Kattis Lodén i E-handel, SEO

Varningar i Google Search Console om strukturerad data

Ibland får man som webbplatsägare rapporter från Google Search Console där de informerar om varningar eller fel som avser strukturerad data på webbplatsen och då oftast relaterat till produktsidan. Strukturerad data hjälper sökmotorn att mer exakt förstå vad din data betyder. Korrekt uppsatt är det värdefullt då man till exempel kan få recensioner med stjärnor mm att visas i sökresultatet vilket ger mer information och i högre utsträckning leder in trafik till din webbplats.

Får man en varning gällande strukturerad data så rekommenderar vi att man i första hand går till Googles Testverktyg och testar den aktuella URL:en. Detta test ger ett tydligare testresultat och ger en bättre överblick över vad som är fel och vad som är varningar. Utifrån detta test kan man avgöra om det är något som måste åtgärdas eller ej.

Vad är varningar och vad är errors?

I Googles testverktyg markeras errors och varningar enligt bilderna nedan. Errors ska man alltid åtgärda men varningar är just varningar och inget som måste åtgärdas.

Ett error i testverktyget
En varning i testresultatet

Man bör se varningen som en notis om att fältet finns tillgängligt och att man bör ange data i det förutsatt att det korrekta värdet finns tillgängligt. I en del fall så är det inte möjligt att ange något värde och man får då låta varningen  vara kvar, vi ger några exempel nedan.

Fältet review saknas eller Fältet aggregateRating saknas
Produkten saknar recensioner och därmed finns den informationen inte med på sidan, den dagen produkten fått en recension så kommer varningen att försvinna.

Fältet priceValidUntil saknas
Priset har inget slutdatum när det är ordinarie pris och därmed kan det inte anges på alla produkter.

Sammanfattningsvis

  • Google uppmanar att varningar åtgärdas om det är möjligt
  • Google kräver däremot att errors åtgärdas
  • Google Search Console och Googles testverktyg är inte alltid konsekventa och visar samma fel/varningar om ni testar en sida. Det kan bero på att testverktyget ser till realtid medan Search Console har data sedan sidan senast crawlades/genomsöktes.

Vill ni läsa mer i ämnet så rekommenderar vi:
https://www.searchenginejournal.com/structured-data-warnings/322467/
https://rich-snippets.io/errors-and-warnings-on-googles-structured-data-test-tool/

Använder du Wikinggruppens e-handelsplattform och vill komma igång med recensioner för att få in stjärnor i dina sökresultat? Läs mer om Recensioner / Uppföljningsmail modulen.

Mail

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.