Nina Skogberg i Marknadsföring

Marknadsföring i sociala medier

Inför 2022 har vi har kikat på Hubspots och Talkwalkers gemensamma trendrapport för sociala medier. För dig som är intresserad av att läsa hela eller fler delar av den, så finns PDF:en att ladda ner på någon av deras hemsidor. Vi har valt ut två punkter som de tar upp, nämligen “influencer marketing” och “social selling”. Oavsett hur stort eller litet ditt företag är och vilka andra förutsättningar olika företag har, så kan dessa punkter vara värda att fundera över. Om du vågar testa så kan du anpassa din strategi.

Influencer Marketing

Numera innebär influencer marketing bättre och snabbare resultat och samtidigt färre risker än tidigare. Det är inte bara försäljningen i sig som ett sådant samarbete har en positiv inverkan på, det gäller också ditt varumärke. Hur vet du då vilken typ av influencer du ska kontakta för ett eventuellt samarbete?

Den viktigaste faktorn är att veta vad dina kunder gillar och att från det ta nästa steg mot att identifiera en influencer, som du tror kommer att vara mest intressant för konsumenterna. Detta kan såklart låta lättare sagt än gjort! Våga lita på din magkänsla kombinerat med den statistik du kan ta del av.

En annan betydande faktor är också att komma ihåg att det inte alltid är en bra idé i sig att starta dyra samarbeten med stora influencers. Risken är att detta inte ger ett så bra resultat. Det är då bättre att finna influencers som producerar bra innehåll och som du kan skapa ett meningsfullt och långsiktigt partnerskap med. Tänk på att en mindre influencer också kan upplevas vara närmare de som tittar på innehållet och att det kan vara det som gör att konsumenter konverterar. Sådana influencers brukar kallas micro- och nanoinfluencers, beroende på hur många följare de har. Dessa kan också ha ett större förtroende hos sina följare jämfört med större influencers och fler och fler företag inser nyttan av att arbeta med just nanoinfluencers, som har färre antal följare. Det handlar snarare om engagemanget som influencerns följare har!

Att hitta en influencer med tydlig vision och ett tydligt syfte i sitt varumärke är också något att sträva efter. Detta bör såklart även följa ditt företags helhetsvision. Med pandemin i åtanke så har den också gjort att människor har vänt sig till sina telefoner, så det kan verkligen vara läge att använda sig av influencer marketing för att sprida värdeskapande innehåll som samtidigt kan ses för nöjes skull av användarna.


Social Selling

Är det begreppet nytt för dig? Det är fullt förståeligt i så fall. Social selling är något som har vuxit fram mer och mer och som du kan ha sett att vissa stora/kända företag använder sig av.

Kortfattat innebär det att plattformar som Facebook och Instagram förser företag med nya funktioner att sälja genom. En annan en viktig del inom social selling är den relationsbyggande marknadsföringen, som dessa funktioner på sociala medier möjliggör. Fokuset i dessa handlar om att göra resan fram till köpet så enkel och smidig som möjligt för kunden. Instagram har kanske det tydligaste exemplet på detta, då du inte behöver lämna plattformen/appen för att köpa en produkt.

Exempel på dessa funktioner är: reels (videor du spelar in direkt i appen) och stories (bilder eller videor som du kan lägga till från ditt kameraalbum i telefonen eller spela in direkt i appen som försvinner efter 24h). Det är just på Instagram som du verkligen kan dra nytta av att samarbeta med en influencer (läs mer om det i texten om influencer marketing ovan).

Håll fast vid det naturliga och enkla innehållet

Yngre målgrupper tenderar att föredra enkelt innehåll framför storskaliga och komplicerade produktioner. Våga också ha innehåll som ögat dras till. Självklart är det även viktigt att din köpprocess fungerar så smidigt som möjligt för konsumenten, så att du inte riskerar att gå miste om köp. Du kanske har hört talas om “user generated content” förut, alltså innehåll som användare på sociala medier producerar själva. I samarbete med nöjda kunder så kan det vara en fördel för ditt företag att använda sig av detta.

God jul önskar marknadsföringsteamet på Wikinggruppen!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.