Wikinggruppen i SEO

Bevisat: Djuplänkar skadar din webbplats!

Bevisat: Djuplänkar skadar din webbplats

Det här behöver du läsa, om du någon gång tänkt köpa länkar eller tjänster som innebär att man nyttjar inlänkar som en del av strategin för att ge dig högre positioner i Google!

Vi har tidigare skrivit om hur traditionella djuplänkar, där viktiga nyckelord används som länktexter för att ge målsidor högre status i Google, kan vara mycket riskabelt. Nu har vi svart på vitt att detta är något man till varje pris bör undvika! Vi ser nu hur Google Penguin update slår mot relativt små webbplatser, även där antalet djuplänkar in till webbplatsen är förhållandevis få.

Extremt många länkar? Nej, det behövs inte

Många har länge hävdat att man endast ligger i farozonen om man har extrema mängder djuplänkar in till sin webbplats, men våra data visar tydligt att så ej är fallet. Det finns ett visst samband mellan antal länkar och effekt som vi kan se, men antalet djuplänkar tycks ha en tydlig koppling till det totala antalet länkar också. En webbplats med relativt få inlänkar totalt löper således större risk än en webbplats med större antal godkända inlänkar. Det tycks alltså vara så att Google bedömer enligt principen:

fusklänkar/totalt_antal_länkar = effekt

Varning i Google Webmaster Tools

I Googles Verktyg för webbansvariga ser man en varning, där Google tydligt talar om att webbplatsen har inkommande länkar som är direkt skadliga för den. De skräder inte sina ord, utan påtalar kort och koncist att det handlar om manipulation av PageRank, som är en av faktorerna som bestämmer dina positioner i Googles organiska sökresultat.

Google Webmaster Tools om förbjudna länkar

Som bilden ovan visar så pekar Google på att detta kan bero på att man köper länkar eller deltar i länksystem för att manipulera PageRank och skaffa sig bättre positioner i Google.

Felaktig information kring omprövning

Men här finns också direkt felaktig information. Meddelande ovan bekräftas av Google innebära att man fått på nosen av Google Penguin update. En uppdatering som Matt Cutts, chef för Google Webspam Team, beskriver som en algoritmisk uppdatering. Det betyder, enligt Matt Cutts, att det handlar om att formler för beräkning av olika webbplatsers positioner på olika sökningar ändrats. Det är alltså inte frågan om ett manuellt ”straff” från Google, där de pekar ut en specifik webbplats för uteslutning eller nedgradering i Google. Det är en automatisk händelse. Matt Cutts beskriver i videon nedan att det inte går att be Google om en omprövning av webbplatsen, då det inte rör sig om manuella insatser från Google. Han hänvisar till att om man städat ordentligt så kan man, vid nästa uppdatering av Google Penguin få nya, förbättrade positioner i Google igen.

Det betyder alltså att informationen i skärmdumpen ovan är felaktig på denna punkt. Har man fått på nosen för att man varit för aggressiv i sitt arbete med länkning in till webbplatsen och inte följt Googles riktlinjer, så får man helt enkelt sätta igång och städa och hoppas på det bästa, den dagen Google bestämmer sig för att komma med nästa pingvin.

Matt Cutts svarar Searchenginewatch.com på följande vis:

Will a Reconsideration Request Help You Recover From Penguin?

No. “People who think it should rank higher after Penguin can let us know and we can look at it, and in a couple of instances, it actually helped us make a couple of tweaks to the algorithm.” You should submit a reconsideration request if you receive a warning.

Läs hela intervjun på searchenginewatch.com.

Det är med andra ord så att en förfrågan om omprövning kan leda till att Google väljer att göra ändringar i nästkommande Google Penguin update, men det innebär inte att din webbplats specifikt tas upp för omprövning efter att den halkat ner på grund av tidigare Penguin uppdatering.

Slutsats kring Google Penguin

Vår slutsats i detta läge är enkel. Köp inte länkar. Vi har sagt det förut och vi säger det igen. Köp inte länkar!

Om du köpt länkar och fått det meddelande från Google, som visas i skärmdumpen ovan (ur Google Webmaster Tools) så finns bara en sak att göra: städa upp bland inkommande länkar.

Hur städar man bland inkommande länkar?

Att städa upp bland inkommande länkar kan vara en besvärlig historia. Allra helst om man köpt tjänster som innefattar aggressiv länkning med viktiga nyckelord som länktexter, ofta förekommande i så kallade content farms (innehållsfarmar = innehåll skapat för att omge länkar med relevant information, ibland helt fiktivt innehåll). Det handlar alltså om att be dem som länkar in på detta vis att upphöra med det.

Alternativet: Börja om på ny domän. Ja, det är tyvärr så det ser ut. Kan man inte få bort inkommande länkar så kan man dessvärre inte göra något åt situationen och den enda återstående lösningen är alltså att börja om på ny domän.

Behöver du hjälp att avgöra om du råkat ut för detta, tveka inte att höra av dig till oss på Wikinggruppen. Vi hjälper dig gärna!

 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.