Bildspel är en dålig idé för din webbutik
Kattis Lodén i E-handel

11 anledningar till varför bildspel suger (nästan jämt)

Ja, tyvärr är faktiskt grundregeln att bildspel är en riktigt dålig idé. En idé som du bör avhålla dig ifrån. Mängder av undersökningar stödjer detta, men låt oss börja med ett fiktivt scenario som får tjäna som liknelse till den bildspelsmani som råder inom e-handeln.

Scenariot är som följer: du har lunchrast och passar i samband med detta på att lite snabbt svänga förbi närmsta matbutik…

1. Glad i hågen, men lätt stressad, kommer du till butiken med målet att köpa kaffe.

2. När du kliver in genom dörrarna möts du av en liten teaterscen som byggts upp mitt i gången. Du blir, lätt förvirrad, stående och tittar.

3. Det visar sig att butiksägaren har varit kreativ och skapat en liten teater där hon, som i ICA-reklamen på TV, integrerat veckans varor. Extrapris på smör (just ja, smör behövde du ju också!), toalettpapper (nä, ointressant), barnmat (inga småbarn längre)…

4. Mitt i scen fyra om hundbajspåsar, inser du att du glömt vad det var du skulle handla från början, dessutom var det väl nåt i teatern du skulle ha också… Hur ska du nu få reda på det? Ska du behöva stå kvar och vänta tills scenen kommer igen?

5. Frustrerad vänder du på klacken och marscherar irriterad ut ur butiken utan att varken ha handlat det du planerat, eller det du inte planerat. Och butiken, ja, de förlorade en till synes säker kund. Istället för att sälja mer fick de inte sälja alls…

Det kanske låter som ett extremt exempel, men faktum är att bildspel på riktigt riskerar att hamna i vägen för en potentiell kund, orsaka förvirring, ta bort fokus från det viktiga och för kunden vara lika irrelevant som hundbajspåsarna var för dig.

11 anledningar till varför bildspel är en dålig idé

I den händelse att du fortfarande inte är övertygad kommer här en lista med ett antal olika anledningar, från olika källor, till att branschens experter ratar dem. Here we go…

  1. Personer med motoriska svårigheter riskerar att inte hinna klicka och personer med lässvårigheter/svenska som andraspråk riskerar att inte hinna läsa. (källa)
    Ja, det låter ju inte så bra eller hur? Vi vill ju faktiskt att alla ska ha en chans att ta del av våra erbjudanden.
  2. Bara ca 1% klickar på en bild i ett bildspel över huvud taget. (källa)
    Och kanske är dina bilder inte ens klickbara? Använder du en call-to-action-kapp på varje enskild bild? Om inte, vad är poängen? Människor besöker antagligen inte din webbutik för att titta på fina, stämningsfulla bilder utan för att handla. Glöm inte det.
  3. Av de fåtal som klickar på en bild, gör majoriteten det på första bilden… (källa)
    Vilket alltså gör följande bilder… just det, överflödiga!
  4. Erbjudanden som konkurrerar med varandra riskerar att göra oss osäkra och kan resultera i att vi inte väljer alls. (källa)
    Alla har vi väl någon gång upplevt att för många valmöjligheter tenderar att göra oss obeslutsamma. Kanske har din kund redan en tydlig vision om produkten denne vill köpa och vem är då vi att röra till allt med en massa nya intryck?
  5. Bilder som inte hänger samman i ett konsekvent tema gör oss förvirrade. (källa)
    En bild med tröjor, en bild med kontaktuppgifter, en bild med en länk till ett blogginlägg… Spretigt blir otydligt och otydligt är dåligt ur användarsynpunkt.
  6. Rörligt material gör att vi tror att det är reklam och ignorerar det helt. (källa)
    Många använder idag annonsmaterial som blinkar, eller där produkterna ändras automatiserat. Det räcker med att gå in på Aftonbladet så översköljs vi av den här typen av reklam. Att den blivit så vanlig gör också att vi lärt oss känna igen och klassa den som ointressant – vi blir så att säga ”blinda” för den. Och om den är ointressant och vi inte ser sen så är den… precis, onödig!
  7. Bildspelet riskerar att göra din sajt långsammare. (källa)
    Långsammare betyder mindre användarvänlig och det låter väl som en ganska dålig idé eller hur?
  8. Bildspelet trycker ner och skymmer resterande innehåll. (källa)
    Många bildspel tar upp hela skärmen när du först landar i en webbutik. Det gör att du måste börja scrolla innan du ens kommer till en enda produkt. Det är inte bra, du är ju där för att handla!
  9. Människor vill själva kontrollera sin shoppingupplevelse. (källa)
    Ett automatiserat bildspel blir därför ett irritationsmoment eftersom vi inte själva bestämmer hur länge en bild visas eller när den byts.
  10. Rörligt material riskerar att stjäla fokus från viktigare delar, produkterna du vill sälja t ex. (källa)
    Återigen, det låter inte så positivt eller hur? Vi vill inte kollra bort vår potentiella kund så till den milda grad att denne, likt i det inledande exemplet ovan, lämnar butiken i ogjort ärende. Var inte den där ”kreative butiksägaren” som skjuter dig själv i foten!
  11. Bildspel motverkar ditt försök att vara originell. (källa)
    Nej, det är tyvärr inte ens särskilt originellt eller unikt eller udda att ha ett bildspel. Det är istället väldigt vanligt. Så, vill du särskilja dig från mängden – välj en annan väg!
Mail

3 kommentarer

  1. Spännande läsning. Det finns helt klart en poäng i detta. Men frågan kvarstår om vad skulle man ersätta det med?

    Med vänliga hälsningar
    Martin Svensson

    1. Hej Martin!

      Tack för din kommentar! Ja, det blir ju så klart följdfrågan: vad ska vi ha istället?

      Det enklaste svaret blir nog faktiskt – en stor statisk bild. Eller – en layoutkombination med flera bilder som skapar en stor statisk enhet. Sedan kan detta så klart kombineras med text och/eller call-to-action-knapp.

      Fördelen med detta är att det gör det lättare dels för de personer som har problem att hinna läsa under ett bildspel och dels för de som av motoriska anledningar har problem att hinna klicka. Dessutom visar ju statistiken att de flesta ändå inte klickar på bildspel och att majoriteten av de som gör det, gör det på den allra första bilden.

      En annan klar fördel med att visa samtliga budskap eller erbjudanden på en gång är att om dessa är riktade mot olika kundsegment så har du en mycket större chans att de blir sedda av rätt potentiella kunder än om bilderna är gömda i ett bildspel.

      En statisk bild kommer heller inte, som sin mindre lyckade vän bildspelet, stjäla ögats fokus på samma sätt, och inte heller orsaka ”banner blindness”, vilket är fenomenet att vi lätt klassar bildspel som reklam och därför ignorerar det.

      Att bara ha en stor bild, eller möjligen en layoutkombination i formen av en större statisk enhet, kan så klart te sig mer utmanande eftersom man då tvingas göra det svåra valet att hitta den av alla bilder som bäst kan symboliserar företaget/det man vill kommunicera. Samtidigt kan man alltid byta ut denna om den inte visar sig prestera som man vill.

      Ytterligare ett alternativ är att kunden, när den klickar in sig första gången på hemsidan, möts av en pop-up-ruta där de får välja exempelvis man/kvinna, skoter/fyrhjuling, privatperson/företag eller liknande (beroende på vad webbutiken säljer så klart) och att man då lägger det erbjudande som är aktuellt för respektive kundgrupp direkt på ”rätt” sida.

      Jag har även läst tips om att en video kan fungera bättre, om man nödvändigtvis vill ha rörligt material på sin sida. Värt att tänka på även då är nog att se till att den inte startar automatiskt, utan att kontrollen ligger hos kunden. Få saker är så irriterande som när man överraskas av ljud som börjar spela när man inte är beredd på det. Jag tänker också att en video kan ställa rätt höga krav på innehållet i den. Det ska ju vara något som är värt att ”stanna upp” kundens shoppingupplevelse för. Kanske inte helt okomplicerat…

      Jag hoppas ändå detta ger dig lite uppslag att fundera vidare på!

      Med vänlig hälsning,
      Sandra

      1. Tack Sandra för ditt utförliga svar. Vi håller just nu på att tittar på lite nya alternativ till bildspelet då det känns som en ”guldyta” som går lite förlorad. Vi får se vad vi kommer fram till men det var spännande att läsa ditt inlägg om detta som fick oss att tänka om.

        Med vänliga hälsningar
        Martin Svensson
        skyltab.se & citypro.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.