Black Friday shopping
Jonte Bergman i E-handel

Black Friday – Nu kör vi!

Liksom Halloween är Black Friday en företeelse som vi i Sverige importerat från USA. Där hänger den från början ihop med firandet av Thanksgiving, som infaller dagen innan, men är idag kanske främst förknippad med en köp- och säljfest av rang!

I Sverige började Black Friday få fotfäste 2013, och sedan dess har handlarnas och konsumenternas intresse för dagen exploderat även här. Enligt en undersökning gjord av PostNord i slutet av november 2018 så,

– 96% av svenskarna uppmärksammade att det var Black Friday.
– Under 2018 handlade 36% av svenskarna något under Black Friday-rean.
– Totalt handlade svenskarna för 6,7 miljarder kronor under Black Friday 2018, vilket är 27% upp från 2017.

Med detta i åtanke, och för att du som e-handlare ska få ut mesta möjliga av en av årets absolut viktigaste handelsdagar, har vi på Wikinggruppen inspirerats av vår samarbetspartner DIBS Black Friday-lista, och ger er nedan några av våra hetaste tips för hur du ordnar mesta möjliga klirr i kassan!

Wikinggruppens Black Friday-checklista för e-handlare

Var med!

Black Fridays lockande priser och strategiska läge i slutet på november har gjort den till en mycket viktig period för julklappsshopping. Hänger du inte på riskerar du därför att tappa viktiga kunder och försäljning till konkurrenterna. Vår rekommendation till dig som e-handlare är därför – var med!
november2016

Ovan ser du en graf över hur 2016 års försäljning såg ut för Wikinggruppens e-handlare under november månad. Den högsta stapeln är Black Friday. I reella tal innebar det att i genomsnitt 7% av månadens försäljning skedde den dagen, och att försäljningen under Black Friday var mer än dubbelt så hög jämfört med den genomsnittliga försäljningen under novembers övriga dagar.

Blackfriday -> Black Week
Om vi tittar tillbaka på Black Friday 2017, 2018, 2019 och 2020 så var en tydlig trend att köpen spreds ut på flera dagar, detta då många tjuvstartade sina kampanjer tidigare under veckan. Störst volym låg visserligen just på fredagen fortfarande men söndagen var inte långt efter och många av Wikinggruppens kunder hade sin högsta försäljning på söndagen. Starta därför kampanjer i god tid innan då de som marknadsför sina kampanjer i god tid oftast har bäst försäljning.

Var ute i tid!

Bäst är, som med det mesta när det kommer till en lyckad planering, att vara ute i god tid. Lägg in en påminnelse i kalendern en rimlig tid innan så du hinner se över och stämma av alla viktiga parametrar.

Uppmärksamma dina kunder

Fundera på om, och när, det är läge att meddela dina kunder, exempelvis via ett nyhetsbrev eller sms-utskick, att er butik deltar i årets Black Friday. Några punkter att ha med,

  • Specifika erbjudanden & rabatter
  • Datum & tider
  • Leveransinformation

Räkna!

En viktig faktor som gjort Black Friday till en sådan handelsfest är butikernas specialerbjudanden och rabatterade priser. Kunderna förväntar sig detta, så det gäller att du som handlare lägger upp en strategi som gör att du landar på plus på sista raden över tid. Lockpriser och bra erbjudanden kan har sin plats, men se till att du verkligen tjänar igen pengarna på produkter med fullgod marginal i det långa loppet.

Vattentäta verksamheten!

Ingen vill tappa en kund för att lagret av annonserade varor är för litet eller personalen för få när dom behövs. Se därför till att koordinera alla delar i kedjan, allt ifrån inköp till bemanning, logistik etc!

Klarar din webbplats belastningen?

Lägger man ut väldigt attraktiva erbjudanden under en kort tidsperiod så kan det leda till våldsam belastning på ert konto/driftmiljö. Slår man i taket för sina begränsningar så slutar webbplatsen att svara och inga köp blir genomförda alls. Säkerställ därför gärna att du har rejält med resurser. Bäst är såklart en egen avskild driftmiljö där du har 100% av resurserna, se egen managed server.

Glöm inte kundens upplevelse!

Den bästa kunden är den som kommer igen. Se därför till att erbjuda en bra kundupplevelse genom alla steg. Säkra upp hela köp- och leveranskedjan. Kontrollera med leverantörerna om de kommer kunna leverera i tid, och enligt förväntad standard, och se dessutom över logistik och betalningslösningar så att allt är på banan! Om du inte har gjort det så se även till att ha en funktion för att följa upp efter leverans, gärna med en recensionsmodul. Läs gärna även mer om recensioner här

#Bonustips:

Skaffa dig en extra edge inför nästa år genom att lägga in en påminnelse i kalendern i mars/april, så att du redan då kan börja tänka över kommande novembers upplägg och Black Friday-erbjudanden!

Black Friday infaller:
2021, 26:e november
2022, 25:e november
2023, 24:e november

Fler tips inför Black Friday kan du hitta här:

The 26-Point Checklist to Prepare Your Store for Black Friday Cyber Monday

9 Tips to Increase Your Sales for Black Friday and Cyber Monday

9 SEO Tips to Maximize Your Holiday Ecommerce Traffic

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.