Jonte Bergman i Intervjun

Mot 100 MSEK med resväskor på nätet…

Idéer och företag startar många gånger med ett problem som behöver lösas. Just så var det för Mattias när han letade efter en resväska till sin flickvän. Idén presenterades för vännen Petter Werner som blev kollega när resväskor.se startade upp hösten 2017.

Allt grundades när Mattias skulle köpa en resväska till sin flickvän. Han började med att leta på internet, men tyckte att de sajter han hittade inte hade hängt med i utvecklingen på samma sätt som till exempel e-handeln för mode och elektronik. I samma veva arbetade han med sökordsoptimering (SEO) och kunde snabbt se att det fanns ett behov.

– Jag började titta på sökvolymer. Ska du sälja måste det finnas ett intresse och jag såg fort att det fanns 30-40 000 sökningar på de mest användbara orden för resväskor. Bara genom att analysera detta insåg jag att man skulle kunna sälja mycket, säger Mattias.

Mattias kontaktade sin kompis Petter Werner som då bodde i Schweiz. Det visade sig vara helt rätt i tiden för han hade börjat diskutera möjligheterna att flytta tillbaka till Sverige i samband med att första barnet var på väg. Det var inte svårt för Mattias att få Petter att nappa på idén och kort därefter kunde de påbörja arbetet med att förverkliga det hela och bli kollegor. I samband med att de drog igång sa Mattias upp sig och jobbade under de kommande tre månaderna dubbelt.

Eftersom han jobbade med SEO på ett företag och hade daglig kontakt med e-handlare var det inte svårt att välja Wikinggruppen som plattform.

– Det var den plattformen jag själv rekommenderade till folk som frågade eftersom den är bra när det kommer till SEO. Det är enkelt att ranka och den plattform som Googles algoritmer gillar bäst i hela Sverige.

På mindre än ett år blev resväskor.se rankade som nummer ett med orden resväska och resväskor.

– Det här är år 2019 och man måste ha koll på SEO. Utan trafik säljer du ingenting.

Han menar att i valet av plattform är det lätt att fastna i sajter som ser snygga ut, som har bra mallar och där man själv känner sig lockad att handla. Men även om den kommer att se proffsig ut så har det ingen betydelse om det inte leder till trafik in på sajten.

Från att första kontakten var tagen tog det tre månader till lansering av sajten. De valde själva att jobba på designen och skicka skisser för att visa hur de ville ha sin webbsida. Under tiden arbetade de för fullt med att ta kontakt med leverantörer.

– När vi lanserade var vår ide av att vi ska sälja till den medvetna resenären och att kunderna ska välja utifrån ett ganska slimmat sortiment. Vår tanke var att vi skulle ha det bästa och att vi ska hjälpa kunden genom att välja ut 200 modeller som vi tycker är kanon.

Ganska snart insåg de att tre killar i 30-årsåldern är för begränsade i sina val av produkter och att de inte nådde den stora massan. Kunderna ville själva göra sina val och inte låta sig styras. Då passade inte den design de först gjort så både sortimentet och webbsidan förändrades för att erbjuda en större kundkrets det som efterfrågades.

Även om många butiker har flyttat ut på nätet så tillhör väskor fortfarande en ganska konservativ bransch där man länge har trott på den fysiska butiken och missat kraften i e-handeln. Jämfört med den fysiska butiken kan e-handeln ge kunden ett betydligt större utbud av modeller att välja på. Något som en butik av utrymmesskäl inte har en chans att leva upp till.

– Konsumenten upptäcker att det är dyrare i butiken än på nätet och den levereras bekvämt direkt till dörren. Pendeln har långsamt börjat svänga och även om det fortfarande är svårt att få köpa in en del varumärken så börjar det lätta. Uppfattningen om att internet enbart handlar om prispress och röda rabattloggor har börjat förändras. Många gånger tar e-handlare bättre hand om sina kunder genom att de har support på kvällar och helger. Vi kan till exempel hjälpa en kund som fått problem med låset på sin väska en söndagskväll medan butiken har stängt för dagen.

Tips till andra som planerar att starta webbutik?

– Du måste ställa sig frågan om du är villig att fightas och sälja det här. Vi har haft turen att det här är så roligt att det inte känns som ett jobb. Om man gillar att sälja saker, går igång på försäljning och tillväxt tycker jag att man ska sig en funderare.

Här är några tips från Mattias för den som vill bli en framgångsrik e-handlare
• Det krävs tid för att få ihop ett stort och bra sortiment
• Det är ett repeterande arbete där du behöver ägna dig åt att klippa och klistra. Det kanske inte är det roligaste men så snart produkten är uppe kan man sedan se vad det kommer att generera.
• Tyck att det är kul med försäljning och att se tillväxt
• Våga prova, utvärdera och utveckla hela tiden
• Var beredd på att det är mycket jobb

Hur ser du på framtiden ut för resväskor.se?

– Vi ska växa och titta på att anställa och ta med fler in i bolaget. Först året omsatte vi drygt 5 miljoner och nu ska vi omsätta 20 miljoner i år, 50 miljoner år 2020 och 100 miljoner år 2021. Eftersom resväskor är en produkt som kunden köper ganska sällan så vill företaget bredda sitt sortiment och även ta med andra produkter som konsumenten behöver ha med sig på resan. Vi ska vara ”top of your mind” innan du reser. Vi har själva inte hittat någon plats som har samlat allt för resan på ett och samma ställe. Om man tycker att man gör en bra affär när man checkar ut så kommer man tillbaka.

Fakta
Namn: Mattias Strömberg
Ålder: 33 år
Familj: Fästmö.
Yrke: VD för företaget resväskor
Aktuell: Driver resväskor.se tillsammans med 2 kollegor han startade företaget tillsammans med.
Webbplats: resväskor.se

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.