Både e-handelscertifieringar och användargenererade recensioner syftar till att visa potentiella kunder att webbutiken i fråga är seriös och därmed en trygg plats att spendera sina pengar på. I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste alternativen nämligen Trygg e-handel, Certifierad e-handel och Trustpilot, samt vilka för- respektive nackdelar respektive tjänst kommer med.
Trygg e-handel
Typ: Certifiering med logo.
Antal certifierade butiker: 850.
Pris: Ansökningsavgift 2500 SEK plus moms. Årsavgift är 6500 SEK plus moms.
Bindningstid: 12 månader.
Vad?
Trygg e-handel startades 2007 av den gren inom Svensk handel som idag heter Svensk Digital Handel. Trygg e-handel är en typ av kvalitetsmärkning som innebär att en webbutik förbundit sig att följa ett antal riktlinjer för trygg och säker handel, och som genom detta blivit Trygg-e-handel-certifierad hos Svensk Digital Handel. Riktlinjerna i fråga har tagits fram tillsammans med bland annat konsumentverket, konsument Europa och EMOTA Trustmark, varav det sistnämnda är en trygghetsmärkning för företag i Europa. Förutom att följa de uppsatta riktlinjerna ingår i kriterierna för att bli certifierad dessutom kreditkontroll, samt att det provköp som Svensk Digital Handel genomför får godkänt resultat.
Hur fungerar det?
I och med att företaget certifieras av Trygg e-handel får det rätt att på sin hemsida använda sig av Trygg e-handels logo, vilken ska tjäna som garant för att webbutiken lever upp till kraven för säker handel. Ofta kan du hos dessa webbutiker klicka på Trygg-e-handel-loggan och både få upp intyg om att butiken är godkänd och möjlighet att klicka dig vidare till webbutikens certifikat på Trygg e-handels hemsida där det finns mer information om butiken.
Under tiden en webbutik är ansluten till Trygg e-handel har kunder möjlighet att anmäla eventuell misskötsel, vilket i sin tur innebär att Trygg e-handel kan starta en utredning. I de fall det framkommer att företaget i fråga inte skött sig, kan det prickas i Trygg e-handels register, alternativt uteslutas med omedelbar verkan.
+ Högre igenkänningsfaktor än Certifierad e-handel.
+ Drivs av Svensk Digital Handel.
– Nästan dubbelt så dyrt som certifiering med Certifierad e-handel.
Certifierad e-handel
Typ: Certifiering med logo.
Antal certifierade butiker: över 700.
Pris: Gratis ansökan och provmånad, sedan 249 SEK/mån. Avgiften erläggs i förskott om 1, 3, 6 eller 12 månader.
Bindningstid: Efter provmånaden är uppsägningstiden 3 kalendermånader.
Vad?
Certifierad e-handel drivs av Rådet för e-handelscertifiering och är, likt Trygg e-handel, en kvalitetsstämpel som syftar till att kunder ska kunna känna sig säkra när de handlar på nätet hos de webbutiker som följer certifieringens riktlinjer och krav.
Hur fungerar det?
I och med att en webbutik blir Certifierad e-handel får den rätt att på sin hemsida använda Certifierad e-handels logo. Denna är till för att kunderna på ett enkelt och tydligt sätt ska kunna se att webbutiken är säker att handla i. Om du klickar på loggan visas dessutom ett intyg om att butiken är godkänd, och du ges möjlighet att klicka dig vidare till webbutikens hela certifikat på Certifierad e-handels hemsida. Butiker som är anslutna till Certifierad e-handel kan uteslutas om det visar sig att de inte lever upp till de krav som ställs.
Certifierad e-handel skiljer sig från Trygg e-handel genom att inkludera ett så kallat köpskydd. Köpskyddet kan sägas vara en slags försäkring, om upp till 10 000 kr, genom vilken kunden kompenseras om något går snett med köpet.
+ Billigare än Trygg e-handel.
+ Köpskydd för kunden.
– Mindre känt än Trygg e-handel.
Trustpilot
Typ: Tjänst för användarrecensioner med logo.
Antal anslutna butiker: över 100 000 (oklart hur många av dessa som är betalande kunder).
Pris: för den enklaste typen Free är det gratis. Sedan finns Lite för 1150 SEK/mån, PRO för 3480 SEK/mån, samt det mest avancerade paketet Enterprise, vars pris inte visas utåt på hemsidan. Avgiften erläggs årsvis.
Bindningstid: 12 månader.
Vad?
Sajt som samlar kundomdömen om e-handlare. Trustpilot listar alla företag gratis, men erbjuder olika kringtjänster mot avgift. Kringtjänster kan exempelvis vara att företaget marknadsförs, vilket alltså inte sker på samma sätt för företag som inte är betalande. Trustpilot har vidare ett samarbete med Google vilket innebär att de senare får publicera Trustpilots recensioner som ”Google stjärnor”/Google säljrecensioner.
Hur fungerar det?
För att skriva omdömen behöver kunden antingen registrera sig med en mejladress eller sitt Facebookkonto. Webbutiken i fråga har sedan möjlighet att besvara omdömet, samt att anmäla omdömet för granskning om man anser det bryta mot regler eller misstänker att det kommer från någon som inte är en genuin kund. När ett omdöme anmäls tas det automatiskt ner och ersätts med ett meddelande som säger att det är under granskning, och samtidigt kontaktas recensenten och uppmanas att inkomma med information som styrker att man är kund o.s.v. Gör man inte detta plockas omdömet bort permanent.
+ Användarrecensioner är väldigt effektiva ur marknadsföringssynpunkt.
+ Internationellt gångbart varumärke.
– Ett års bindningstid.