Wikinggruppen i E-handel, SEO, Webbutveckling

Facebook – affärsnytta?

Fler och fler använder Facebook som kanal för marknadsföring och det är kanske inte så konstigt. Med över 350 000 000 användare har Facebook kommit att bli platsen där ”alla” håller till. Självfallet blir detta således en guldgruva för företagen!

Bli ett fan – vanligast så här långt

Många använder idag funktionen ”Bli ett fan”, som ger Facebook-användare möjilgheten att visa sitt stöd för olika saker i det enorma nätverket. Fler och fler företag skapar nu så kallade företagssidor på Facebook, där de i princip bloggar om erbjudanden och dylikt. Wikinggruppen har flera kunder som använder Facebook som en av kanalerna för att marknadsföra sig. Det kan till exempel röra sig om att man erbjuder en rabatt till Facebook-medlemmar som läser företagets inlägg, genom att uppge en rabattkod, en tävling eller liknande.

Sammankoppling med Facebook-konton

Det finns även möjilgheter att koppla samman inloggning med Facebook-konton. Något som fler och fler använder sig av. På så vis kan Facebook-medlemmar dela med sig av innehåll från din hemsida/webbutik med andra medlemmar på Facebook. Det är här styrkan med att integrera Facebook på din hemsida/webbutik kommer in i bilden. När människor delar innehåll med varandra blir det en form av indirekt marknadsföring. Kanske en av de mer effektiva varianterna på att synas. När en vän rekommenderar något väger det ofta tyngre än om ett företag säger att de är bra på något själva. Det är svårt att säga hur stort genomslag denna typ av marknadsföring kan tänkas ha, men en sak är säker. När en tredjedel av Sveriges befolkning finns på Facebook (källa: IDG) så är det onekligen en mycket värdefull kanal att använda.

Måste vara aktiv!

För att man ska få ut maximalt av sin närvaro på Facebook krävs en del jobb. Det räcker inte att lägga upp en företagssida, utan man måste vara aktiv, skapa inlägg, locka med erbjudanden, prata med medlemmar och så vidare. Inte minst gäller det att hålla koll på vad människor säger och svara de medlemmar som visar intresse för företaget. Man kan naturligtvis välja hur pass öppet det ska vara för människor att kommentera inlägg och dylikt på sin företagssida och det är en känslig balansgång. Ju mer öppenhet, desto större blir möjligheterna att skapa en relation och ett förtroende. Samtidigt ska man vara medveten om att det kan medföra risker att lämna sådana möjilgheter helt öppna. Det är svårt att säga hur man generellt bör hantera detta, då det till viss del kan bero på vad företaget gör och hur man vill kommunicera med sina kunder. Grundprincipen är dock som alltid att se till att man har nöjda kunder och ge goda möjligheter till kommunikation med dem och där är Facebook utan tvekan ett mycket värdefullt forum!

Länka in till din hemsida/webbutik från Facebook!

Tänk på att länka in till produkter/tjänster på din hemsida/webbutik från Facebook! Det är oerhört värdefullt att få fler länkar in till sin webbplats, inte minst från en av världens mest besökta webbplatser. Med tiden kommer er företagssida på Facebook att öka i så kallad PageRank (Googles mått på en sidas relevans vid sökningar som genomförs). I och med detta blir också varje länk in till din hemsida/webbutik mer och mer värd.

Har du inte någon företagssida? Besök www.facebook.com och skapa ditt konto! Har du en hemsida eller webbutik hos Wikinggruppen och vill ha hjälp med hur du kopplar samman denna med Facebook, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.