Jonte Bergman i E-handel

Misstagen som sänker din e-handel

Som en fortsättning på den artikel jag skrev angående vad man bör ha fokus på som e-handlare har jag här sammanfattat ett antal vanliga misstag som vi på Wikinggruppen ser gång på gång och som gör att webbutiken ifråga inte går så bra som den kunnat :/

Vad gör att vissa lyckas bra med sin e-handel och andra mindre bra?
Om man skall bli riktigt bra på något, exempelvis golf eller e-handel 🙂 så krävs det en hel del övning som man inte kan läsa sig till. Det är alltså väldigt bra att köra igång så snabbt som möjligt och börja lära sig saker under resans gång och sedan tillämpa dessa kunskaper löpande, testa och mäta utfallet och förbättra.

Minimera kostsamma misstag
En annan viktigt del för bästa möjliga resultat är att man även minimerar kostsamma misstag. Misstag som gör att man tappar tid, pengar och momentum och inte presterar lika bra eller bättre än ens konkurrenter vilket på lång sikt leder till en negativ spiral och avveckling! Jag kommer därför här lista ett antal misstag som helt enkelt skadar dig och din e-handel!

Misstagen som gör att din e-handel fungerar dåligt eller inte alls…

Allmänna misstag vi ofta ser kring e-handelsföretag och e-handelsprojekt,

– Man utgår från sig själv och vad man själv tycker
Att försöka bortse från vad man själv tycker och istället utgå från sin typiska kund och lösa deras problem och önskemål är betydligt bättre för resultatet.

– Man vill uppfinna hjulet på nytt
Det är inte ovanligt att man vill försöka uppfinna hjulet på nytt. Ett exempel är att ha en väldigt speciell design eller navigering som gör att man visserligen sticker ut, nackdelen är dock att dina besökare inte förstår hur dom skall hitta det dom söker på sidan och lämnar. Såvida du inte heter Apple (eller har ett lika starkt varumärke) är detta en dålig ide. Det finns ofta goda orsaker till att man väljer en “setup” som kunder känner igen och vet hur dom skall hantera direkt.

– Inget eller mindre bra budgetarbete
Det är inte ovanligt att man inte har avsatt några pengar till marknadsföring och istället lägger dessa pengar på “nice to have” saker som inte är nödvändiga vid uppstart. Och…definitivt inte nödvändiga om man inte har några besökare.

– Dålig kostnadskontroll rent allmänt
Att ha dålig kostnadskontroll är ett bra recept till diverse olika problem. Det försätter även ofta dig i ett läge där man inte har möjlighet att manövrera och göra dom saker man egentligen borde.

– Man glömmer bort att jobba med sitt erbjudande
Se till att det finns bra svar, gärna flera bra svar, på den väldigt grundläggande frågan – Varför skall någon, objektivt sett, handla den här produkten av just mig och inte hos någon av mina konkurrenter?

– Att inte jobba hårt
Ibland stöter vi på övertro på tekniken, dvs att bara för att handeln är digital så sköter sig allt själv. Det finns en hel del saker som underlättas av teknik och smarta funktioner men dessa har antagligen dina konkurrenter tillgång till också. Jobbar du hårdare än dina konkurrenter kommer du få ett övertag över tid och saker kommer tippa över till din favör.

– Mobil kontra desktop
Det är inte ovanligt att mellan 70-80% av dina besökare kommer via en mobil om du säljer till privatpersoner. Givet att majoriteten av dina besökare ser din webbutik i sin mobil bör man därför se över det flödet noga så att det är tydligt och bra. Det är lätt hänt att man som administratör bara tittar på sidan i sin dator så testa flödet i olika enheter och vyer.

Misstag vid uppstart av e-handel

– För stort lager
Du köper på dig ett för stort lager och binder därmed onödigt mycket kapital som hade kunnat användas till exempelvis marknadsföring eller utveckling av funktioner som stärker din position.

– För litet lager
Du köper på dig ett för litet lager och får därmed onödigt lång leveranstid på dina produkter som därmed sänker din konvertering.

– Ingen uthållighet eller långsiktighet i verksamheten
Du har budgeterat för snävt eller inte alls tidsmässigt och inte räknat med att det alltid vanligtvis tar längre tid än vad man tror. Dvs även om du gör allt rätt så tar det normalt sett åtminstone flera månader (och ibland år) att få verksamheten att snurra igång med ökande volymer, återkommande kunder mm. Lösningen är att inte bränna alla pengar direkt, se till att ha pengar kvar till marknadsföringsåtgärder och se till så att du kan hålla ut ett antal månader även om inte försäljningen kommer igång direkt.

– Man väntar med att köra igång och putsar och putsar och putsar…
Detta är ett mycket vanligt misstag som görs. Det är inte huruvida din köpknapp är 120 eller 121 pixlar bred som avgör hur bra det kommer att gå. Det är så oerhört mycket viktigare att komma igång och börja jobba med dom saker som faktiskt ger resultat och lära sig vad som fungerar bra i just sin egen e-handel. Upp med flygplanet i luften! Det går jättebra att justera, ändra och förbättra saker under drift också.

– Ingen strategi för logistik och kostnader kring returhantering
En mycket stor del av e-handeln består av logistik och frakt-relaterade frågor. Framgångsrika e-handlare är mer eller mindre uteslutande väldigt duktiga på dessa flöden och har genomarbetade och effektiva flöden och rutiner kring frakt, returhantering, byten och reklamationer.

Misstag kring att (inte) driva besökstrafik

– Inte någon strategi eller långsiktig plan överhuvudtaget för att driva tillräckligt mycket trafik till sidan på ett kostnadseffektivt sätt.

– Ingen strategi för sociala medier och hur dessa kan användas bäst för att driva besökstrafik till just din e-handel.

– Ingen strategi för annonsering på exempelvis Google Ads, Google Shopping, Facebook eller övriga lämpliga sociala medier.

– Ingen sökmotoroptimering som stöder och hjälper dig och långsiktigt och över tid stadigt driver besökstrafik till din sida.

– Ingen plan för remarketing/retargeting av de sannolikt ca 98% av besökare som lämnar sidan utan att göra något alls…

Några misstag kring konvertering av besökare till kunder…

Hur svarar du på följande frågor?

– Förstår besökaren direkt vad du säljer och vad ditt erbjudande är? eller får de leta informationen?
– Har du en bra och tydlig navigering som alla dina besökare förstår?
– Har du en bra sökfunktion?
– Har du låtit externa personer testa sidan och dess användarupplevelse?
– Har du kanske tillräcklig produktinformation med intetsägande produkttexter?
– Har du en krånglig kassa, eventuellt till och med registreringskrav…?
– Hur bra är dina produktbilder, är dom tydliga och visar detaljer?
– Finns det hjälp att få om jag behöver fråga något? Chatt exempelvis?
– Har du tydlig info om leveranstider och regler kring frakt och returer?
– Erbjuder du för få betalsätt? (Kan vara ett riktigt sänke för konverteringen)
– Har du ingen eller dålig kontaktinformation eller företagspresentation?
– Har du ingen eller dålig “call to action” som uppmanar dina kunder?
– Hur ser din butiks laddtider ut – Riskerar du att straffas av både Google & Besökare?
– Hur ser dina fraktkostnader ut, finns det möjlighet att förbättra dina marginaler där?
– Mäter du allt eller mäter du ingenting och vet därför inte vad som kan förbättras?
– Jobbar du med recensioner som skapar innehåll och trygghet för nya kunder?

Misstag kring effektivisering

-Att inte löpande förbättra
Tid är en verkligt dyrbar vara och det är väldigt viktigt att du lägger tiden på saker som stärker dig och din verksamhet. Se därför till att löpande effektivisera verksamheten och dess flöden. Se över vad du kan automatisera för att spara tid och minska “mänskliga” fel. Detta kan dock göras efter hand och löpande så att du inte drar på dig en för stor kostnadskostym för något du inte behöver i uppstart.

Så – Vad man skall man göra?

– Inse att e-handel inte är ett självspelande piano utan som med allt annat krävs tid, kärlek och hårt arbete på många områden för att du skall bli konkurrenskraftig och det därmed blir attraktivt att handla av dig och du får ett bra utfall över tid.

– Jobba med ditt erbjudande hela tiden och sluta inte utveckla ditt erbjudande.

– Ta fram en strategi för att driva trafik till din e-handel och lägg initialt absolut mest tid på att marknadsföra din e-handel i olika kanaler. Testa olika kanaler och mät utfallet så att du hittar din formel för att driva lönsam besökstrafik. Köp sedan all trafik du kan där.

– Anpassa design och flöden efter just din kundgrupp, inte vad du tycker är snyggt själv.

– Testa, mät och analysera och förbättra löpande. Tag beslut på verklig data istället för på gissningar och eget eller vänners tyckande om vad som är “bra”.

– Det är utan tvivel dom som som är aktiva i och fokuserar på försäljningsarbetet som det går bäst för. Vill du bli en vinnare inom e-handel så behöver du jobba hårt och fokusera på ditt erbjudande och ditt försäljningsarbete.

Förhoppningsvis kan du nu undvika några klassiska misstag och lägga mer tid på ”rätt” saker. Lycka till med din e-handel!

//
Jonte Bergman
Grundare av Wikinggruppen

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.