Wikinggruppen i E-handel, SEO, Webbutveckling

Ny medarbetare på Wikinggruppen: Joachim

Som ny medarbetare på Wikinggruppen, bland annat med ansvar för bloggen här på wikinggruppen.nu, ska jag presentera mig lite. Mitt namn är Joachim och jag kommer att arbeta med bland annat SEO-frågor, webbutveckling och sociala medier på Wikinggruppen framöver.

Vem är Joachim då?

Jag är snart 38 år och har arbetat med webbutveckling i olika former sedan 1999. Från början är jag utbildad nätverkstekniker, men halkade snabbt in på spåret som lärare i yrkesinriktad vuxenutbildning. Där höll jag till och utbildade kring bland annat webbutveckling och nätverksteknik under ett antal år. Något som är mycket lärorikt och oerhört värdefullt, då man lär sig se hur viktigt det är att försöka göra tekniska lösningar enkla att använda.

Jag fortsatte vidare i utbildningsvärlden, men med inriktning på internationell standardisering för webb (W3C) och föreläsningar för företag och myndigheter. Även här blev jag kvar under ett antal år och precis som i tidigare uppdrag hittade jag här massor av faktorer som gjorde mitt arbete spännande och lärorikt. Inte minst lärde jag mig vikten av att följa standardiseringar och värdet i det.

Nu har jag, de senaste åren, arbetat med e-handel i olika former. Dels för kunds räkning och utvecklat e-handelsystem och dels som utvecklare internt på bolag som säljer med Internet som främsta försäljningskanal.

Google och SEO

Ja, Google och SEO är det som kanske intresserat mig mest de senaste åren. Orsaken är mycket enkel. Google står för över 80% av världens sökningar och ofta för ca 70% av trafiken in till webbplatser som säljer något på nätet. Det betyder att om man är ”vän med Google” så har man goda förutsättningar att lyckas. Därför har stora delar av min fritid gått åt till att undersöka hur Google fungerar och förändras över tid. Efter ett antal års laborerande har jag kommit fram till att innehåll är den enskilt starkaste faktorn, eller som Google själva uttryckte det nyligen: ”Relevancy is King”.

Att skapa relevant innehåll är inte alltid lätt, men samtidigt finns en annan sida av detta. Funderar man för mycket så syns det ofta på ett negativt sätt. Man tenderar att göra för mycket. Oftast så handlar det om att lära känna språket hos de potentiella besökarna och lära sig prata detta språk flytande så att säga. Utan att tänka. Utan att avsiktligt optimera.

Mina grundläggande utgångspunkter rörande SEO är följande:

  • Det egna innehållets relevans och utformning är alltid nummer 1
  • Tilltalande innehåll. Det gäller att behålla besökaren, vinna förtroende och inte minst, få besökaren att handla och återkomma för att göra detsamma igen!
  • Länkar kan vara lika skadliga som givande. Man måste vara noga med hur detta hanteras, inte minst efter Google Penguin update i slutet av april 2012.
  • Företagsbloggar, enskilt inriktade på att länka in till e-handel är inte vad det en gång varit. Detta bör hanteras mycket försiktigt, då Google tolkar detta annorlunda idag. Ett bredare innehåll, med länkar till andra externa sajter än just den e-handel bloggen promotar är viktigt!

Med detta sagt vill jag tillägga att SEO inte handlar om att lura Google. Sådant kan man lyckas med kortsiktigt, men aldrig i längre perspektiv. Kortsiktig SEO är bortkastade pengar och kan också innebära förödande konsekvenser, där man i slutänden blir tvungen att börja om på ruta 1.

Mer om mig själv då…

Ja, det är naturligtvis så att det finns annat i världen än Google och sökmotoroptimering. Jag spelar gitarr sedan snart 30 år tillbaka och har i unga år trubadurat lite på olika krogar. Musik är alltså något som ligger mig nära om hjärtat!

Har också ett svajande intresse för styrketräning och en vision om att hålla mig i form. För tillfället är jag i fasen ”lathet” och jobbar på egenskapen karaktär. Det går så där.

Jag har fru, tre barn, en hund och en katt, så lite annat än webbutveckling och träning blir det naturligtvis också! Jag trivs som bäst när solen skiner, barnen leker och blir smutsiga och när Google visar det jag skriver allra högst upp!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.