Läng på metadescription
Jonte Bergman i Branschnyheter, SEO

Hur lång skall META-description vara nu, egentligen?

Ja, det här är en fråga som många e-handlare och webbplatsägare ställt sig den senaste tiden. I slutet på november såg vi att META-descriptions (nedan: META-desc) på många håll visades i ett längre format än tidigare. Den regel som vi fått förhålla oss till tidigare var cirka 510px gånger två rader, vilket oftast landande någonstans runt 160 tecken.

Men nu har detta alltså ändrats. Från slutet på november 2017 så ser vi META-desc som är i en mängd varierande längder. Allt från 50 tecken upp till nästan 400 tecken.

Vilken längd är det som gäller idag?
Mätningar som gjorts under december visar en ganska stor spridning på längden på META-desc. Google gick i början av december ut med att dom inte rekommenderade att man skulle skriva om sina META-desc utan låta det vara. Senare i december så gick John Mueller på Google ut med att man kan utöka möjligheten till att kontrollera sin META-desc genom att anpassa den och göra den längre.

När vi tittar runt på dom mätningar som gjorts hittills så ser det ut som att en längd runt 300 tecken kommer ta merparten av de längre META-desc som dyker upp. Detta innebär inte att du genast bör eller måste sätta dig och skriva om alla du har. Men du bör kika på hur det ser ut för dig i sökresultatet på dina viktigaste sökord och fraser just nu.

Ok, Varför skall jag engagera mig i detta?
META-desc har idag ingen direkt koppling till vilken placering din webbutik har i det organiska sökresultatet. Däremot är det en viktig faktor, precis som META-title, till hur många som faktiskt klickar på din träff i det organiska sökresultatet. Det man vill uppnå är att skapa en text som lockar besökaren att klicka på just din sökträff men även ta upp så mycket plats som möjligt på sidan.

På bilden ovan ser du ett exempel från vår egen sida där jag uppdaterade META-desc inför att jag skulle skriva denna artikeln. Här ser du att under META-title och URL så får denna sidan hela fyra rader tilldelat i sökresultatet medan de andra sökresultaten bara får två rader tilldelat.

Det gör att vi tar upp mer plats och lyckas vi dessutom göra vår text mer lockande till klick så kan vi öka CTR (klickfrekvens) och få mer besökare. För oss som har webbutik så innebär det ofta både fler besökare och fler köp!

Konkret, vad behöver jag göra?
Sätt inte igång på måfå och skriv om allt du har nu direkt, det är mycket arbete och det skall vara lönsamt att jobba igenom det. Mitt råd är följande:

1. Kontrollera hur du presenteras i sökresultatet för dina viktigaste sökord
2. Mät hur lång din META-desc är (kopiera texten till ex http://www.charactercountonline.com/)
3. Om det presenteras en META-desc i ett längre format än de 160-ish tecken du har idag, skriv upp hur lång den är och vilken sida det gäller
4. Om det presenteras en META-desc som fortfarande är 160-ish tecken lång, låt den vara sålänge
5. Skriv nya META-desc anpassade till den längden som visas idag till sidorna för dina viktigaste sökord och fraser
6. Kontrollera utfallet genom att se hur det beter sig när Google hittar den nya META-desc

Google kommer med all sannolikhet fortsätta arbeta med detta så håll ögon och öron öppna för förändringar och mer data framöver. Och arbeta med ditt sökresultat, se till att ta upp mycket plats och skriva texter som lockar besökaren att besöka just din webbutik.

Inlägget är ett gästinlägg från Wikinggruppens partner KLOTA AB och är skrivet av Anders ”AndersIvar” Karlsson. KLOTA hjälper e-handlare att öka försäljningen genom sökmotoroptimering, Google Adwords och andra kanaler.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.