Idun Minerals
Kattis Lodén i E-handel, Intervjun

IDUN minerals – nordisk kosmetik på arabiska

IDUN Minerals har varit kund hos Wikinggruppen sedan 2017 och är verksamma inom skönhets- och kosmetikbranschen. Bolaget har byggt sitt varumärke kring den nordiska mytologins Idun – ungdomens gudinna. Vi tar ett snack med Gabriella Sjödin, marknadschef på IDUN minerals, för att diskutera hur de ser på framtiden.

Ni har valt att skapa en arabisk version av er webbutik, hur kommer det sig?
Eftersom vi prioriterar global expansion för IDUN Minerals framåt, adderar vi löpande språkvariationer till vår e-handel. Just nu har vi som exempel en dedikerad person på plats i Dubai (Förenade Arabemiraten) som bearbetar marknaden på olika vis. Vi såg det därmed som en bra möjlighet att ha en lokalanpassad sajt på arabiska eftersom det för oss handlar om att möta kunderna och deras behov där dom är.

Ni har valt Wikinggruppen som leverantör av er e-handelsplattform, hur kommer det sig?
Under våren 2016 gick vi igenom ett gäng olika leverantörer och plattformar och fann, efter en hel del jämförelser och rekommendationer, att Wikinggruppen hade allt vi sökte hos en partner. Plattformen i sig har byggts om en hel del från ursprungsläget och att vi valt Wikinggruppen har främst att göra med era skickliga projektledare och utvecklare. De är både snabba och duktiga på att tolka de problem som vi vill lösa.

Om ni skulle välja en specifik funktion i plattformen som ni gillar extra mycket, vilken skulle det vara?
Det finns så mycket bra så det är knepigt att välja bara en, men just nu gillar vi kundservicefunktionen med Messenger. Där kan kunden enkelt klicka på symbolen i högra hörnet och direkt få svar på sina frågor genom vår Facebook-sida.

Vad tycker du skiljer er från andra företag som verkar inom skönhetsbranschen?
Den största skillnaden skulle jag säga är innehållet i våra produkter. Vi utvecklar alla våra produkter efter apotekens och våra egna strikta riktlinjer för vad som är skonsamma ingredienser. Allt för att produkterna ska kunna användas av alla, även personer med känslig hy. Tack vare att all produktutveckling sker in-house har vi dessutom möjlighet att snabbt ta fram nya produkter utefter efterfrågan från marknaden och kunder.

Vilken av era produkter säljer ni mest av och varför tror ni att det är så?
Just nu säljer vi mest av hudvården. Det är en helt ny produktlinje som lanserades i oktober, vilket är väldigt kul. Annars säljer vi mest av vår puderfoundation som är vår “hero”-produkt och som vi är extra stolta över. Den innehåller enbart fyra ingredienser, alla mineraler, och är dessutom godkänd av Astma- och Allergiförbundet.

Som en del i ert varumärkesbygge lanserade ni IDUN minerals på internationella kvinnodagen och idag jobbar ni mycket digitalt med sociala medier. Var är ni om 5 år?
Om fem år kommer vi att ha ökat vår internationella närvaro. Vi finns idag i 14 länder men säljer till fler från vår webbshop. Vi ser en stor efterfrågan på våra produkter runt om i världen så förhoppningsvis är det ännu fler kvinnor och män som använder IDUN Minerals om 5 år. Vi har även anställt en foto- och videoproducent – vilket såklart kommer ge avtryck i form av mer foto och rörligt material i alla våra kanaler.

Gabriellas tre bästa råd till nya e-handlare:

  1. Utgå alltid ifrån era övergripande affärsmål. Försök bryta ner dessa i beståndsdelar och fundera över hur er nya e-handel ska bidra till att uppnå just era långsiktiga mål. Jämför olika produkter och lösningar och ta tid på er att utvärdera olika alternativ (open-source/ hyrlösning/ göra själva in-house osv.).
  2. Tänk längre än bara sälj. Skapa er en bild av hur konsumenterna rör sig i era kanaler och försök att definiera mikro- och makrokonverteringar, samt börja mät dessa.
  3. Lär känna era kunder. Definiera de olika segment ni vill kommunicera mot och anpassa budskapet efter målgruppen och dess behov.
IDUN minerals
Foton: IDUN minerals

Antal anställda: 8 personer
Verksamma sedan: 2011
Bransch: IDUN Minerals verkar inom skönhetsbranschen. De har nischat sig som ren mineralkosmetik som även kan användas av personer med känslig hy. IDUN minerals har idag runt 200 produkter och inkluderar sedan 2017 även en hudvårdslinje.


 

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.