Wikinggruppen i SEO

Google Penguin 2.0 i slutet av sommaren

Google Penguin 2.0 i slutet av sommaren

Uppdatering: Den 22 maj rullade Google ut Penguin 2.0 i sin helhet. Matt Cutts informerar i sin blogg: http://www.mattcutts.com/blog/penguin-2-0-rolled-out-today/

Google kommer, enligt Matt Cutts (chef för Google Webspam Team), att rulla ut nästa version av Google Penguin update inom kort. Matt Cutts säger i ett videoklipp att vi förmodligen kommer se effekten av Google Penguin update 2.0 i slutet av sommaren. Hårdare tag mot betalda länkar och spam från Google att vänta alltså.

Många spekulerar kring Google Penguin 2.0

Enligt många experter har det redan rullat ut fyra versioner av Google Penguin, men Matt Cutts som är chef för Google Webspam Team säger nu att version 2.0 av uppdateringen kommer i slutet av sommaren.

Förklaringen till detta ligger i att Google Penguin update är en algoritmisk uppdatering som hela tiden utvecklas. Små ändringar har därför förekommit i flera led, men nu kommer alltså en uppdatering Google jobbat på under lång tid, som är av större karaktär. Därav Googles officiella uttalande om uppdateringen och namnet Google Penguin update 2.0.

Matt Cutts om Google Penguin 2.0

Vad är det då Google vänder sig emot? Betalda länkar. Vad menar Google med detta?

Enkelt sett kan man säga att det Google vänder sig emot är länkning som uppenbart är till för att höja målsidans värde i Google, helt utan att ha något annat värde. Som exempel kan man säga att om jag härifrån länkade ordet webbutik till Wikinggruppens webbsida som informerar just om vår webbutik, så skulle Google tolka det som fel. Anledningen är egentligen ganska enkel. Det här inlägget handlar om Google Penguin update 2.0 och tycks inte på något annat vis än just i länken ha något syfte som är att betrakta som naturligt sammanhang för att göra denna länkning.

Det här innefattar alla typer av länkar. Textlänkar, banners etc. Köpta länkar, som Google talar om, har alltså inte att göra med att Google på något vis kan bevisa att du betalat för dem. Det är helt enkelt så att Google förutsätter att denna typ av länkar i de flesta fall innebär att den som länkar fått betalt.

Det finns dock sätt att köpa länkar som är helt ok. Det handlar bara om att det inte får vara länkar som påverkar din relevans i Google.

Länkar som inte ger poäng

Följande kod ger inte några pluspoäng för Wikinggruppen i Google:

<a href=”http://www.wikinggruppen.com/webbutik.asp” rel=”nofollow”>webbutik</a>.

Förklaringen ligger i att attributet rel=”nofollow” används. Detta är vad Google förespråkar för banners och annat. De är bra för att driva trafik säger Google, men de får inte syfta till att höja målsidans värde i våra algoritmers beräkningar menar de.

Har du länkar in till din webbplats som bryter mot detta så är nu ett bra tillfälle att städa! I slutet av sommaren kommer Google städa bort fler webbplatser, utifrån hårdare regler än tidigare. Det var många som fick känna av Googles hårdare tag i april 2012, när Google Penguin 1.0 kom, men nu har man alltså skärpt reglerna ytterligare.

Glöm inte hålla ett öga på Google Webmaster Tools, där du kan få viktig information om hur Google uppfattar din webbplats.

Google Webmaster Tools är gratis att använda och du hittar det här: https://www.google.com/webmasters/tools/

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.