Wikinggruppen i E-handel, Webbutveckling

Bloggare påverkar köp i webbutiker

Vad säger människor om er på nätet? Hur viktigt är det? Enligt en artikel på idg.se har 58 procent av bloggläsarna köpt något de fått tips om och 78 procent av dessa har gjort sitt köp på nätet. Vad som sägs om din webbutik och det du säljer på nätet i bloggar tycks alltså kunna ha en avgörande effekt på din försäljning.

Expertbloggare nästa bloggstjärna

IDG skriver att pr-byrån Mahir förutstpår att nästa bloggstjärna inte blir en ny Alex Schulman, utan en nischad expert inom sitt område. Bloggar kommer, om Mahir har rätt, att betyda alltmer framöver, när det kommer till att motivera kunder till köp, eller avråda dem från att handla. Det blir i och med detta allt viktigare att hålla koll på vad som skrivs om en på nätet. Hur ska man då göra det? Det finns ju miljontals bloggar, Facebook, Twitter, Digg, med mera att hålla rätt på.

Håll koll på vad som sägs om er på nätet

RSS (Rich Site Summary) är den enkla lösningen. Genom att använda en RSS-läsare, såsom Google Reader, kan man snabbt få koll på RSS-flöden utifrån olika typer av sökningar eller färdiga listor. Ett gott råd, för den som vill hålla koll på vad som sägs i bloggar och annat är att skapa olika RSS-flöden att lägga i en RSS-läsare, där man på ett klokt och varierat sätt snabbt kan få en överblick på vad som sägs om en på nätet.

Sök ditt företag i Google Reader

För att skapa ett RSS-flöde som låter dig hålla koll på vad som sägs om ditt företag i Google Reader gör du följande:

Ditt nya flöde är nu färdigt i Google Reader! Du kommer nu få uppdateringar i Google Reader när flödet uppdateras (nya resultat finns i sökningen).

Du kan naturligtvis skapa flera sökningar för bevakning, med olika sökord/termer!

Vissa källor syns ej

En sökning som den som nämns ovan får inte med allt, så det är viktigt att använda flera kanaler till detta. Facebook till exempel, innehåller ofta data som bara syns för vänner, vilket försvårar saker och ting. Det är med andra ord inte så att man får 100-procentig koll på vad som sägs om en genom att använda ovan nämnda lösning, men man får en hel del bra information, från bloggar, tidningar och andra som skriver sådant som exempelvis innehåller ens företagsnamn. Att vara aktiv på exempelvis Facebook kan ge ökad inblick, då man i och med detta skapar en möjlighet till kommunikation med sina potentiella kunder i ett aktivt forum för diskussioner. Ju flera sådana tjänster man är involverad i, desto större koll får man med tiden på sådant som rör vad andra säger om företaget. Driver man en webbutik kan man också med fördel använda sådana sociala medier till marknadsföring, vilket är mycket tacksamt. Man ska dock vara medveten om att det kan krävas en del tid för att man ska få det gensvar man söker på en webbplats som Facebook och Twitter.

Blogga själv och skicka bloggens innehåll till Facebook!

För att göra det enkelt för sig kan man med fördel sätta upp en egen blogg, där man skriver om erbjudanden och dylikt som förekommer i en webbutik. Om bloggen har ett RSS-flöde kan man sedan i sitt Facebook-konto tala om att flödet ska importeras, vilket gör att nya poster i bloggen automatiskt publiceras på Facebook! Detta gör man under fliken Anteckningar i sin profil på Facebook.

Man kan även använda sig av tjänsten Twitterfeed för att automatiks uppdatera sitt Twitter-konto med information. Det är enkelt att komma igång och det kan leda till mycket trafik in till den egna bloggen och därigenom till webbutiken! För att detta ska vara möjligt krävs att man har ett Twitter-konto och att man har ett konto på Twitter-feed, vilket går fort att komma igång med!

Läs artikeln ”Bloggarna påverkar konsumentköp” på idg.se.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.