Marknadsföring via sociala medier
Kattis Lodén i E-handel

Marknadsföring via sociala medier 1 – hitta kunder i de digitala kanalerna

”Syns du inte finns du inte” stämmer idag bättre än någonsin. Det gör det extra viktigt för dig som e-handlare att tänka strategiskt kring din marknadsföring. Du finns på nätet, det gör dina kunder också. Det innebär att du behöver avsätta en del i din budget för att göra dig synlig där dina kunder spenderar sin tid och där de samtidigt har närhet till din butik. På på nätet – via sociala medier.

Detta inlägg är därför det första i miniserien ”Marknadsföring via sociala medier”. Målet med den är att hjälpa dig som e-handlare att dra nytta av sociala medier som marknadsföringskanal, och mer specifikt Facebook. Men, innan vi går in på hur du kan annonsera i specifika kanaler, vill vi gärna förklara närmare varför du bör göra det.

Svenskarna och internet

Internetstiftelsen i Sverige utkommer varje år med sin rapport ”Svenskarna och internet”. Där ger de en grundlig genomlysning av internets påverkan på våra liv. Årets upplaga kom ut nu i dagarna, och där kan vi läsa att över 99% av befolkningen mellan 12 och 55 år använder internet, samt att i åldersgruppen 76 år och uppåt är 56% internetanvändare.

Svenskar & sociala medier

Av den samlade gruppen internetanvändare från 12 år och uppåt uppger 56% att de använder sociala medier varje dag, medan de som säger sig använda sociala medier ”någon gång” uppgår till 81%. År 2016 var samma siffra 77%. Det betyder alltså att de som använder sociala medier ”någon gång” ökat med hela 4% på ett år!

Slutsatsen av detta blir att majoriteten av svenskarna rör sig åtminstone i någon mån på sociala medier, och att dessa plattformar därigenom blir viktiga jaktmarker för e-handlare som vill hitta nya kunder!

Sociala medier – det finns ju så många?

Det är visserligen sant att det idag finns många olika sociala nätverk, men låt oss göra det enkelt och koncentrera oss på de två som rapporten identifierat som populärast här i Sverige:

Facebook

74% av internetanvändarna* uppger att de använder Facebook ”någon gång”. Det är en ökning med 3% sedan förra året. 53% uppger att de gör det dagligen, en ökning med 1% sedan 2016.

Instagram

53% av internetanvändarna* uppger att de använder Instagram ”någon gång”. Det är en ökning med 9% sedan förra året. 31% uppger att de gör det dagligen, en ökning med 5% sedan 2016..

Facebook & Instagram i världen

Blickar vi globalt kunde vi dessutom läsa i Dagens Media tidigare i år att 700 miljoner människor världen över nu använder Instagram varje månad, medan Techcrunch, i slutet på juni, uppgav att samma siffra för Facebook var 2 miljarder användare.

Facebook och Instagram är med andra ord enorma kanaler för den e-handlare som vill jaga kunder – och det vill vi väl?

Annonsera på Facebook och Instagram

För dig som fortfarande känner dig lite tveksam om det här med att annonsera via social medier är något för dig, kommer vi nu titta på de möjligheter Facebook och Instagram ger dig när det kommer till att pricka in just din målgrupp. (Detta förutsätter naturligtvis att du inför dig själv redan definierat målgruppen, annars kan det vara en god idé att sätta dig ner och göra det allra först!)

Träffa Bull’s-eye med din Facebook-annons

Är det något vi kan ge Facebook kredd för så är det den fenomenala möjlighet som de ger oss att skjuta in oss på just den typ av person vi tror är vår nästa kund:

  • Ålder
  • Språk
  • Plats
  • Beteende
  • Intressen…

Dessa är några av valmöjligheterna, och du kan dessutom kombinera dem! Kanske tror du att kvinnor mellan 20 och 25 år, som gillar löpning och matlagning, har studerat på universitetet och är gifta är den perfekta målgruppen för din vegetariska kokbok? Varsågod, Facebook låter dig rikta din annons till just dessa! Dessutom är Facebook ägare av Instagram, vilket ger dig möjligheten att välja om du vill nå båda plattformarna med en och samma annons. Är det inte fiffigt, så säg?

*Statistiken i rapporten från Internetstiftelsen i Sverige baseras på användare 12+ år.

Fler delar i artikelserien

I del 2 av ”Marknadsföring via sociala medier” går vi igenom hur du skapar en företagssida på Facebook. Vi visar dessutom hur du sätter upp ett Business Marketing-konto. Detta gör dig förberedd inför del 3 i serien, där vi hjälper dig att skapa din första Facebook-annons!

Marknadsföring via sociala medier 2 – gör dig startklar

Marknadsföring via sociala medier 3 – annonsera enkelt via Facebook

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.