Sömotoroptimering
Jonte Bergman i Från WGR, SEO

SEO-checklista vid lansering av ny hemsida eller webshop!

Er nya webshop är äntligen redo för lansering. Flera månaders arbete är snart till ända och ni är ivriga att få visa upp resultatet för era kunder. Som SEO-leverantör ser vi tyvärr att det är mycket vanligt att man i denna veva lätt glömmer bort de tekniska detaljerna kring sökmotoroptimering!

Följ denna checklista med 7 tips och undvik att tappa trafik och placeringar i Google och andra sökmotorer vid lansering av ny hemsida eller webshop!

1: Se till att sökmotorerna kan indexera webshopen

När man utvecklar en ny webshop vill man oftast inte att sökmotorer ska kunna indexera (läsa av) utvecklingssidan. Då kan man tillfälligt blockera sökmotorer från att indexera hemsidan. Den bästa lösningen är annars att utvecklingssidan kräver lösenord.
Hur viktigt: Prio 1

2: Ompekningar (301)

En hemsida eller webshop som får ny struktur och ny katalogstruktur får också ofta nya url:er (adresser) till sidorna, kategorier, produkter mm.

Risker: Om man inte omdirigerar de gamla adresserna till de nya så fungerar de inte längre och man stänger därmed dörren till mycket trafik och besökare. Alla externa länkar (från andra hemsidor, Google Ads-annonser, Googles sökresultat mm.) resulterar i brutna länkar (sk. 404). Om man har en webbutik kan detta misstag resultera i ett stort tapp i försäljningen. Tänk på att det inte räcker med att peka om alla gamla adresser till startsidan! Alla ska pekas om till sin nya motsvarighet (eller liknande). Detta är ett arbete som inte får glömmas bort för att inta tappa resultat!
Hur viktigt: Prio 1

3: Spårning

Se till att alla script och spårningskoder följer med till den nya webshopen eller hemsidan. Ex. Google Tag Manager, Google Analytics och Facebook-pixel.

Risker: Om dessa försvinner vid hemsidebytet kommer ni inte längre åt viktig statistik kring besökarantal, konverteringar mm. Ni förlorar också möjligheten att skapa anpassade målgrupper för retargeting i Facebook (givet att ni har en Facebook-pixel).
Hur viktigt: Prio 1

4: Metataggar

Den gamla webshopen eller hemsidan hade kanske anpassade meta titles och meta descriptions, men tyvärr har dessa inte följt med till den nya hemsidan och inga nya har tagits fram!

Risker: De sökordsplaceringar ni hade tidigare kommer garanterat försämras. Tänk dock på att en ny webshop eller hemsida med nytt innehåll kräver en ny genomgång. Att enbart kopiera över de gamla metataggarna är inte optimalt. Detta behöver normalt ses över för bästa resultat.
Hur viktigt: Prio 2

5: Alt-taggar på bilder

För optimal synlighet i Google bör alla bilder ha relevanta alternativa bildtexter. Nya och gamla bilder behöver gås igenom igen. Ett bra tips är att namnge bildernas filnamn på ett smart, beskrivande sätt (med sökord) innan man laddar upp dem. En bild på en apelsin bör alltså heta apelsin.jpg istället för img4563455.jpg

Risker: Om man inte lägger in bra alternativa bildtexter så syns inte bilderna lika bra i Googles bildsök. De hjälper inte heller till att förklara för Google vad hemsidan vill förmedla som helhet.
Hur viktigt: Prio 3

6: Uppdatera sitemap

En ny struktur kräver också att sitemapen uppdateras. Man bör inte heller glömma att ladda upp den nya sitemapen i Google Search Console.

Risker: Med en uppdaterad sitemap kan Google ge dig nyttig information om 404:or och andra tekniska hinder med en ny webshop eller hemsida. Dessutom hjälper man Google lite på traven också, så de hittar de nya undersidorna lite snabbare.
Hur viktigt: Prio 3

7.) Anpassa Google Ads-annonseringen

Om ni annonserar på Google Ads får ni inte glömma att anpassa länkar och annonsinnehåll så de matchar den nya webshopen eller hemsidans innehåll.

Google Shopping måste också uppdateras med en ny produktfeed (om produkterna fått en annan katalogstruktur).

Risker: Om annonserna inte längre reflekterar hemsidans innehåll lika bra får de också sämre kvalitetsresultat – vilket leder till minskad exponering och även ökade kostnader tack vare lägre relevans. Om url:erna inte fungerar alls så är annonspengarna kastade i sjön helt och hållet :/
Hur viktigt: Prio 2, Länkarna: Prio 1

Wikinggruppen hjälper er gärna genom dessa steg och vidare mot en lönsam digital marknadsföring!

Läs mer om hur Wikinggruppen kan hjälpa just er med digital marknadsföring!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.