Jonte Bergman i Boost

Verktygen som ger din e-handel konkurrensfördelar

Att analysera sina konkurrenter handlar även om att analysera sig själv. Vilka är dina egna styrkor och svagheter i jämförelse med de andra på marknaden? Om du inte vet var du står kan du heller inte göra något åt situationen. Den här typen av analyser är viktiga från dag ett, men måste göras löpande eftersom e-handel hela tiden förändras och utvecklas.

Det går utan tvekan att göra riktiga djupdykningar i det här ämnet, men det behöver inte vara komplicerat, överdrivet tidskrävande eller kosta dyra
konsulttimmar. Genom att ägna några minuter åt metoderna i den här artikeln vågar vi påstå att du förmodligen står bättre rustad än många av dina konkurrenter.

Det finns ett par huvudsakliga sätt att analysera dina konkurrenter och därmed ditt eget läge på marknaden. Ett är att detaljstudera konkurrenternas faktiska verksamhet, vilket kan innefatta att titta närmare på priser, fraktsätt, betalningsalternativ, layout och andra faktorer som du i de flesta fall kan se med blotta ögat.

Ett annat är att titta på externa faktorer som inte är fullt så uppenbara. Några exempel är hur och var de annonserar, om de är aktiva inom sociala medier, om de fokuserar på sökoptimering och vilka de samarbetar med. Ju mer du vet, desto bättre, men här är det lätt att tappa fokus – det enda du kan påverka är när allt kommer omkring din egen situation.

Identifiera dina konkurrenters uppenbara styrkor och svagheter

Det första steget mot att etablera en långsiktigt framgångsrik webbutik är att hitta sätt där du kan sticka ut, särskilt om du liksom de flesta befinner dig i en konkurrensutsatt bransch.

Börja med att välja ut en handfull av dina främsta konkurrenter och titta närmare på deras webbutiker och övergripande affärsmodell. Här är det viktigt att försöka se saker och ting från kundens perspektiv: Varför ska de välja din butik framför konkurrentens? Först och främst är en identisk produkt till ett lägre pris oftast mer intressant för kunden, men det finns fler saker än priset att konkurrera med. Du kan exempelvis framstå som en mer seriös aktör, vara nischad och specialiserad, ge mer detaljerad produktinformation eller på annat sätt ha mer övertygande marknadsföring.

Hur upplever kunden din respektive konkurrentens hemsida ur ett praktiskt perspektiv? Punkter att titta närmare på och frågor att ställa sig inkluderar:

Design och layout – Hur lättnavigerad är din konkurrents hemsida? Är den väldesignad, snygg och mobilanpassad? Hur många steg är det mellan startsidan/produktsidan och utcheckningen? Här är styrkor och svagheter relativt uppenbara. Även om design kan vara en fråga om tycke och smak, ska man aldrig kompromissa med enkel navigering och så få, enkla steg som möjligt till den slutgiltiga transaktionen.

Text, bilder och video? – Felstavningar, särskrivningar och bristande grammatik är kanske inte avgörande, men ger inget seriöst intryck av butiken. Detsamma gäller bilder som saknas eller håller för låg kvalitet för att se bra ut på skärmen. Tydlig och gedigen produktinformation i kombination med bra bilder som svarar på alla frågor kunden kan ha kan göra stor skillnad. Har du möjlighet att lägga in en video på några av dina viktigaste produkter? Jättebra! det kommer höja konverteringen ytterligare.

Prissättning – Prissättningen är den enklaste frågan för kunden och kanske en av de absolut svåraste för dig, men den måste ändå
adresseras om du hamnar för långt över dina konkurrenter.

Betalning – En faktor som kan få kunden att välja dig framför en konkurrent, även om ditt pris är högre, är om du erbjuder kunden fler, enklare eller mer bekväma sätt att betala. Räntefria delbetalningar eller faktura är bra komplement till kortbetalning.

Frakt & leveranstid – Hur hanterar dina konkurrenter logistiken och vilka fraktalternativ kan de erbjuda? En stor andel av e-handelskonsumenterna ser alltid till totalkostnaden inklusive frakt, vilket kan vara ett sätt att sticka ut om du har bättre förutsättningar än konkurrenten.

Recensioner från kunder – Recensioner från andra kunder blir allt viktigare för våra inköpsbeslut! 71% av läser produktrecensioner för en produkt innan de genomför ett köp och kan du visa upp ett antal goda produktrecensioner på produktsidan kan det göra underverk för din konverteringsgrad.

Andra förtroendefaktorer – Utöver en estetiskt tilltalande, lättnavigerad sajt med bra produktsidor och enkla betallösningar finns det andra detaljer som kan ingjuta förtroende och avgöra affären. Ett par exempel är etiketter som Trygg e-handel, Soliditetranking, sk livechatt eller kryptering med SSL/HTTPS i din webbutik.

Den slutliga följdfrågan är förstås om du presterar bättre eller sämre än dina konkurrenter och vad du kan göra åt saken. Vissa saker är svåra att påverka. Exempelvis kan du som småföretagare sällan upphandla stora volymer till låga priser. Däremot är det jämförelsevis enkelt att åtgärda många av de andra aspekterna, som framförallt handlar om att förenkla för kunden på olika sätt.

Verktyg/Metoder för att mäta och analysera de osynliga faktorerna

Med ”osynliga” menar vi de saker som du inte kan avgöra genom att endast titta på konkurrenternas webbplatser. Företagens, inklusive ditt eget företags, omsättning och vinst är offentlig information. Det som kan vara desto svårare att ta reda på är var de får sin trafik och sina kunder från. Här finns också stora möjligheter om du lyckas identifiera trafikkällor som dina konkurrenter inte utnyttjar, eller inte utnyttjar fullt ut.

Vissa saker kan du ta reda på enkelt, genom att exempelvis leta efter konkurrenten på sociala medier för att bilda dig en uppfattning om deras aktivitet på Facebook, Twitter etc. Vad gäller annonsering och ranking på Google har du förmodligen redan sökt på dina viktigaste nyckelord för att ta reda på om dina konkurrenter har starka positioner.

Du kan också skaffa dig en mer detaljerad bild med olika statistikverktyg och webbtjänster, även om de i princip aldrig är 100 % tillförlitliga och sällan är inriktade på den svenska marknaden. Tjänsterna är ofta gratis att testa, eller visar viss information gratis och tar betalt för mer omfattande analyser.

Vi rekommenderar inte uttryckligen någon av de många betaltjänster som finns inom analysområdet. Det kan också påpekas en extra gång att ingen tjänst ger dig komplett information om konkurrenterna. Däremot kan de vara användbara för att få idéer kring hur du kan förbättra din egen marknadsföring, eller identifiera kanaler som underutnyttjas av dina konkurrenter.

Du finner några exempel på sådana tjänster nedan,

  Alexa – Alexa har funnits med sedan nätets barndom och levererar fortfarande en del grundläggande webbplatsstatistik utan kostnad. Siffrorna är oftast uppskattningar som ska tas med en stor nypa salt. De kan vara särskilt missvisande för mindre sajter.

  Internet Archive – Internet Archives Wayback Machine är ett helt gratis, informativt och riktigt underhållande verktyg som låter dig se hur webbplatser såg ut längre tillbaka i tiden. I sammanhanget kan det vara intressant för att t.ex. ta reda på ungefär hur länge dina konkurrenter varit aktiva och hur de utvecklats på längre sikt.

  DomainTools – En så kallad Whois-databas bland många andra, som berättar vem som ligger bakom en viss Internetdomän, om det av någon anledning skulle vara oklart.

  Majestic – Majestic och konkurrenter som Open Site Explorer är uttalade verktyg för sökmotoroptimering – ett ämne vi ska detaljstudera i en kommande artikel. Tjänsterna har sökrobotar som fungerar som Googles, med den avgörande skillnaden att de delar med sig av informationen. Här kan du se vem som länkar till dig och dina konkurrenter.

  SEMrush – Även SEMrush har konkurrenter med likande funktionalitet. Skillnaden mot verktyg som Majestic är att de håller reda på vem som annonserar i Googles sökresultat, hur och i vilken utsträckning.

  Ghostery – Ghostery är ett tillägg till webbläsarna Chrome, Firefox, Safari och Opera. Syftet är egentligen att blockera olika spårningsverktyg och annonsnätverk, men det ger dig också en mycket bra överblick över vilka verktyg och metoder dina konkurrenter använder i sin digitala marknadsföring. Tillägget är helt kostnadsfritt.

Under resans gång hittar du säkert fler saker som är värda undersöka och jämföra i just ditt segment. Men glöm inte bort att syftet är att omsätta den nya informationen i handling – att kontinuerligt förbättra din egen webbutik så att den alltid ligger steget före konkurrenterna.

Lycka till med ditt arbete för att stärka din konkurrenskraft!

(Artikeln publicerad av Wikinggruppen i samarbete med Klarna)

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.