Wikinggruppen i Boost

Så skapar du nyhetsbrev som kunderna vill läsa

Ett riktigt bra nyhetsbrev ska öppna sig självt, eftersom läsaren helst ska vara så ivrig att se vad som väntar därinne. Men hur skapar man ett nyhetsbrev som är så uppskattat och som också driver försäljning? Sara Rehioui, på Get a Newsletter ger dig sina bästa tips.

För en kund kan nyhetsbrev vara ett bra sätt att hålla sig uppdaterad med ditt företag utan att behöva scrolla igenom alla sociala kanaler i jakt efter nyheter. För dig som e-handlare, kan det istället vara ett sätt att ha en enkel och personlig dialog med dina kunder. Belöningen, för ett uppskattat innehåll, är att kunden öppnar nyhetsbrevet även nästa gång. Sara Rehioui, marknadskordinator på Get a Newsletter, menar att framgången som företagare avgörs av de relationer du lyckas skapa och utveckla. Då är nyhetsbrevet ett ypperligt verktyg.

Vilket är huvudsyftet med ett nyhetsbrev?

Att bygga relationer och skapa affärer. Vi brukar säga att det finns två typer av nyhetsbrev: relationsbyggande och säljinriktade. Det kan kännas frestande att bara skicka nyhetsbrev som uppmuntrar till försäljning, men ur ett långsiktigt perspektiv kan nyhetsbrev där du bjuder på din kunskap i form av artiklar, case studies och andra relevanta ämnen, driva mer försäljning.

Sara Rehioui – Get A Newsletter

Hur bör en e-handlare använda nyhetsbrev i sin marknadsföring?

I snitt tar det 6 – 8 kontakter innan en potentiell kund handlar. Genom att regelbundet kommunicera och bygga relationer håller du dig aktuell hos dina kunder.

Hur bör innehållet i ett nyhetsbrev vara utformat? Som tonen, personlighet, längd o s v?

Generellt så fungerar personliga nyhetsbrev bättre än opersonliga. Använd ett enkelt språk och skriv som att du pratar med en vän. Om du har mycket att berätta är det bättre att länka vidare till din hemsida/blogg med mer information än att skriva ut allt i ditt nyhetsbrev. Ett nyhetsbrev läses inte som en bok så lägg tid på dina rubriker och bilder för att fånga dina prenumeranters uppmärksamhet.

Hur ska jag tänka kring frekvensen på mina nyhetsbrev?

En bra hållpunkt är att du ska skicka ut nyhetsbrev så ofta som du känner att du levererar ett mervärde till dina prenumeranter. Om det är två gånger i veckan eller en gång i månaden spelar mindre roll.

Som e-handlare, vad bör mitt nyhetsbrev innehålla?

Sätt dina produkter i rätt kontext och ge värdefulla tips – det kommer att bygga och stärka dina kundrelationer. Säljer du kläder som fungerar på bröllop? Skicka då t e x ut ett nyhetsbrev inför sommaren med ämnesraden ”Så tolkar du klädkoden på sommarens bröllop”, med en artikel som går igenom vad de olika klädkoderna betyder. Välj sedan ut några plagg från din e-handel som hade fungerat på bröllop och marknadsför dem mot dina prenumeranter.

Har du tips på hur jag kan använda Facebook och Instagram i kombination med nyhetsbrevet på ett smart sätt?

De allra flesta har en e-postadress så använd dina sociala medier för att samla in e-postadresser. Genom att skicka nyhetsbrev kan du på ett enkelt sätt samla alla dina kontakter på ett och samma ställe, och kommunicera med dem via en kanal. Du kan på så sätt inleda och upprätthålla dina kundrelationer utan oron att dina kontakter har missat det du vill berätta med ditt företag. Det är annars något som lätt kan hända om du bara postar informationen på Facebook. Se även till länka till dina sociala medier från ditt nyhetsbrev och vice versa.

Hur viktig är ämnesraden för öppningsfrekvensen? Har du konkreta tips på hur man bör skriva den?

Ämnesraden är viktig och påverkar öppningsfrekvensen. Våga ta ut svängarna och var kreativ. Ställ exempelvis frågor, använd siffror, berätta något nytt, dela med dig av kunskap eller liknande. Säljer du produkter för ett barnsäkert hem kan en ämnesrad t ex vara: ”3 enkla steg till ett barnsäkrare hem”. Det ger antagligen bättre öppningsfrekvens än ”Barngrindar – kom och köp!”.

Hur kan jag samla in adresser på ett bra sätt?

Först och främst – samla ihop de kontakter du har. Kolla i din telefonbok, inkorg och de visitkort du samlat ihop över åren. Fråga också alla du träffar, på te x nätverksträffar, mässor, möten om deras e-postadresser. Se även till att marknadsföra ditt nyhetsbrev på din hemsida och när någon handlar i din e-butik. Ett annat tips är att använda e-postsignaturen i din mail för att sälja in ditt nyhetsbrev och samla prenumeranter.

Kan du ge några exempel på där man som e-handlare lyckats riktigt bra med sina nyhetsbrev.

Modemärket Banana Republic är duktiga på att få sina prenumeranter att känna sig speciella genom att skicka ut exklusiva erbjudanden som bara är riktade till prenumeranter av deras nyhetsbrev. Sedan är jag ett fan av de e-handlare som skickar ut bra välkomstmail, t ex David’s Bridal som säljer bröllopsklänningar. Företaget tackar nyblivna prenumeranter för att de får vara en del av deras bröllopsdag och beskriver hur de kan hjälpa till. Välkomstmailet är inbjudande, vänligt och personligt.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.