Black Friday shopping
Sandra Rehn i E-handel

Black Friday – Nu kör vi!

Liksom Halloween är Black Friday en företeelse som vi i Sverige importerat från USA. Där hänger den från början ihop med firandet av Thanksgiving, som infaller dagen innan, men är idag kanske främst förknippad med en köp- och säljfest av rang!

I Sverige började Black Friday få fotfäste 2013, och sedan dess har handlarnas och konsumenternas intresse för dagen även här exploderat.

Med detta i åtanke, och för att du som e-handlare ska få ut mesta möjliga av en av årets absolut viktigaste handelsdagar, har vi på Wikinggruppen inspirerats av vår samarbetspartner DIBS Black Friday-lista, och ger er nedan några av våra hetaste tips för hur du ordnar mesta möjliga klirr i kassan!

Wikinggruppens Black Friday-checklista för e-handlare

Var med!

Black Fridays lockande priser och strategiska läge i slutet på november har gjort den till en viktig dag för julklappsshopping . Hänger du inte på riskerar du därför att tappa viktiga kunder till konkurrenterna. Vår rekommendation till dig som handlare är därför – var med!
november2016

Ovan ser du en graf över hur 2016 års försäljning såg ut för Wikinggruppens e-handlare under november månad. Den högsta stapeln är Black Friday. I reella tal innebar det att i genomsnitt 7% av månadens försäljning skedde den dagen, och att försäljningen under Black Friday var mer än dubbelt så hög jämfört med den genomsnittliga försäljningen under novembers övriga dagar.

Var ute i tid!

Bäst är, som med det mesta när det kommer till en lyckad planering, att vara ute i god tid. Lägg in en påminnelse i kalendern en rimlig tid innan så du hinner se över och stämma av alla viktiga parametrar.

Uppmärksamma kunderna

Fundera på om, och när, det är läge att meddela dina kunder, exempelvis via ett nyhetsbrev eller sms-utskick, att er butik deltar i årets Black Friday. Några punkter att ha med:

  • Specifika erbjudanden & rabatter
  • Datum & tider
  • Leveransinformation

Gör din matte!

En viktig faktor som gjort Black Friday till en sådan handelsfest är butikernas specialerbjudanden och rabatterade priser. Kunderna förväntar sig detta, så det gäller att du som handlare lägger upp en strategi som gör att du på sista raden landar på plus. Lockpriser har sin plats, men se till att du verkligen tjänar igen pengarna på produkter med fullgod marginal.

Vattentäta verksamheten!

Ingen vill tappa en kund för att lagret av annonserade varor är för litet eller personalen för få. Se därför till att koordinera alla delar i kedjan, allt ifrån inköp till bemanning!

Glöm inte kunden!

Den bästa kunden är den som kommer igen. Se därför till att säkra upp hela köp- och leveranskedjan. Kontrollera med leverantörerna om de kommer kunna leverera i tid, och enligt förväntad standard, och se dessutom över logistik och betalningslösningar så att allt är på banan!

#Bonustips:

Skaffa dig en extra edge inför 2018 genom att lägga in en påminnelse i kalendern i mars, så att du redan då kan börja marinera kommande novembers upplägg och Black Friday-erbjudanden!

Black Friday infaller:
2017, 24:e november
2018, 23:e november

 

Fler tips inför Black Friday kan du hitta här:

The 26-Point Checklist to Prepare Your Store for Black Friday Cyber Monday

9 Tips to Increase Your Sales for Black Friday and Cyber Monday

9 SEO Tips to Maximize Your Holiday Ecommerce Traffic

Mail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.