Wikinggruppen i E-handel, SEO

80% av klicken från botar på Facebook-annonser

Facebook-annonser med 80% falska klick?

Företaget Limited Run är missnöjda med sin annonsering på Facebook, efter att de insett att 80% av klicken genereras av botar. Facebook säger sig inte ha med detta att göra och det tycks svårt att reda ut hur detta problem kunnat uppstå, men alla är inte övertygade. Facebook är ett hårt pressat, nyligen börsnoterat bolag, som samma dag som det börsnoterades varnade stora investerare för att företaget var för högt värderat.

Vad är en bot?

Det är kort och gott en automatiserad funktion, vars uppgift i detta fall tycks vara att klicka på Facebook-annonser. En bot kan också vara en funktion som letar efter och hanterar data på din webbplats, exempelvis Googlebot, vars uppgift är att titta på ditt innehåll och samla fakta för Google att bedöma hur din webbplats ska ligga till i sökresultaten på olika sökningar.

En bot är alltså inte alltid elak, men den kan uppenbart vara.

Facebook tar betalt per klick

När man annonserar på Facebook så får man betala per klick, likt som för många andra annonssystem, däribland Google AdWords.

Problemet som uppstått här är att klicken inte görs av människor på Facebook, utan av automatiserade små program (botar). Det betyder i realitet att 80% av klicken som företaget Limited Run betalat för i själva verket inte gett något tillbaka. Företaget Limited Run hade byggt sitt eget analysverktyg för att reda ut detta och säger sig ha gott om förutsättningar för att hävda att detta inträffat. Facebook säger sig undersöka saken vidare, men har inte återkommit till Limited Run i frågan om vad som hänt.

Specialister inom området webbmarknadsföring hävdar att detta problem kommer att försvinna, då fler och fler företag som arbetar med denna typ av annonsering också erbjuder verktyg för att spåra och se vem som faktiskt klickar på annonserna. Därmed kommer man i allt större utsträckning att kunna se denna typ av problem i ett tidigt skede menar man.

Facebook behöver intäkter och annonserna är källan till dem

Facebook börsnotering är så här långt ingen solskenshistoria. Det gick lite sämre än tänkt och redan samma dag som Facebook börsnoterades så läckte information ut om att företaget varnat stora investerare för att värderingen av Facebook var för hög.

Facebook är, som så många andra stora företag i branschen, beroende av sin annonsering. Men Facebook tampas också med betydligt större konkurrenter idag, än för bara något år sedan. Google driver sitt Google+ helt annonsfritt, vilket ger stort utrymme till högupplösta bilder etc och Facebook har flera gånger visat sig tvungna att följa efter. Det betyder mindre annonsutrymme och mindre intäkter.

Det spekuleras i om Facebook har någon inblandning i detta, men Facebook själva hävdar att man ständigt skannar Facebook för att stoppa bot-trafik på sajten. Det blir spännande att följa denna historia och se vad som egentligen hänt här.

Annonserar du på Facebook? Har du märkt något liknande?

Läs mer på New York Times.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.