logistics och den svenska översättningen blir alltså tredjepartslogistik, eller 3PL. Kortfattat är det ett företag som jobbar med att sköta andra företags logistik, lagerhållning, inleveranser, packning eller ompackning, montering, produktfotografering, slå in varor (exempelvis julklappar), kundtjänst, returhantering eller en kombination av någon/några dessa. Även dropshipping-företag räknas ibland till tredjepartslogistikföretagen.

När kan det vara lämpligt att överväga 3PL?

Ett svar på den frågan kan vara ”när din partner tröttnat på att du lagrar 200 kick-bikes i garaget” ett annat ”när du bryter ihop på grund av att du vet att barnens skridskor ligger någonstans längst in i källaren men du måste forcera 75 fatboys för att ta dig dit”. Skämt å sido är det naturligtvis individuellt, vare sig det gäller att skaffa en större lagerlokal och eventuell ytterligare personal, eller att outsourca någon eller några delar av lager- och logistikprocessen. Däremot finns det för- och nackdelar med båda dessa alternativ att överväga. Mer om detta nedan.

Fördelar med 3PL:

  • Du slipper anställa. Om ditt problem är tidsbrist, är det andra alternativet du överväger antagligen att ta in en ytterligare anställd. Det är för det första inte billigt och innebär för det andra diverse typer av arbetsgivaransvar, fundera över hur du ställer dig till det?
  • Flexibel lageryta. Behöver du snabbt tillgång till mer yta, eller rent av mindre? Inga problem, detta är en av de stora fördelarna med att använda dig av en 3PL-lösning – din lageryta är flexibel på ett helt annat sätt än om du själv hyr lokalen och är låst genom ditt hyreskontrakt, kanske så länge som  flera månader.
  • Gör det du är bäst på, låt 3PL-företaget göra det som de är bäst på. Ligger inte din passion och största styrka i att packa paket och hålla kontakt med posten och DHL? Ett 3PL-företag är specialiserade på detta och pysslar med dessa uppgifter hela dagarna. Du kan med andra ord förvänta dig att de ska vara riktigt duktiga på det de gör. Förhoppningsvis smittar detta också av sig på din kundnöjdhet, ju proffsigare intryck kunderna får av din verksamhet, ju bättre för dig.
  • Fraktavtal. 3PL-företag har ofta förhandlat mängdavtal med olika fraktbolag. Detta är positivt för dig eftersom de så klart har ett bättre utgångsläge att få till fördelaktiga priser än du som enskild e-handlare har.

Potentiella nackdelar med 3PL:

  • Kontrollförlust. I samma stund som du lämnar över en del av de uppgifter du tidigare skött in-house, lämnar du också över en del av kontrollen till en annan part. Det innebär att du inte längre kommer ha 100-procentig överblick över hur eller när saker sker, samtidigt som din verksamhet blir en del i ett annat företags större process och du därför inte kan förvänta dig att kunna detaljstyra på samma sätt som när du själv skötte lagret och logistiken. Du blir en del av ett större maskineri, på gott och på ont.
  • Kostnad. När en ytterligare part ska skära emellan, får du naturligtvis räkna med att det i någon mån (beroende på vilket avtal du lyckas förhandla fram) kommer sänka dina marginaler. Är det värt det? Det kan bara du svara på, kanske är det ett steg du måste ta för att kunna driva webbutiken vidare? För fler timmar på dygnet kan man ju tyvärr inte köpa, ännu…

Se upp med!

Om du bestämt dig för att outsourca hela eller delar av ditt lager och din logistik så glöm för allt i världen inte att göra din hemläxa när det kommer till den ekonomiska biten. Ta in offerter från flera 3PL-företag och försäkra dig om att det du vinner, oavsett det är tid, pengar, eller återerövrat utrymme för din bil i garaget, väger upp kostnaden!

Glöm ej…

  • Ta in offerter och jämför olika 3PL-företag.
  • Se till att du kan räkna hem kostnaden.
  • Vi listar ett antal 3PL-företag här!

Lycka till och berätta gärna hur ni valt att göra med er lager och logistik!

 

 

 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.