
När man startar en webbplats är det viktigt att tänka rätt från början. SEO (Search Engine Optimization), eller sökmotoroptimering som det också kallas, är en oerhört viktig faktor när det kommer till att lyckas med sin nya webbplats. Därför har vi samlat några grundläggande råd kring SEO, så att du enkelt ska komma igång!
- Skriv rätt! Lär dig hur du bör formulera dig på din webbplats.
- SEO tar tid och måste så få göra. Gör ändringar med försiktighet!
- Använd viktiga nyckelord, men inte för mycket!
- Var försiktig med djuplänkar!
- Ta tillvara på din statistik
- Sök i ”ren” webbläsare så slipper du bli lurad
- Meta-data, vad är det och hur fyller jag i det?
Verkar denna SEO-checklista intressant? Svaren hittar du här nedan!
SEO handlar om relevans – vilka ord är viktigast för dig?
Tänk på att det är den potentiella kundens ordval som är avgörande. När du väljer ut dina viktigaste sökord så handlar det alltså först om att ta reda på vilka ord kunder använder när de söker i Google.
Använd Google AdWords Sökordsverktyg för att ta reda på vilka dessa ord är. Verktyget är gratis att använda och genom att skriva in din domän och orden du själv tror är viktigast, får du information från Google om närliggande sökningar (alternativa sökord) och kan se vilka sökningar som är störst volymer på. En bra indikator på hur dina potentiella kunder uttrycker sig och därmed svar på hur du bör välja att uttrycka dig på din webbplats!
SEO är långsiktig marknadsföring
Ha inte bråttom!
SEO tar tid och måste tillåtas ta tid. Många, täta och omfattande förändringar i ditt innehåll skadar din webbplats.
Det finns ingen snabb genväg till att hamna högst upp i Google. Det tar tid och man måste ha tålamod. Att göra rätt från början, d v s att formulera sig på rätt sätt från start, är en av de viktigaste faktorerna.
Genom att följa rådet ovan så kan man formulera sitt innehåll klokt redan från start och möta så många besökare som möjligt med relevant information.
Gör man fel från början och vill förändra sitt innehåll för att bättre matcha vad de potentiella kunderna söker så ska man vara mycket försiktig och göra förändringarna långsamt. Att ändra för stora delar av sin webbplats innehåll på för kort tid kan innebära att Google tycker att innehållet förändrats helt och webbplatsen blir föremål för omindexering, vilket kan ta lång tid. Det innebär också att man riskerar förlora många av sina befintliga positioner i Google.
Ska du ändra i ditt innehåll, gör det sakta! Byter du namn på sidor, produkter i ett e-handelsystem eller liknande, så kommer URL:en för sidan ofta att bli en annan. Det innebär att sidor som redan finns i Google, men kanske inte rankar så högt som du önskar på ett visst sökord, inte längre finns att hitta efter ändring. Har du 100 sidor på din webbplats bör du inte ändra fler än ca 7-8 stycken på en vecka och helst inte alla dessa på samma dag.
SEO handlar om långsiktighet. För snabba eller kortsiktiga resultat, som är avsedda att öka trafik och försäljning så är annonsering, exempelvis Google AdWords, en bra väg att gå. Tänk dock på att även sådana tjänster påverkas av hur relevant ditt innehåll är. Ju mer relevant innehållet är på din webbplats, desto större är chanserna att lyckas med sin annonsering.
Överdriv inte – optimera betyder ”göra så bra som möjligt”
Det är tyvärr vanligt att man ser webbplatser som använder viktiga nyckelord/sökord i för stor utsträckning. Google kallar detta för spam. Om man använder sina viktigaste nyckelord/sökord i för stor utsträckning kan Google i värsta fall utesluta innehållet ur sitt sökresultat och resultatet blir då motsatsen till vad avsikten var.
I en text på 100 ord så bör du aldrig använda ditt viktigaste nyckelord mer än 5 gånger.
Det är dock klokt att tänka på var du använder det.
Använd viktiga nyckelord i rubriker på din sida. Rubriker är starka faktorer när det kommer till SEO.
Använd viktiga nyckelord i titel för sidan. I Wikinggruppens webbutik är titeln densamma som namnet på en produkt, namnet på en varugrupp eller en redigerbar sida, om du inte specifikt styrt den till att vara något annat. Är du osäker på hur du ska styra den, låt systemet hantera den. Titeln är det som ofta syns som länk i Google i sökresultatet och utgör en mycket viktig faktor när det kommer till SEO.
Döp gärna bilder med namn som gynnar dina sökord. Bilder blir en allt viktigare del av Google, då de dels utgör en av faktorerna som tas med i bedömningen av innehållets generella relevans, men också då bildsök i Google är en viktig del av att bli hittad. En bild på en nappflaska bör således inte heta IMG2204_2332.jpg, som den mycket väl kan heta när man hämtar den från kamerans minneskort, utan bör döpas om till nappflaska.jpg.
Tänk på att undvika å, ä, ö och andra tecken som kan ställa till det, när du döper bilder och andra filer. För att vara på den säkra sidan, använda a-z, A-Z och 0-9, inget annat.
Lämna inte någon sida tom på innehåll! Det är väldigt vanligt att webbutiker saknar beskrivningar för en varugrupp och det är också vanligt att produkttexter är alltdeles för korta. Ibland är de direkt hämtade från en leverantör, vilket betyder ytterligare problem. Att kopiera innehåll från annan plats är aldrig en lösning. Ditt innehåll måste vara unikt och välformulerad text är det som bygger din relevans!
Tänk därför på att aldrig lämna tomt, aldrig kopiera innehåll från leverantörer eller andra webbplatser. Skriv ditt eget innehåll, med kundens sätt att formulera sig i åtanke.
”Samma färg på text som bakgrund, eller textfärg som är för nära bakgrundsfärgen då?” Ja, detta är ett mycket bra exempel på hur man försöker få med många förekomster av viktiga nyckelord, utan att besökaren ska se att man uppenbart försöker ”förädla” sin sida. Det är ett uppenbart sätt att försöka lura sökmotorer att anse att sidan är bättre än vad den egentligen är. Detta är dock ett gammalt trick, som använts sedan Internets begynnelse och ett ”trick” som Google direkt kommer att se. Följderna? Ja, Google Penguin update tar hand om sådant fusk och följderna blir förödande. Det är alltså ingen bra idé att försöka lura Google. Det får bara motsatt effekt.
Var försiktig med djuplänkar!
Djuplänkar kan skada din webbplats!
Det är mycket viktigt att följa Googles riktlinjer. Även interna länkar måste hanteras korrekt.
Under lång tid har det förespråkats att man ska be andra webbplatser länka in till den webbplats man själv driver, med viktiga nyckelord som länktexter, där länkarnas mål ska peka direkt in till den mest relevanta sidan för just detta sökord. Det kallas djuplänkar. Google tillåter inte längre denna typ av länkar och om man bryter mot Googles riktlinjer så innebär det att man halkar ner ordentligt i Googles sökresultat.
SEO har förändrats mycket under sista året. Googles riktlinjer har blivit mer strikta och ”fusk” för att nå höga positioner i Google är ett minne blott. I allt större utsträckning blir kvalité och relevans i innehållet på en webbplats det som gör att webbplatsen hamnar högt upp i Googles sökresultat.
Att djuplänka internt sker alltid i exempelvis en webbutik, eftersom varugrupper ska döpas på ett vis som gör att kunden lätt kan hitta produkter denne söker. Men man ska däremot vara lite försiktig med att skapa fler länkar som syns på alla sidor och som innehåller enbart viktiga sökord. Menysystem bortses ofta från när Google tittar på innehållet, men det betyder inte att man kan djuplänka hej vilt från alla sidor på sin webbplats för att försöka påverka sin egen relevans.
Djuplänkar från andra webbplatser skadar din webbplats. Det förekommer fortfarande tjänster som utger sig för att förbättra dina positioner i Google, som använder denna teknik. Det är därför väldigt viktigt att aktivt kräva att djuplänkning inte är aktuellt i marknadsföringsåtgärder man väljer att använda.
Hantera djuplänkning internt med försiktighet. Interna länkar i en webbutik är bra, så länge det inte handlar om länkar som är synliga på alla webbplatsens sidor (eller en majoritet av dem). Exempel på dåliga, interna djuplänkar, är länkar till specifika produkter eller varugrupper som förekommer i en sidfot som visas på alla sidor på webbplatsen. Enstaka sidor, skrivna för att informera om sortiment kan med fördel innehålla länkar till produkter och varugrupper (med ex en varugrupps namn, som ofta är ett viktigt nyckelord) som länktext, så länge det görs med måtta.
Menysystem, där ex varugrupper visas, är ett undantag. Dessa ska vara tydligt utformade och kommer ofrånkomligt att använda viktiga nyckelord som länktext. Här är regeln den motsatta. Varugrupper ska döpas på tydligast möjliga vis, så att man enkelt hittar det man söker.
SEO kräver underlag – din statistik är din guldgruva!

Spåra vad som händer och använd detta som underlag för framtida beslut i frågor om SEO.
Google Analytics är gratis att använda och kan även spåra din e-handel!
Att arbeta med SEO kräver naturligtvis att man har gediget underlag. När man startar en ny webbplats har man inte så mycket att gå på, men med tiden så växer möjligheterna. Genom att ta tillvara på din statistik så skapar du förutsättningar för att kunna göra förbättringar där så behövs längre fram. Det är i din statistik svaren finns att hitta. Vad lyckas du bra med? Vad lyckas du sämre med? Hur påverkar detta dina mål och vägen dit?
Använd Google Analytics för att spåra det som händer på din webbplats. Genom att göra detta så samlar du underlag för en mängd viktiga beslut i framtiden. Beslut som kan vara helt avgörande när det kommer till att hantera konkurrens i Googles sökresultat.
Att använda Google Analytics är gratis och har du en webbutik från Wikinggruppen så är det mycket enkelt att lägga in ditt Google Analytics ID och börja spåra din webbplats.
Tänk också på att spåra e-handel med Google Analytics om du driver en webbutik. Genom att göra detta kan du få koll på vilka källor som är viktigast för dig när det kommer till intäkter. Oerhört värdefull information!
Du hittar information om hur du får igång e-handelspårning i Google Analytics på http://support.google.com/analytics/bin/answer.py?hl=sv&answer=1009612.
Vill du redan från början skapa de optimala förutsättningarna för att skapa underlag längre fram, skapa även ett konto på Google Webmaster Tools (Verktyg för webbansvariga) och lägg till din webbplats där!
Använd en ”ren” webbläsare när du söker!
Många tror sig ha bättre positioner än de egentligen har och orsaken är ofta att de använder en och samma webbläsare till sitt dagliga arbete, nöje och annat, som till att undersöka sina positioner i Google.
Google samlar all information de kan om oss och innebörden blir att de försöker utläsa vad du klickat på tidigare, vilka sidor du besökt tidigare med mera. Det Google försöker göra är helt enkelt ta reda på underlag för att kunna presentera ett så relevant sökresultat som möjligt – för just dig.
Om man tar i beaktning att du förmodligen är den mest frekvent återkommande besökaren på din egen webbplats, så betyder detta i Googles ögon att det är där du tycker dig få bäst svar på det du söker.
Därför blir det fel, när du i samma webbläsare gör sökningar på dina viktigaste nyckelord, för att se hur du ligger till. Resultatet Google presenterar kommer med stor sannolikhet att placera din egen webbplats högre än då andra söker i Google, baserat just på att du tycks uppskatta denna webbplats väldigt mycket.
Använd därför en ”ren” webbläsare när du vill se hur du ligger till. Om du t ex använder Google Chrome till vardags, använd Mozilla Firefox eller Internet Explorer för att göra dessa sökningar. Var noga med att tömma cache-minne, cookies och annat som finns i den webbläsare du använder för att undersöka din status i Google. Tänk också på att aldrig klicka på sökresultat i denna webbläsare, då detta ger Google mer information än du vill ge dem i detta läge.
För att säkerställa att du slipper få sökresultat specifikt riktade till den ort där du befinner dig, gå till inställningar för plats och ange Sverige som plats, så blir sökningen mer rättvis. OBS! Då denna inställning sparas i en cookie så måste den göras om varje gång du tömt webbläsarens cookies.
Har du bara en webbläsare installerad? Här är några till:
Google Chrome: http://www.google.com/intl/sv/chrome/browser/
Mozilla Firefox: http://www.mozilla.org/sv-SE/firefox/new/
Opera: http://www.opera.com/
Metadata i Wikinggruppens webbutik
Vi ser ofta att metadata hanteras fel och vi får ofta frågor om vad metadata är och hur det ska fyllas i. Metadata är, enkelt förklarat, data om data. Det är alltså information som inte syns ut på en webbsida, men som berättar saker för verktyg som tar del av sidan, exempelvis Google. När det kommer till just Google så är de väldigt måna om att det som syns på en webbsida är detsamma som finns i kod. Oerhört viktigt med konsekvens här alltså!
Lämna meta-data tomma i Wikinggruppens webbutik, så skapar systemet dessa åt dig!
Glöm inte: Titeln för en sida är en av dess starkaste faktorer ur SEO-perspektiv!
Hantera den därefter.
En grundregel i Wikinggruppens webbutik är att lämna dessa fält tomma om man är osäker. Systemet kommer använda befintliga faktorer för att skapa dessa data, om fälten lämnas tomma:
- En produkts namn blir sidans titel (meta title)
- En produkts beskrivning används för att generera sidans beskrivning (meta description)
Titel är det som syns på fliken i webbläsaren (alternativt i namnlisten på webbläsaren om du bara har en flik öppen). Det är oftast denna som används som länk i Googles sökresultat. I vissa fall väljer Google att ändra den enligt sitt eget tycke. Meta titel kan ändras för att locka till fler klick, men om man ska göra denna typ av ändring så bör man vara mycket säker på det man gör. I annat fall kan man göra större skada än nytta. Meta titel är en av de starkaste faktorerna i frågan om SEO och bör hanteras därefter.
Metabeskrivning (description) är det som används som utdrag av innehåll i textraden/textraderna under länken som dyker upp i Googles sökresultat. I vissa fall väljer Google istället att hämta valda delar ur det faktiska innehållet på målsidan, där nyckelorden som söks efter förekommer. En väl formulerad produktbeskrivning är alldeles utmärkt som meta beskrivning och det är därför oftast att föredra att arbeta med den faktiska texten på exempelvis en produktsida, istället för att skriva en separat metabeskrivning. På så vis ökar man den faktiska relevansen i innehållet på produktsidan.
Metanyckelord (keywords) är kommaseparerade nyckelord som är tänkta att beskriva innehållet på en sida med enstaka ord. De ska aldrig vara fler än 5 till antalet, då Google tenderar tolka detta som att man försöker fuska sig till högre positioner.
Metanyckelord används för övrigt inte av Google, annat än för nyhetssajter. Det är alltså bara en bedömning av huruvida man försöker fuska, som är aktuell för de flesta webbplatser, när det kommer till Google och meta nyckelord. Däremot används de av andra sökmotorer, såsom Bing och Yahoo!, vilket gör att det är klokt att fylla i upp till 5 nyckelord här.
Att försöka lägga in metadata som ska locka besökare, baserat på annat än det som faktiskt finns att hitta på sidan är en mycket dålig idé. Det är fortfarande ganska vanligt att man ser kända varumärken förekomma i metanyckelord, på sidor som inte alls presenterar dessa produkter, utan alternativa produkter. Detta är ett klassiskt exempel på hur metadata och faktiskt innehåll kan skilja sig från varandra och Google kommer tolka detta som att innehållet är irrelevant. Alltså, inga höga placeringar i Google.
Vi hoppas att denna bloggpost ska sprida lite ljus över vad SEO handlar om och hur du snabbt och enkelt kommer igång med att lyckas i Google!