Marknadsföring i Sociala medier

Boosta inlägg vs Facebook Business manager

Många upplever att det är svårt att nå fram i bruset i de sociala kanalerna – annonseringen är dyr och leder inte till några konverteringar. Samtidigt så matas vi med information om att vi måste synas där och att det är nutidens moderna och smarta marknadsföringskanal. Att detta leder till en viss förvirring är helt förståeligt och därför har vi samlat några av våra bästa tips.

Med tanke på att över 70% av internetanvändarna använder Facebook så finns det absolut anledning att använda just Facebook som marknadsföringskanal. Detta ställer samtidigt krav på dig att rikta informationen till rätt målgrupp så att du når de som verkligen kan tänkas vara intresserad av just dina produkter eller tjänster.

Hur gör man det då?
Det första steget är att börja använda annonsverktyget Facebook Business manager. Detta är ett verktyg som ger dig möjlighet att skapa mer avancerade målgrupper. Dessa målgrupper kan bland annat vara personer som tidigare besökt din sida, personer som har lämnat sin varukorg eller de som är återkommande kunder till just din webbutik. Som om inte detta vore bra nog så kan du dessutom skapa tvilling-målgrupper till dessa, det kan alltså vara en målgrupp som liknar de som tidigare har konverterat. Detta möjliggör att du kan nå nya kunder som högst troligt kommer ha ett intresse för dina produkter eller tjänster. Kom ihåg att du måste installera en pixel på din sajt för att kunna skapa dessa målgrupper.

Alternativet till detta är att boosta inlägg direkt på din Facebooksida. Detta gör du genom att klicka på den blå knappen ‘Marknadsför inlägg’ och sedan välja målgrupp, budget och tidsram.

Facebook - Boostat inlägg

Knappen för att boosta inlägg ser ut såhär.

Att boosta inlägg fungerar bra i ett grundläggande skede men ger dig väldigt begränsade möjligheter. Istället för att skapa anpassade målgrupper så kan du endast välja geografi, ålder och intressen och detta leder många gånger till en annonsering som inte är kostnadseffektivt. Det beror på att du måste gissa vilka personer som kommer att vara intresserade av din annons och ditt företag, vilket såklart är väldigt svårt. Många gånger blir dessa målgrupper alldeles för stora så kom ihåg att försöka hålla det smalt för att hålla relevansen uppe.

Självklart så kan man använda intressebaserade målgrupper även i Business Manager vilket ofta är bra att göra till en början. Men om du sedan vill skala upp din annonsering så är det en god idé att utforska mer avancerade målgruppsinriktningar.

Fler fördelar med annonsverktyget

Det finns fler fördelar med Facebook Business manager som kommer att vara avgörande om du vill nå fram genom bruset.

  • Du har fler möjligheter till annonsmål. Genom verktyget kan du exempelvis optimera kampanjen för webbplatskonverteringar, att driva trafik till webbsida, appinstallationer, videovisningar mm.
  • Du kan välja vart dina annonser ska synas – förutom flödet på Facebook och Instagram så finns bland annat messenger, stories och Audience Network.
  • Du kan vara mer kreativ när du ska skapa din annons. Du kan exempelvis göra en carousel med flera kort att bläddra mellan, olika bildspel och använda en Call to Action-knapp som passar just dig.

Här ser du ett exempel på hur en carousel ser ut.

Att skapa ett konto i Business manager är gratis och inte allt för svårt, det finns guider med steg-för-steg. Stort lycka till!

Vill du ha hjälp med din annonsering på Facebook?
Läs mer här:
https://wikinggruppen.se/facebook-annonsering/

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.