Wikinggruppen i SEO

Google 2013

Google I/O 2013 är i full gång och Google bjuder som vanligt på nyheter som är minst sagt fascinerande. Ett nytt Google+, Google Music All Access, helt ombyggd Google Maps eller varför inte den fina lilla nyheten att Google numera sållar bland dina semesterbilder automatiskt och hittar de bästa bilderna, så att du slipper det?

Google hittar dina bästa semesterbilder

En av nyheterna i Google+ är ”Högdagrar”. Ett begrepp som handlar om att Google automatiskt hittar de bästa bilderna åt dig. Enkelt sagt kan man förklara det så här.

Du tar 1268 bilder på din semester i Australien. När du kommer hem är semestern slut. När ska du få tid till att gå igenom alla bilderna och välja ut dem som blev bra?

Google+ har numera en funktion som gör detta åt dig. Den utgår bland annat från

  • om bilden är skarp eller suddig
  • om dina närmaste finns med i bilden (familj, vänner etc)
  • om bilden finns i dubblett
  • om bilden innehåller kända platser
  • om bilden innehåller glada människor som ler eller ej
  • om bilden är för mörk, för ljus eller har en ”lagom” exponering
  • om bilden är estetiskt tilltalande i sin komposition

Google+ väljer ut dina bästa bilder automatiskt!

Suddiga bilder sållas alltså bort. Bilder på dina familjemedlemmar klassas högre än andra bilder. Bland dubbletter väljer Google ut den bild som är mest estetiskt tilltalande, baserat på hur användare på Google+ bedömt andra bilder. Att Google idag har algoritmer som kan beräkna allt detta är inget annat än fantastiskt. Det är så fascinerande, på så många vis, att om man stannar upp och funderar över vad det här innebär i praktiken, så inser man att det är omöjligt att greppa vidden av det Google gjort.

Hur påverkar allt detta Google sök?

Det finns inga officiella uttalanden från Google om att deras fantastiska algoritmer för att sålla bland bilder och annat har en direkt koppling till Google sök. Men vi kan vara så säkra på att Google inte bygger denna typ av funktioner enkom för vårt nöjes skull. Självfallet påverkar det också vad vi får presenterat för oss i Google sök, eftersom Google alltid strävar efter att presentera det som lockar oss mest i sin sökmotor.

Det är alltså att betrakta som troligt att

  • suddiga bilder kommer bli allt ovanligare i Google bildsök
  • dubbletter kommer bli mer ovanliga, då Google i större utsträckning försöker visa olika bilder som stämmer överens med det du söker
  • estetiskt tilltalande bilder, baserat på uppgifter Google får in genom bland annat Google+ om hur många +1:or bilder får, hur bildernas innehåll kan klassificeras i form av komposition, färg etc kommer bli allt vanligare (troligt att professionella fotografers bilder kommer bli allt vanligare högt upp i Google bildsök med andra ord)

Men det är ju inte bara bilderna i sig som kan tänkas påverkas, utan även innehållet runt dem, d v s sidor där bilder presenteras. Det är logiskt att tänka tanken att sådant som Google bedömer som ”populärt” och ”korrekt” också gynnas. I förlängningen blir det därför troligt att sidor som innehåller unika bilder av hög kvalité kan komma att gynnas av detta även i organiskt sök. Detta med anledning av att bilder har en väldigt stor inverkan på Googles användare och Google strävar efter att den som söker i deras sökmotor ska vara nöjd med resultatet denne hittar. Alltså, om sidan den som söker klickar sig in på är estetiskt tilltalande, unik, ej suddig, så kan det tänkas att detta framöver blir en av alla faktorer som påverkar en webbsidas position i Googles organiska sökresultat.

Det är som sagt inte något Google officiellt säger, men det är mer troligt att Google använder sina kunskaper för att bli ännu bättre på det de gör i Google sök, än att de inte gör det, utan bara väljer att bygga denna typ av funktionalitet för att vi ska trivas på Google+. Det finns en plan.

Google Wallet

En annan sak som kan komma att bli mycket intressant är Google Wallet. På Google I/O 2013 presenterar Google en hel del intressanta idéer om hur man kan förbättra frekvensen av fullbordade köp i mobila enheter med hjälp av en kraftigt ombyggd Google Wallet, som nu alltså presenteras.

Det är onekligen så att Google vill vara med i alla led. Nu ger de sig alltså på allvar in i frågan om betalsätt. Google Wallet har inte pratats så mycket om tidigare, men nyheterna som Google nu presenterar lär få ett och annat ögonbryn att lyftas och inte minst vi på Wikinggruppen ser naturligtvis denna utveckling som mycket intressant för kommande versioner av vår webbutik!

Automatisk ifyllnad av uppgifter för betalning, så man slipper hålla reda på allt man ska skriva i när man kommer till kassan. Eller varför inte koppla pengar som en bilaga till ett mail i Gmail (rullas ut till användare av Gmail och Google Wallet över 18, med start i USA)? Ja, sådant blir möjligt med Google Wallet och på Wikinggruppen ser vi naturligtvis fram emot vad detta kan komma att ge för möjligheter för oss och våra kunder framöver.

Vill du kika på Google Wallet? Kom igång här: http://www.google.com/wallet/

Google Penguin i slutet av sommaren 2013

Men det är inte bara alla lekfulla, fantastiska nyheter i Google+ som står på tapeten. Google Webspam team har en ny version av Google Penguin update i rockärmen och Matt Cutts informerar nu om att vi kommer att märka av denna uppdatering i slutet av sommaren 2013.

Vi kommer att följa utvecklingen kring Google Penguin noga och vi kommer naturligtvis att skriva mer om den här i bloggen framöver. Men just nu vill vi fokusera på de fantastiska saker Google bygger och Google I/O 2013. Vill du följa Google I/O 2013 live så kan du göra det här:

https://developers.google.com/events/io/

Missade du invigningen av Google I/O 2013? Se den här!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.