Jonte Bergman i E-handel

Optimera din webbutik för julhandeln

Alla tecken tyder på att det kommer att bli en god jul med nytt rekord för julhandeln. Siffror från HUI Researchs prognos visar att försäljningstillväxten i december månad uppskattas till 3,0 procent. Under 2017 har en stor del av försäljningstillväxten gått till e-handeln och julhandeln kommer sannolikt att se likadan ut. Kort sagt, julhandelns tillväxt sker sannolikt på Internet vilket vi tycker att ni skall ta del av 🙂

Precis som inför Black Friday bör du förbereda dig inför julhandeln som för många är årets viktigaste försäljningsperiod. På så sätt kan din del av kakan bli större!

Optimera nu!
Om du inte har gjort det redan, börja jobba med optimeringen av din butik inför jul direkt! Julhandeln är i full gång redan under november, inte minst under Black Friday helgen. Under perioden den 20/11 till den 20/12 (cirka) är den som mest intensiv och dessa dagar är naturligtvis mycket viktiga för många e-handlare. Nedan några tips som du kanske kan använda dig av.

Steg 1 – Driv jultrafik till din webbutik

– Nyhetsbrev
Ett bra hanterat nyhetsbrev kan, som många av e-handlare känner till, ge mycket bra effekt. Förbered och skicka därför nyhetsbrev med konkreta julklappstips anpassade utifrån din målgrupp och vad dom kan tänkas köpa åt nära och kära.

– Var social
Se till att vara aktiv i de sociala kanaler du använder och tipsa om dina erbjudanden eller något som relaterar till ditt sortiment.

– Har du en blogg i din webbutik?
Om du har en intern eller extern blogg så se till att även där skapa ett inlägg och lista dina bästa julklappstips.

– Annonsering
Se över eller sätt upp nya jul-inriktade kampanjer hos Google Adwords, Google Shopping, Facebook eller den kanal som funkar bäst för din målgrupp. Om du är kund hos Wikinggruppen & Klarna har du även en inbyggd annonsplattform i din e-handelsplattform där du mycket enkelt själv kan hantera annonser som visas en mängd media (både tryckt och digitalt). Läs mer om Wikinggruppens annonsplattform

Steg 2 – Konvertera trafiken till betalande kunder

– Gör det enkelt för kunden att hitta julklappar
Ett effektivt tips är att skapa en ny kategori (eller flera) i din webbutik som heter exempelvis “Julklappar”, “julklappstips” eller “julklappar till henne” och sortera in lämpliga produkter där. Detta gör det enkelt för besökaren.

– Presentkort
Ett bra alternativ för den osäkra köparen är presentkort så se till att det finns som ett tydligt alternativ i din webbutik. Kom ihåg att det skall vara 0% moms på presentkort när du lägger upp dom i webbutiken.

– Var aktiv i kommunikationen på webbutiken och ha tydliga erbjudanden
Ibland verkar det som om många märkligt nog glömmer bort att e-handel i grund och botten är helt vanlig försäljning och att samma principer råder där som i all övrig handel. Glöm därför inte bort att jobba med dina erbjudanden gentemot kund och gör det tydligt, attraktivt och enkelt att köpa.

– Önskelistor
Har du stöd för önskelistor i din e-handelsplattform är detta en bra tid för dessa. Kanske en kampanj i stil med “skapa din julklappslista på dindomän.se” ? Läs mer om hur det fungerar med önskelistor i Wikinggruppens e-handelsplattform.

– Var extra tydlig med leveransinfo
Vid köp av julklappar är det extra viktigt att dom kommer fram i tid. Var därför tydlig med leveranstid samt visa även tydligt i kommunikation ut mot kund när sista dag och tid är för garanterad leverans före julafton. På så sätt tar du bort en osäkerhetsfaktor.

– Se över returpolicy
Fundera på om du ska erbjuda mer generösa bytes och returvillkor under julhandeln. Det kan ge mer affärer men också merarbete.

– Retargeting
Så kallad retargeting går ut på att visa riktade annonser för användare som tidigare besökt din webbutik och därmed ”påminna” om dina varor. Din annons visas endast för personer som redan visat intresse för dina produkter och blir därmed mer relevant. Retargeting kan rätt använt vara effektivt, Läs mer om retargeting

Då kör vi igång

Det som skapar resultat är handling så nu kör vi 🙂

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.