Wikinggruppen i E-handel

Pappa, kan vi inte starta en affär?

ebrix.se - lego på nätet
Pappa, kan vi inte starta en affär?

Legotokiga sonen Lucas fråga blev startskottet till Peter Liljas företag Ebrix som efter ett drygt år idag har femtusen nöjda kunder.

Vi tog ett snack med Peter om vad som krävs för att nå framgång med sin webbutik.

Hur kom du på idén att skapa en legobutik på nätet?

– Jag har jobbat på Ericsson i hela mitt vuxna liv och det tycker jag verkligen är superroligt. Men precis som många andra började jag känna att jag ville jobba med någonting där det jag gjorde på dagarna fick direkt effekt. Så när grabben, Lucas, som alltid haft ett brinnande intresse för lego på första semesterveckan för två år sedan frågade; pappa, kan vi inte starta en affär? Då blev jag rastlös direkt och började planera hur det skulle kunna se ut.

Hur gick du till väga?

Jag började surfa runt på nätet för att se hur man skulle kunna lösa de praktiska bitarna kring försäljningen av lego och när jag kom till valet av vilken webbyrå jag skulle anlita fanns det verkligen en uppsjö av alternativ. Jag gjorde en förteckning över vad jag behövde och vilken budget jag hade. Jag ville ha enkel teknik för att få en lättskött sida, men samtidigt skulle det skulle se snyggt ut för besökaren. Du får bara en chans på internet att göra ett första intryck!

Vad var det som gjorde att du valde Wikinggruppen?

– Jag bestämde mig tidigt för att jobba med ett företag på någon mindre ort och valde avsiktligt en partner som gick att nå snabbt både på mejl och telefon. De infriade helt enkelt de krav jag hade ställt upp.

Andra viktiga saker innan lanseringen av Ebrix.se?

– Jag jobbade hela tiden utifrån mig själv som kund. Hur skulle jag vilja att det såg ut? Jag har inte sneglat så mycket på andra sidor utan hela tiden jobbat utifrån mitt eget perspektiv.

I augusti började du jobba med idén och tre månader senare lanserades Ebrix.se. Det måste ha varit snabba ryck?

Jag har inte så mycket att jämföra med, men när jag var mitt uppe i det tyckte jag att det gick sakta. Nu när jag tittar tillbaka på vad vi hann med på den korta tiden måste jag säga att det var en grym bedrift. Sedan ska det tilläggas att en webbutik aldrig blir klar utan du måste ha ett brinnande intresse för att utveckla den mer och mer för varje dag.

På ett drygt år har webbutiken gått från noll till femtusen kunder. Hur ser dina dagar ut idag?

– Jag går upp klockan sex på morgonen och ser över vad som hänt under natten. Statistiken tror jag är nyckeln för att kunna utvecklas. Jag uppdaterar hemsidan med aktuella kampanjer och ser till att den lever. Det här arbetet tror jag att det är viktigt att samma person gör varje dag för att skapa en röd tråd på sidan. Sedan går jag till mitt vanliga jobb på Ericsson. När jag kommer hem vid fyra följer jag upp det ekonomiska. Det är lika viktigt att inte skicka en order som inte är betald som att vi inte missar att skicka en order som är betald. Jag löser också lite med leveranserna innan det blir en paus vid fem. Sedan börjar kvällsskiftet någon timme senare och då packar och printar jag ordrar till halv tio ungefär. Sedan är det dags att läsa och svara på alla mejl som kommit in under dagen.

Har du några tips till andra som planerar att starta en egen webbutik?

– Kör din egen stil och välj de produkter som du älskar. Titta igenom så mycket som möjligt av förutsättningarna innan du drar igång och hitta partners som du kan lita på. Står det mellan två stycken där den ena är lite billigare än den andra; ta den där magkänslan känns bäst. Planerar du dessutom ordentligt finns det jättestora möjligheter med internet.

Hur ser du själv på framtiden med Ebrix?

– Jag har alltid haft inställningen att inte växa snabbare än att vi hela tiden klarar av att ha kunden i fokus. Vi vill köra på i den här storleken ett tag till för det ska kännas familjärt och tryggt att handla av oss. Dessutom säljer vi världens roligaste produkt så det finns ingen anledning att späda ut den idén med någonting annat. Vi ska bli bäst på lego.

Och till sist, vad säger grabben Lucas nu när ni verkligen har en egen legoaffär?

Han är mäkta stolt och tycker det är fantastiskt roligt. Men det är inte som man kanske skulle kunna tro att han badar i lego hemma. För tar jag hem en produkt till grabben, ja då fattas det ju en sak på hyllan på lagret… Men Lucas är med och bestämmer vad vi ska ta hem för nya grejer. Det är ju sju-åtta-nioåringarna som vet vad som gäller…

Fakta

Namn: Peter Lilja.

Ålder: 43.

Familj: Sambo, en åttaårig son och tvillingar som är två år.

Yrke: Kvalitetschef på Ericsson i Kumla.

Driver Ebrix.se där han och sambon jobbar samtidigt som de har fem stycken deltidsanställda. Planerar att öppna en lagershop i Örebro.

Mer information om Wikinggruppens webbutik hittar du här!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.