Kattis Lodén i E-handel

Kom igång med Google Search Console

För att kunna fatta bra och korrekta beslut om olika typer av åtgärder och förbättringar behöver man underlag.

Ett bra verktyg för att få en översikt över hur ens webbutik / hemsida uppfattas och presteras hos Google är Google Search Console (tidigare Google Webmaster Tools). I Google Search Console får ni bland annat information om vilka sökningar som görs, varningar om något inte är bra med sidan, kontroll över brutna länkar mm. Om ni inte redan har anslutit er sida där så är det alltså en bra idé att göra det.

Hur ansluter jag mig?
Steg ett är att ni behöver ett konto hos Google, kanske har ni redan Google Analytics och då kan ni använda samma konto. Gå sedan till https://www.google.com/webmasters/ där ni sedan kan välja att logga in och ansluta er sida. Detta gör ni genom att välja ”Lägg till egendom” och ange sedan adressen till er webbplats. Var noga att ange den adress som faktiskt används d.v.s. gå till startsidan och kopiera den adress som står där.

I nästkommande steg ska ni verifiera att ni äger adressen, detta kan göras med flera olika metoder. Har en ni en webbutik hos Wikinggruppen så är den snabbaste metoden att ni klickar på ”Alternativa metoder” och sedan väljer ”HTML-taggar”. Kopiera kodsnutten som visas och gå sedan till er webbutiks kontrollpanel -> Grundinställningar och klistra in den i fältet ”Egen HTML/Javascript inom <head> t.ex. meta-tagg för verifikation hos Google” och spara. Återgå sedan till Google Search Console och klicka på knappen Verifiera och ni har sedan bekräftat att ni äger sidan.

Om sidan är helt ny så finns det inte speciellt mycket data att gå igenom, och ni bör gå till Genomsökningsåtgärder -> Webbplatskartor och där ange adressen till er webbplats sitemap. Har ni en webbutik hos Wikinggruppen är den adressen butikensnamn.se/sitemap.xml.

Gå även till Genomsökningsåtgärder -> Hämta som google och välj där Hämta och rendera, vänta tills att det är klart och välj sedan indexera. Det här kan även göras med andra undersidor som ni vill att google snabbare ska indexera, observera att det finns en maxgräns över hur många sidor som får skickas in för indexering per månad.

Söktrafik/Sökanalys
Om er sida varit indexerad tidigare så finns det under sökanalys en stor mängd data över vilka sökord som besökare angivit för att landa på er sida samt de sökord där ni syns i sökresultatet.

Här finns möjlighet att se vilka sökord ni ligger bra till på, vilket då även är de sökord ni bör arbeta mer aktivt med för att klättra uppåt i sökresultaten. Ni ser även hur ofta ni visas vid sökningar och hur många som då klickat sig in på er sida. Det är endast från den organiska sökningen, betalda visningar räknas ej in.

Klick – Antal klick från Googles sökresultatsida som lett till sidan
Visningar – Antalet gånger en länk till er sida visats på googles sökresultatssida. Observera att även om användaren inte scrollat ner och sett länken så räknas den in om den funnits med på sidan.
CTR – Click-through rate – Antalet klick delat med antal visningar.
Position – Den genomsnittliga positionen av de högsta resultaten i sökningar för er sida.

Det finns även en möjlighet att koppla samman Search Console med Google Analytics, då ser man uppgifterna från sökanalysen direkt i Google Analytics om man vill arbeta där istället.

 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.