SMS-reklam
Kattis Lodén i E-handel

Så jobbar du bäst med marknads-sms

I den här artikeln får du tips på hur du kan tänka och agera för att leverera sms som skapar mervärde för dina kunder och samtidigt genererar försäljning för dig. Nu kör vi!

Om du har en webbutik från Wikinggruppen så finns det i den en inbyggd modul för sms-utskick. Den kan du enkelt använda för att skicka en sms-avisering som berättar för kunden att de beställda varorna är redo att skickas men du kan också använda den som en effektiv marknadsföringskanal. Effektiv hur, tänker du? Jo, sms har som exempel den suveräna öppningsfrekvensen på 98%. Detta att jämföra med nyhetsbrev som för vår bransch ligger kring 20%*. Inte så illa eller hur?

För dig som känner dig nyfiken på att använda sms som en del i din marknadsföringsstrategi finner du nedan några punkter som hjälper dig på traven.

Tips & Trix

# Skaffa tillåtelse

Det må låta självklart, men se till att du har kundens tillåtelse att använda deras telefonnummer i marknadsföringssyfte. Detta då det dels är olagligt att pracka på någon reklam som är oönskad, och det dels kan upplevas som både störande och stötande för kunden att få oönskade meddelanden, något som i förlängningen skadar relationen er emellan.

# Stopp-ord

För att marknadsföra dig via sms inom lagens ramar kan det vara till hjälp att dessutom använda dig av en sms-tjänst som stödjer s.k. stopp-ord. Det innebär att du i smsen låter kunden veta att den kan avregistrera sig från fler sms genom att skicka exempelvis ”STOPP Wikinggruppen” till ert specifika nummer. Vill du veta mer om sms-modulen som finns inbyggd i din webbutik hos oss finner du en länk till det nedan.

# Respektera kunden

För många av oss är vår mobil i princip en förlängning av vår egen kropp och visst känns väl ett sms mer personligt än ett mejl? Sms-reklam är dessutom fortfarande inte i närheten så utbrett som marknadsföring via mejl, vilket gör att ditt reklam-sms med stor sannolikhet kommer landa som ett utropstecken mitt bland meddelanden från fruar, pappor och bästa vänner. Med andra ord: respektera din kund och den möjlighet du fått att kommunicera rätt in i den privata sfären genom att se till att varje sms räknas. Se dessutom till att du skickar smsen vid en ”lagom” tid på dygnet, ingen uppskattar ju att väckas av ett sms klockan tre på natten…

# Relevans

Relevans borde ligga överst på alla ”att-göra-listor” när det kommer till sms-marknadsföring. I alla fall om du vill undvika att det där stopp-smset… Men hur gör man för att vara relevant? Ett smart sätt är att skapa sms-exklusiva erbjudanden av typen

  • Rabattkuponger
  • Påminnelse om att rean slutar om x-antal timmar
  • Tidsbegränsade erbjudanden
  • Tävlingar
  • Omröstningar (M&M hade en om ny färg på en av deras M&M:s)
# Segmentera

I sms-modulen finns bland annat möjlighet att sortera kunderna efter vilka produkter de tidigare köpt. Denna funktion kan du använda för att skapa unika sms till olika grupper av kunder. Det kan som exempel vara…

  • Tjuvkik på nya produkter
  • Rabattkod knuten till en produktkategori/produkt som kunden tidigare köpt
# Kort & Koncist

Medan längre utvikningar kan passa för ett nyhetsbrev handlar sms om att vara tydlig och hålla det kort. Fokusera på ett erbjudande eller budskap per utskick – ett sms är ett snack, inte en trerättersmåltid!

Lycka till med smsandet!

 

Fler artiklar om marknadsföring:
Så skapar du nyhetsbrev som kunderna vill läsa

Information om sms-modulen och priser finner du via länken nedan:
Skicka sms från din webbutik

* SMS versus email marketing

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.