Wikinggruppen i Intervjun

Inga genvägar till ett gott rykte

– Vi är som den lokala snickaren som får jobben per rekommendation men aldrig berättar hur bra han är. Vi bygger e-handelslösningar mer än vad vi pratar om dem. Det är kanske lite norrländskt, säger Jonte Bergman, VD för Wikinggruppen.

Lägger man några minuter att googla på Wikinggruppen så låter de positiva kommentarerna från e-handlare inte vänta på sig: ”Lyhörda”, ”jobbar snabbt som sjutton” skriver signaturen Prix. ”Wikinggruppen är nu officiellt placerad i facket för ”Riktigt bra leverantörer” i min bok, skriver Barahandtag.
Men Jonte Bergman, grundare och VD, gör ingen hemlighet av att förtjänsten av det goda ryktet har föregåtts av hårt arbete under många år, och att detta var strategin från början.

Vi såg till att skapa en situation, där vi var så attraktiva, att marknadsföring skulle bli överflödig. Ett prisvärt erbjudande i kombination med ett gott rykte gjorde att kunderna rekommenderade oss vidare. Ett tag hade vi alla e-handelskunder i hela Lycksele. Det var tydligt att man hade suttit på någon företagarförening och diskuterat..

DET FÖRSTA SOM möter i hallen till Wikinggruppen är glad personal i strumpläst och en tydlig uppmaning i text att ställa sitt par till skaran av skor. Generösa lokaler med panoramafönster vetter ut mot Hudiksvalls vackra havsinlopp. Jonte Bergman, förklarar;

Här är vi professionella på ett avslappnat sätt. Jag är mån om att det ska vara en attraktiv arbetsplats där man trivs.

Inspirationstavlan intill kaffeautomaten i köket är full av skämtsamma bilder på Chefen, glada anställda som skålar i champagne och bilder från gemensamma aktiviteter. Att gemensamt fira de mål man satt upp, eller när man löst svåra problem för en kund, är viktigt. För något år sedan förlades en arbetsvecka till Gran Canaria och i vår åker hela företaget iväg på en konferensresa till Spanien. Det är en del i arbetet med att skapa ”WGR-andan”, som Jonte kallar den.

Vi ska ha en prestigelös och internt hjälpande anda som gör att vi gemensamt löser de problem som uppstår. Att förstå att man inte är utlämnad till sig själv som anställd ger trygghet och glädje, förklarar Jonte.

Vägen till ett lönsamt företag inom branschen för e-handelssystem med 24 medarbetare och Hudiksvalls förnämsta utsikt började med ett tidigt intresse för att lösa tekniska problem.

När jag var 15 år ägnade jag och en kompis flera dagar på att kunna skriva ut på en skrivare som inte var riktigt kompatibel med datorn. Det vi gjorde var ju egentligen att skriva kommandon till en tidig PC, men vilken enorm lycka när det funkade!

Den upptäckta fallenheten för tekniken under Internets barndom gjorde att Jonte Bergman 1998 startade en firma som byggde hemsidor. Han anställde en utvecklare och drev firman vid sidan av sin egen anställning som konstruktör på en mekanisk verkstad. När distriktschefen för en av de större aktörerna inom svensk skogsindustri, Holmen Skog, behövde hjälp med att digitalisera sin pappershantering kring administrationen av jakt, gled inriktningen på firman snabbt över till systemutveckling.

Efter en månad ringde Stora Enso och ville ha samma system. I det läget satt vi alltså med två stora börsnoterade företag och några småföretag i Hudiksvall och Delsbo på kundlistan. Det var bred spridning på kunderna redan då.

Steget från jaktsystem till e-handelssystem var därför inte så stort när en kille 2005 kom in på det dåvarande lilla kontoret och beställde det första.

Än idag vet jag inte varför han vände sig till oss. På den tiden var det osCommerce, som de flesta e-handlare använde. Han var en ”jobbig kund” i bemärkelsen att han ville ha en massa funktioner som fraktberäkning och kortbetalning i plattformen. Postförskott kunde väl räcka tyckte vi, men vi löste det, säger Jonte.

I efterhand kunde de tacka sin ”jobbiga” kravställare, för när de knackat koden klar, insåg de att systemet de byggt, var minst lika bra som något annat e-handelssystem som fanns på marknaden i Sverige. Eftersom de redan hade byggt upp egna driftmiljöer och knutit en duktig designer till sig, kunde de paketera systemet attraktivt. Sedan dess har företaget växt med ett stort gäng vassa programmerare, formgivare och kundsupport och ryktet har spridit sig till 1500 e-handelskunder över hela landet.

DET HAR BLIVIT eftermiddag och kvart-i-fyra paus på Wikinggruppens kontor. Några spelar ett parti biljard medan andra sitter skönt tillbakalutade i de gigantiska bönpåsarna från ”fatboy” och spelar Playstation.

Vi har i princip ingen personalomsättning, utan är en trygg och stabil grupp medarbetare. Det är viktigt, inte minst med tanke på komplexiteten inom de områden vi är verksamma. Det tar lång tid att lära sig att bli bra på det vi gör och bygga upp relationer till kunderna. Då är det en fördel att huvudkontoret finns i Hudiksvall, norrlänningar hoppar inte så snabbt från tuva till tuva, säger Jonte.

Uppväxten i det vackert belägna Norrbobyn, mellan Dellensjöarna i Hälsingland, tror Jonte har präglat honom på det sättet att han har ett lugn och en jordnära attityd till saker och ting. Men det är devisen ”vila kan vi göra i graven” som farfar troget levde efter, som påverkat karaktären djupast.

Det finns inbyggt i mig. Jag har ett starkt driv och en kapacitet att nå de mål som jag har satt upp. Och jag är inte så fascinerad av yta utan av konkret innehåll och leverans, säger Jonte.

Men att inte växa för fort, utan att till och med bromsa stundtals för att hålla ihop organisationen så att den inte spretar, har varit viktigt, förklarar Jonte.

De flesta vill växa så snabbt det går oavsett vad det kostar. Så har jag aldrig resonerat. Det innebär att aldrig tumma på kvaliteten i leveransen, att aldrig ta några genvägar dit. Jag skulle aldrig riskera att äventyra det goda rykte som vi tillsammans jobbat så hårt för att bygga upp.


JONTE BERGMAN, 43 år
VD och grundare av Wikinggruppen som erbjuder Internetrelaterade tjänster, framförallt e-handelslösningar och systemutveckling till drygt 3000 företag runtom i Sverige.
Familj: Sambo och 3 barn; 21, 15 och 14 år.
Bor: Hudiksvall
Intressen: Allt inom motorsport, ishockey och två kapplöpningshundar.
Oanad talang: ”Jag kan allt inom hydraulik”.


Hur har branschen förändrats sedan du startade Wikinggruppen 2005?
Det har skett en rasande utveckling på alla fronter. Från början var man nöjd om det tekniskt sett fungerade. Kunde man lägga en vara i en varukorg och gå till kassan och checka ut så räckte det i princip. I dag arbetar man mycket med förfining, produktrekommendationer, artificiell intelligens och UX (User experience) för att konvertera besökare till kunder. Konceptet har svällt till att bli mycket större och mer komplext. Men det är till vår fördel eftersom vi har teknisk kompetens att kunna bygga precis vad som helst. Och det är skönt att kunna säga.

Vilka är de största utmaningarna för e-handlare idag?
För de allra flesta e-handlare handlar det om att kostnadseffektivt kunna driva trafik till din e-butik. I steg två ligger utmaningen i att omvandla trafiken till betalande kunder. I de två utmaningarna ligger såklart många olika delar.

Vilka råd vill du ge till de som vill starta e-handel idag?
Idag behöver du mycket kunskap och en bred och hög kompetens inom många olika områden för att ha en chans att lyckas. Då är det en fördel att ha en partner, att hyra en plattform. Vi sitter på enormt mycket kompetens efter att ha sett tusentals e-handelsresor. Så vi ser hur man bör jobba för att ha bästa möjliga chans att lyckas.

Inom vilket segment ska jag satsa som ny e-handlare?
Sitter du inte på en väldigt stor marknadsföringsbudget är det svårt att ta sig in i mainstream-kanalerna. Det är liksom ingen idé att ta upp kampen mot Zalando. Det bästa man kan göra är att hitta en nisch som har goda volymer och bygga utifrån det. Det kan vara lite udda produkter som t ex stödstrumpor.

Vilka är de vanligaste misstagen?
Det är att man sitter med detaljer istället för att arbeta med sitt erbjudande. Det är lätt att glömma bort kärnan och varför man gör det man gör. Vågar du ställa de svåra frågorna som ” Varför ska någon handla av just mig? eller Vad har jag att erbjuda?”, så är du på rätt väg.

Hur ser framtiden för e-handeln ut?
Jag tror på fortsatt kraftig tillväxt. Det återstår mycket att utveckla t ex med algoritmer som kan förutspå vad vi kommer att vilja ha beroende på vårt beteendemönster. Sen kommer vi se en stark utveckling av B2B-segmentet – där finns mycket att göra idag. Internet of things – när saker och ting blir direkt uppkopplade till internet och det automatiskt beställs när det är slut genom algoritmer eller mycket enkla gränssnitt kommer vi säkert att se mer av snart här i Sverige.

3 tips till nya e-handlare:

  1. LÅNGSIKTIGHET – Det tar längre tid än man tror att bygga upp en fungerande e-handel även om man gör allt rätt. Det tar tid att bygga upp en kundgrupp och att bygga upp relationer och startar du från 0 så tar det även tid innan du får organiskt trafik från Google.
  2. KOM IGÅNG SNABBT – Det behöver inte vara helt perfekt från början, det är bättre att komma igång och få erfarenhet under tiden. Gör inte uppfinnarmisstaget att putsa på din grej i all oändlighet så att du aldrig vågar komma ut på marknaden alternativt tappar tid och mark mot dina konkurrenter.
  3. LÄR DIG ATT DRIVA TRAFIK KOSTNADSEFFEKTIVT – När du driver en fysisk butik så köper du dig ett A, B eller C-läge, därmed får du en viss form av trafik det vill säga personer som fysikt passerar din butik. Så är det inte med e-handel. Du kan ha världens finaste butik, men placerar du den mitt i skogen så är det ingen som kommer hitta dit. Du måste ha kanaler för att driva trafik mot butiken och konstant jobba med denna del.
Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.