Wikinggruppen i Boost

Konsten att köpa in kunder

Vad kostar egentligen din annonsering och vilken kanal konverterar bäst i din webbutik? – I många fall spårar e-handlare inte sin trafik på rätt sätt och då blir det väldigt svårt att veta vad man egentligen betalar för, och vilken kanal köpen kommer ifrån, säger Anders Karlsson på e-handelsbyrån Oxit.

Att annonsera i rätt kanal, mot rätt målgrupp och till rätt pris kan vara både dyrt och svårt. Kanalerna är många och förändras snabbt, men för att kunna få klarhet i var och hur du ska satsa krävs noggrann uppföljning och kontroll på trafiken i din webbutik.

Anders ’Ivar’ Karlsson har drivit e-handel sedan 2007 och startade för snart ett år sedan e-handelsbyrån Oxit som är specialiserade på sökmotoroptimering, Adwordsannonsering och konverteringsoptimering för e-handlare. Vi bad honom att vägleda oss kring hur man som e-handlare bör tänka och räkna när det gäller anskaffningskostnad av nya kunder till sin e-handel.

– Anskaffningskostnaden är en mycket intressant del som vi ser att många inte tänker på. Att till exempel köra Adwordsannonsering utan att ha uppföljning och kontroll på vad det faktiskt ger i köp är i de flesta fall väldigt dyrt. Visst kan det finnas andra orsaker till att man som e-handlare annonserar och vill driva trafik till sin butik, exempelvis för att öka varumärkeskännedomen, men för det flesta ligger fokus på att faktiskt sälja, säger Anders Karlsson.

Allt ofta stöter han på e-handlare som inte spårar sin köpta trafik specifikt. De allra flesta använder Google Analytics men är det inte rätt uppsatt så får man inte ut särskilt mycket matnyttig information, speciellt inte när det gäller betalda kanaler.

– Tittar man på Google Adwords så finns det en relativt enkel möjlighet att koppla ihop det med sitt Google Analytics och att koppla på en separat konverteringsspårning i Adwords. Då kan man åtminstone följa antalet ordrar som kommer in den vägen och se vad kostnaden för varje order är, säger Anders Karlsson.

Hur ser skillnaden i anskaffningskostnad ut mellan t ex SEO, SEM, Facebook m fl?
Tittar man generellt så är SEO det som ger den lägsta anskaffningskostnaden över tid i de flesta fall, men nackdelen är att det tar tid innan SEO ger effekt. Annonsering via Adwords, Facebook, Instagram och andra kanaler ger en helt annan möjlighet att få snabba resultat. Där kan du vara igång och annonsera inom en timma. Risken är dock att anskaffningskostnaden till en början blir högre i dessa kanaler eftersom man ofta måste pröva sig fram för att hitta rätt målgrupp.

Hur har utvecklingen sett ut de senaste 2 åren?
Konkurrensen ökar överallt och sökmotoroptimering är svårare idag jämfört med tidigare. Men även Adwords växer kraftigt, inte minst på grund av att sökresultatet alltmer upptas av just annonser. De senaste åren har vi sett att betalda annonser i sökresultatet tar upp allt större och större yta. Nyss ändrade Google också utseendet på annonserna för att det skulle smälta in bättre i det vanliga sökresultatet.
Tittar man på annonsering på Facebook och Instagram så har det växt otroligt mycket. Annonsering på Instagram släpptes ju inte förrän i slutet av september 2015, så det är ju en relativt ny kanal. Eftersom fler annonserar på både Adwords och Facebook går priserna på klick och visningar upp hela tiden. Facebook har också utvecklats mycket med allt ifrån att annonsera produkter genom att man skjuter in sitt produktflöde till video, bildkaruseller och liknande, på samma sätt som man gör till Google Adwords. Facebook har också väldigt bra koll på vilka vi är, vad vi tycker om, vad vi inte tycker om, vilka intressen vi har och så vidare. Det gör att det finns mycket demografi som är intressant för de som annonserar. Det ger bättre möjlighet att skjuta mitt i prick och träffa precis rätt målgrupp.

Hur resonerar du kring en kunds livstid för de olika branscherna?
Det är väldigt olika beroende på webbutik och bransch. Tittar man på Tonerlagret som jag arbetade på tidigare där man säljer förbrukningsartiklar till skrivare, så är livstiden för kunden väldigt lång i och med att det är återkommande kunder. Jämfört med exempelvis Barahandtag, som säljer kökshandtag, och som man byter ut i snitt vart 10 år, så kan man naturligtvis ha en betydligt högre anskaffningskostnad per kund på Tonerlagret. En produkt som kunden med största sannolikhet behöver snart igen leder till fler köp om man gör ett bra arbete.

Vilken är skillnaden mellan Adwords och Google Shopping och varför är de kanalerna att föredra om man har konverteringar som främsta mål?
”Vanliga Adwords” består av två delar, dels displayannonsering som består av banners och textannonser som annonserar på miljontals olika sidor, såsom Aftonbladet och andra webbplatser. Den andra delen är de textannonser som man ser i sökresultatet. I Google Shopping ser du produktbilder, priser, vilken produkt det gäller och vilken butik det är som annonserar. Klickar du på dessa annonser så kommer du direkt till produkten du klickar på. Detta är en av anledningarna att Google Shopping fungerar så bra för e-handlare.
I en ”vanlig textannons” från Adwords är konkurrensen ofta större, vilket kan leda till dyrare klick och ofta är annonserna här mer generella och inte så produktspecifika som i Google Shopping. Då blir också tröskeln till att slutföra ett köp något högre. På en vanlig textannons hamnar man ofta på en kategorisida vilket kräver ytterligare klick för att komma in produktsidan och senare vidare till kassan för att slutföra köpet. På Google Shopping kommer du in på en produktsida för en produkt som du redan sett en bild på, redan vet om priset på och det sänker ofta tröskeln för köp en bra bit. Sen är det med dessa kanaler precis som med andra kanaler, saker förändras och man får vara på bollen hela tiden för att hänga med.

3 tips till e-handlare som vill köpa in trafik till sin e-handel:

  1. Spåra din trafik ordentligt i Google Analytics
  2. Följ upp kostnader och konverteringar, speciellt i början så att inte kostnaderna rusar iväg utan att du vet varför.
  3. Är konverteringar ditt främsta mål, starta med Adwords och Google Shopping.

Anders ’Ivar’ Karlsson, har passion för onlinemarknadsföring och e-handel. Driver e-handelsbyrån Oxit tillsammans med SEO-experten Håkan Persson och har sedan 2007 drivit olika webbutiker samt e-handelsbloggen AndersIvar.

 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.