Google analytics och statistik
Kattis Lodén i E-handel

Google Analytics 1 – varför statistik?

Vi har tidigare i våra artiklar på temat Marknadsföring via sociala medier, lyft vikten av att analysera sin statistik för att lyckas inom e-handel. Detta var även något som Tomas Arvidsson på Dunken.se var inne på i förra veckans intervju, där han berättade om sin upplevelse efter att ha testkört vår nya returmodul under ett antal månader. Google Analytics är en annan möjlig källa till en stor mängd statistik om din webbutik och dina kunder, så hur skiljer de sig åt?

Returmodulen

Den typ av statistik som returmodulen hjälper dig att generera kan exempelvis vara vilka varor som returneras ofta och varför. Den sortens information hjälper dig sedan att justera produkttexter – kanske ett visst plagg är stort i storlek? – eller att sortera bort produkter som säljer mindre. Du använder helt enkelt statistiken för att hålla din sida relevant, hjälpa dina kunder och minska både antalet produkter som inte säljer och antalet returer. Mindre tid på returer = sparad tid och sparade pengar.

Google Analytics

Google Analytics erbjuder å sin sida möjlighet för dig som e-handlare att lära dig en hel del om vilka dina kunder är, vad de intresserar sig för och hur de har hittat till din webbshop. Med andra ord – viktiga parametrar för dig att ta hänsyn till när du ska annonsera för att nå så många konverterande kunder (= kunder som köper) som möjligt. Den information du får fram genom Google Analytics, berättar alltså för dig hur din målgrupp ser ut. Kanske är den precis den du tänkt dig, kanske inte riktigt? Ta med dig det du lär dig via statistiken och justera målgruppen när du exempelvis marknadsför dig på Facebook.

Just Google Analytics är idag den allra vanligaste tjänsten som används för att spåra trafik. Detta innebär dock inte att den är sparsmakad på funktioner, tvärtom. Men vi kommer, precis som vi gjorde när vi gick igenom Facebookannonsering, att koncentrera oss på grundfunktionerna.

Du kan använda besöksstatistik…

För att läsa av hur bra dina annonskampanjer går.

  • Hur många klickar sig in på din sida via annonsen.
  • Hur många av de som klickar in sig köper något.
  • Räkna ut den kostnad du lagt ut per betalande kund.

Lista ut var din sida har brister.

  • För att kunna sålla bort produkter som inte säljer.
  • För att kunna förbättra produktinformation.

För att sätta upp mål.

  • Välja ut några parametrar att jobba med t.ex. antal köp eller antal besökare per månad.

Målgruppsinringning.

  • Var kommer trafiken ifrån.
  • Hur gamla är besökarna.
  • Vilka länder kommer de ifrån.
  • Vilket/vilka kön. m.m.

Nästa inlägg kommer att handla om hur du sätter upp ett Google Analytics-konto, samt hur du kopplar ihop det med din webbshop!

 

Kanske gillar du något av våra tidigare inlägg:
Tomas Arvidsson på Dunken recenserar Wikinggruppens nya returmodul.
Black Friday – Nu kör vi!
Verktygen som ger din e-handel konkurrensfördelar.

 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.