Wikinggruppen i E-handel

Straffad av Penguin – Hur kommer man tillbaka?

Har din webbplats blivit straffad av Google Penguin update? Försvann du helt, eller föll långt ner i sökresultaten? Att komma tillbaka i Google efter Penguin update verkar inte vara någon lätt historia. Tips direkt från Matt Cutts (chef för Google Web Spam Team) säger att man måste städa upp på sin webbplats och invänta nästa uppdatering av Google Penguin.

Reconsideration request fungerar inte för Google Penguin

Om du tappat i Googles sökresultat på grund av Google Penguin så är det meningslöst att skicka in en så kallad Reconsideration request. Det fungerar nämligen bara för de manuella bestraffningar Google ibland delar ut, inte för förändringar i deras algoritmer. Google Penguin är ett filter, som körs då och då (på obestämd tid) och klassificeras som del av algoritmerna som styr Googles beräkning av hur dina webbsidor ska placeras i sökresultaten.

Det enda du kan göra, enligt Matt Cutts, är att städa upp på din webbplats och se till att den är fri från det Google deklarerar i sina villkor och att även göra vad du kan för att städa i olämpliga länksamarbeten, då länkar in till din webbplats från webbplatser som av Google klassas som spam, kan vara negativa för dig. Enligt Matt Cutts har Google lagt enorma resurser på att stävja så kallad negativ SEO, som i grund och botten går ut på att externa parter kan skada din webbplats genom att länka till den från suspekta källor. Och visst har Matt Cutts en poäng i detta. Google klassar inte automatiskt ner webbplatser som plötsligt får ett antal negativa länkar, om webbplatsen i sig är helt i linje med Googles riktlinjer.

Det är dock ett faktum att många webbplatser tappat i ranking på grund av just detta. Inte alltid direkt straffade för att de länkande webbplatserna klassats som spam och därmed levererar en negativ stämpel till din webbplats, utan oftare för att de länkande webbplatserna uteslutits helt ur Google och att din webbplats därmed tappat en del av det som tidigare legat till grund för din egen ranking i Google.

Med andra ord, länkarna försvann och du tappade dina placeringar. Det finns dock all anledning att i den mån det är möjligt försöka få bort de mest uppenbart skadliga länkarna till din webbplats och istället satsa på vad man skulle kunna kalla för organisk spridning, d v s länkar som människor av egen fri vilja skapar i olika sammanhang, på grund av att de gillar sidor du skapat. Att försöka skapa denna effekt utan hög kvalité på innehåll är lönlöst. Det kommer inte hålla i längden, så kvalité i innehåll är nummer 1. Nästa steg är att få spridning på information på ett sunt och hållbart sätt.

Matt Cutts om att komma tillbaka efter Penguin update

Danny Sullivan skriver på Search Engine Land om Googles egna uttalanden och tips kring hur man kommer tillbaka efter Google Penguin update. Något som tycks vara en rätt komplicerad historia, som kan ta mycket tid. Här spekuleras t o m i om det snabbaste sättet i vissa fall kan vara att skapa en helt ny webbplats. Men Matt Cutts är noga med att påpeka att Penguin är en succé för Google.

På Search Engine Land hänvisar man till att Matt Cutts vill att man tittar på följande två videoklipp, för att få en bättre inblick i vad som krävs för att man ska kunna återta sina positioner i Google efter att man blivit bestraffad av en eller annan anledning. Här redogör Matt Cutts för skillnaden mellan manuellt borttagna sidor ur Googles index och de som ”försvinner” eller sjunker kraftig på grund av ändringar i Googles algoritmer. Bland annat gör han klart att ändringar i Googles algoritmer inte går att bestrida och att det därmed inte tjänar något till att skicka in en så kallad reconsideration request.

Det är intressant att höra Matt Cutts beskriva det hela, då det sätter saker i ett visst perspektiv. Att drabbas av Google Panda/Farmer update eller Google Penguin innebär alltså att det kan vara en lång resa tillbaka och att det, som Search Engine Land påtalar, kan bli nödvändigt att skapa en helt ny webbplats för att snabbt komma tillrätta med bekymren.

Men är det inte lite väl drastiskt att skapa en helt ny webbplats? Varför skulle det vara nödvändigt?

Straff per sida eller per domän?

Det intressanta ligger i att se på vad det är Google straffar. Matt Cutts vill inte svara på frågan från Danny Sullivan på Search Engine Land, men antagandet från Danny Sullivan är att det är hela domäner som straffas, inte enskilda sidor. Som grund för detta antagande använder Danny likheter mellan Google Panda/Farmer update och Penguin update. Likheter som inte går att bortse ifrån och hans antagande om att det är domäner och inte enskilda sidor är därför helt rimligt.

Men om en domän straffas, när kommer den då tillbaka? Enligt Matt Cutts (se video) så kan detta ta olika lång tid. Han ser nästan lite besvärad ut när han beskriver hur detta går till och vilka faktorer som påverkar. Men att det kan ta lång tid och att det krävs att man är mycket noga med att snabbt städa upp på sin webbplats för att ha chansen att komma tillbaka i Googles index och med bra positioner i sökresultaten råder det inget tvivel om.

Det kanske mest besvärande är att Matt Cutts inte tycks kunna redogöra för exakt hur detta fungerar. Något som tyder på att Googles algoritmer börjar bli så pass komplicerade att det är problematiskt att förklara vad de gör.

Hur har din webbplats klarat sig efter Google Penguin?

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.