Wikinggruppen i E-handel, SEO

Varför är det viktigt att blogga?

Varför är det viktigt att blogga?
Varför är det viktigt att blogga?

Varför är det viktigt att blogga som e-handlare och hur gör man för att lyckas? Att synas i Google är oftast en mycket viktig faktor för en webbutik och bloggandet är en viktig del i att lyckas med detta. Men vad är det som bloggen framgångsrik?

Innehållet är A och O

Utformningen av innehållet är direkt avgörande för om en blogg lyckas bidra till ökad trafik, högre positioner i Google etc. Vi har tidigare gått igenom detta i artiklar som beskriver hur man når första plats i Google och där vi berättar om grundläggande SEO, så här ska vi titta mer på sådant som handlar om hur en blogg i din webbutik kan komplettera och öka webbutikens möjligheter.

Som våra tidigare artiklar beskriver så är innehållet A och O. Ordvalet är direkt avgörande och måste matcha det människor söker i Google för att synas. Men en blogg har många fler aspekter som tillför möjligheter för en webbutik att synas i Google.

Korta texter om produkter och varugrupper

Det är väldigt vanligt att produktbeskrivningar och varugruppsbeskrivningar är korta. Ofta för att man i den grafiska utformningen vill ge större fokus till bilder och grafisk profil, men också därför att det mycket jobb att skriva omfattande beskrivningar för produkter och varugrupper. Många butiker har hundratals, ibland tusentals produkter i sitt sortiment och det betyder att man får lägga enorma mängder tid om varje produkt ska ha långa ,välformulerade och unika beskrivningar.

Här kan en blogg ge utrymme till att stärka din webbutik på ett mycket bra sätt. Om man ser bloggen som ett verktyg för att stärka sitt sortiment, formulerar den klokt och skriver med jämna mellanrum så kommer detta öka relevansen för webbutiken markant. Detta innebär inte att man kan sluta fokusera på produktbeskrivningar och varugruppsbeskrivningar. Dessa är fortfarande oerhört viktiga. Men bloggen ger möjlighet att öka relevansen, i kombination med dessa. 

Har man en levande blogg så kommer den att lyfta innehållet i Google, genom att addera relevant information, som ligger i linje med butikens sortiment. Detta är en enormt viktig aspekt av att driva e-handel.

Kommunicera med kunden – integrerat i butiken

Kommunikationen med kunden är naturligtvis också något som stärks genom att man skriver bloggar i sin webbutik. Det ger stort utrymme till att skapa diskussion, genom att kunden ges möjlighet att kommentera det man skriver, men det innebär också en möjlighet att kommunicera mer djuplodande ut till kund. Man kan med fördel skriva om allt från branschnyheter till tillskott i sortiment och även marknadsföra erbjudanden i butiken.

En oerhört viktig faktor är att väva samman bloggen med butiken. Vi har därför valt att bygga en bloggfunktion som är helt integrerad med webbutiken, så att man inte drar trafiken bort från webbutiken, utan in till den.

En separat blogg har ett antal nackdelar, som man enkelt undviker med den integrerade funktionen. Bland dessa finns t ex att en blogg ofta bygger en väldigt hög relevans, då textmassorna är betydligt större än för produkter och varugrupper i en webbutik. Det är därför viktigt att bloggen adderar dessa fördelar direkt i butiken, istället för på en separat blogg.

Länkar är något vi skrivit om tidigare. Något som blir en alltmer komplicerad historia. Googles riktlinjer stramas åt allt mer i fråga om länkar, då det länge missbrukats för att ge ”poäng” till exempelvis webbutiker, där man via en extern blogg skrivit hårt riktade inlägg och sedan länkat från dessa in till produkter och varugrupper i en webbutik. Idag finns stora risker med att bygga på detta vis och vitsen med att skapa relevant information är alltid att få kunden så nära köpet som möjligt med den information man publicerar. Genom att ha en integrerad blogg i sin webbutik sätter man fokus där fokus ska vara, nämligen direkt i butiken, där kunden kan hitta produkterna och har nära till köp.

I en integrerad blogg ökar toleransen för länkning, då den sker internt på webbplatsen och därmed inte innebär samma risker utifrån Googles riktlinjer. Interna länkar ger inte samma poäng, men är ett mycket effektivt verktyg att använda för att koppla innehållet i bloggen, som har hög relevans och ofta når höga placeringar i Google, till köp av produkter i butiken.

Sociala medier är en oerhört viktig del i spridning av information kring produkter och tjänster. Även på denna punkt bidrar bloggen till att sprida information som lockar kunder och funktioner för att dela blogginlägg i sociala medier finns naturligtvis i det integrerade systemet.

Du hittar information om vårt bloggsystem för webbutiker på http://www.wikinggruppen.com/blogg-i-din-webbutik.asp.

 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.