Denna rubrik är nog inte helt unik men den kommer med största sannolikhet bli allt mer vanligare ju längre in i 2015 vi kommer. Och det är inget skämt, det mesta pekar åt att e-handeln till största delen kommer att ske på mobila enheter innan detta år har nått sitt slut, frågan är om du är beredd?
Under 2014 såg man en fortsatt ökning av att e-handeln skedde i mobila enheter vilket är mobiltelefoner men framför allt surfplattor, ökningar man också sett under tidigare år. Skillnaden detta år mot tidigare år är att en hel del butiker rapporterade om att köpen i mobila enheter under sommaren översteg handeln från vanliga datorer och det har vi inte sett förut på samma sätt. Även julhandeln pekade mot att det var en ovanligt hög andel som handlades från just mobila enheter.
Var du inte med på tåget under julhandeln tappade du helt enkelt en hel del affärer, precis som du gjorde resten av 2014 om du inte har mobilanpassat din webbutik.
Det är dags nu!
Jag vet att en del av er sitter och tänker ”Jag är så liten handlare så för mig spelar det ingen roll” eller tvärtom ”Jag är så stor och känd så jag behöver inte mobilanpassa”. Både scenariona är precis lika dåliga, du måste ta tag i din webbutik NU och se till att den fungerar användarvänligt oavsett vilken enhet man använder för att surfa in på den, annars är risken stor att du under 2015 får hitta en annan sysselsättning, för det kommer inte att fungera.
Vilka alternativ och lösningar finns?
När man pratar om att mobilanpassa en butik så finns det ett flertal lösningar som används idag:
- Responsiv design
- Mobilbutik
- Mobilapp
Alla lösningar fungerar att handla med och för vissa handlare så har den ena eller andra lösningen visat sig fungera alldeles utmärkt. Tittar man på vad som ses som standard idag så är det i de flesta fall en responsiv lösning som står högst upp på önskelistan över vad man som webbutiksägare behöver.
Vad är skillnaden på de olika lösningarna?
Om vi börjar med den första lösningen i listan som är responsiv design så handlar det om att anpassa den befintliga webbutiken beroende på vilken enhet den som besöker butiken surfar med. Sitter du på en dator med full upplösning så visas butiken på samma sätt dom den visas idag men beroende på upplösning och enhet så anpassar butiken sig.
Responsiv design handlar om att bygga så att man väljer vilka element på webbutiken som skall visas på vilken enhet. Surfar du in från en liten iPhone så är det helt omöjligt att handla från butiken i fullversion och då skalar man bort allting förutom det som är nödvändigt för att man skall kunna använda butiken på ett bra sätt. Om du å andra sidan kommer från en 10” surfplatta så har du andra förutsättningar jämfört med både en vanlig dator med 24” skärm och en liten iPhone. Då anpassar man webbutiken efter den storleken och skalar bort mindre än man gjorde på iPhonen med fortfarande inte i full skala som på den vanliga datorn.
Det vanligaste är att man anpassar en webbutik till 3-5 olika storlekar på skärmar, det innebär att man kan täcka upp en riktigt stor del av alla användare oavsett vilken enhet dom använder. Det går inte (läs: är inte lönsamt) att anpassa till varje enskild tum, testa i alla enheter som finns och hålla på och det finns inte många som arbetar på det sättet. Men genom att bygga responsivt så kommer du att nå ut till alla dina besökare oavsett vilken enhet dom använder och det kommer vara användbart för samtliga av dina besökare. Och det är ju dom du tjänar pengar på, eller hur?
Tittar man på den andra lösningen i listan, en mobilbutik, så handlar det om att bygga en särskild version av butiken som är anpassad för mindre skärmar, oftast runt 5”. Fördelen med en mobilbutik är att den oftast är riktigt bra för just dessa små enheter, med skärmar runt 5”. Men det finns en del nackdelar som under 2015 blir mer och mer aktuella. Vi ser att konverteringsgraden skiljer ganska rejält mellan mobiltelefoner, surfplattor och datorer där de två sistnämnda ibland har en dubbelt så hög konvertering jämfört med en mobiltelefon, trots att du har en mobilbutik installerad.
Och konverteringen är anledningen till att du vill ha en responsiv lösning istället för en ren mobilbutik. I den responsiva lösningen får du en webbutik som anpassar sig oavsett vilken storlek du har på enheten du använder medan du i en vanlig mobilbutik enbart får en butik anpassad för små mobiltelefoner. Troligtvis kommer surfplattorna ta en större marknadsandel än idag och den delen kommer plockas från vanliga datorer i första hand, inte från mobiltelefonerna.
Det tredje alternativet i listan är att man bygger en mobilapp för sin butik och detta alternativ var ganska populärt hos större webbutiker för några år sedan. Nackdelen är alldeles uppenbar, kommer du in i butiken från en surfplatta eller mobiltelefon och blir ombedd att ladda ner en speciell app för att handla så kommer besökaren att välja en annan butik, så enkelt är det.
Naturligtvis finns det butiker som lyckats med detta men det är väldigt få och det är troligtvis inget du som vanlig e-handlare skall satsa på. Dessutom är det ofta kostsamt medan en mobilbutik eller responsiv design går att få med redan från början om man tänker till vilket minskar kostnaderna drastiskt.
Vad skall du göra nu?
Ja, det du skall göra nu om du inte har anpassat din webbutik till mobila enheter såsom surfplattor och mobiltelefoner så har du en del framför dig, och vänta inte utan kör igång direkt. Kontakta din leverantör om du hyr butiken och se till att sätta dom i arbete, allra helst på en responsiv butik. Har din leverantör ingen lösning för mobila enheter så är det dessutom dags att byta webbutiksleverantör till någon som har det. Och tro mig, det är ingenting som du ”kanske skulle behöva” utan det är något du behöver, nu, bums och med detsamma!
Har du en opensourcelösning och är en hejare på programmering så är du troligtvis redan i fas och har en mobilanpassad webbutik, om inte är det dags att sätta igång omedelbums. Är det så att du har opensource men inte kan programmera så är det hög tid att kontakta din designer/programmerare för att få fart på arbetet med att mobilanpassa butiken.
Vem är jag?
Jag som gästspelar på Wikinggruppens blogg idag heter Anders Karlsson, driver webbutikerna Barahandtag och Kutts som båda ligger hos Wikinggruppen. I bolaget AndersIvar AB har jag under flera år dessutom arbetat som konsult för att hjälpa andra e-handlare att göra fler och bättre affärer i sina webbutiker.
Mobilversion & Responsiv design till din webbutik?
På Wikinggruppens webbplats finns mer information om mobilversion samt responsiv design till din webbutik.