Som e-handlare har du säkert inte undgått begreppet sökmotoroptimering. Det är utan tvekan lönsamt att ranka högt på för dig viktiga sökord i Google då det löpande driver in intresserade besökare till din webbutik. Läs vidare så ska vi förklara varför det inte alls är särskilt hemlighetsfullt eller komplicerat och visa hur du själv kan använda sökoptimering som en naturlig del av din marknadsföringsvardag.
Vi kan till att börja med konstatera att SEO, en förkortning av Search Engine Optimization eller helt enkelt sökmotoroptimering, är ett ämne som ger många e-handlare kalla kårar. Och visst finns det metoder och tjänster som man absolut bör undvika i sin strävan att ranka högre i sökresultaten, men att optimera på rätt sätt är något som uppmuntras av Google.
Det viktigaste för Google är att kunna leverera så relevanta sökresultat som möjligt till användarna. Genom att optimera, eller i klarspråk förtydliga, din sajt hjälper du alla inblandade. Google får hjälp att hitta rätt innehåll, användarna får svar på sina frågor och du får mer trafik från din framträdande placering i sökresultaten.
Sökmotoroptimering steg 1: Nyckelordsanalys
Stopp! Innan du ens börjar tänka på att sökmotoroptimera bör du göra en sk Nyckelordsanalys. Du som kan dina produkter och din bransch har sannolikt en del gissningar kring vilka ord eller fraser som är relevanta för din verksamhet och du vill synas på. Men, det är just gissningar och det är betydligt bättre att få en bild baserad på fakta över vilka ord eller fraser du verkligen bör satsa på. Det kanske är bättre att fokusera på ett mindre konkurrensutsatt ord som ändå ger bra trafik i vissa lägen. Verktyg som Google Analytics och Google Adwords kan ge dig mycket värdefull information om sökordsvolym och konkurrens på dessa. Läs gärna mer om nyckelordsanalys hos Anders Ivar
Sökmotoroptimering: Så fungerar Google
På gott och ont går det inte att optimera sin sajt för Google utan att ha en ungefärlig förståelse för hur sökmotorn fungerar. Ungefärlig är nyckelordet här, eftersom Google av förklarliga skäl är hemlighetsfulla med detaljerna om hur man bedömer och rankar olika sajter. Dessutom förändras metoderna kontinuerligt, så det närmaste man kan komma är kvalificerade gissningar, baserade på tester och erfarenhet.
Vissa delar är däremot Google helt öppna med, t.ex. hur de indexerar innehållet på webben. Allting sköts automatiskt, av så kallade sökrobotar som läser in oerhörda mängder information för bearbetning av Googles datorprogram, som slutligen avgör hur sökresultaten ser ut. Människor är bara inblandade i mycket liten utsträckning.
Målet för Google är förstås att kunna visa så bra resultat som möjligt för alla tänkbara sökord och sökfraser. Ett bra sökresultat är ett som är användbart, relevant och säkert för användaren. Det här är viktigt att alltid ha i åtanke när man utvecklar sin sajt – att sätta användaren i första rummet ger dig alltid bättre möjligheter att rankas högt.
Det här påverkar hur du rankas
Exakt hur olika sajter värderas vet vi som sagt inte, även om det är uppenbart att vissa saker har stor betydelse. Många av faktorerna är direkt relaterade till användarupplevelsen, medan andra är mer diffusa. Några av de signaler som Google uttryckligen erkänner är viktiga, eller som vi rimligen är övertygade om att Google tar hänsyn till är:
Innehållets relevans och kvalitet – Text, bilder och video på en specifik sida är den mest uppenbara faktorn som avgör om den är värd att placera högt i resultatlistan för ett visst sökbegrepp. Men det kan inte vara vilket innehåll som helst:
Unikt innehåll – Även om innehållet håller hög kvalitet får det inte vara kopierat från någon annan sajt. Google vill inte ranka samma innehåll två gånger.
Titlar – Rubrikerna berättar om sidans relevans för ett sökord, men HTML-titlar är ännu viktigare. De visas i webbläsarens titelrad och används även som rubrik i Googles resultatlistor.
Interna länkar – Länkar mellan olika sidor på din egen sajt visar för Google hur du själv prioriterar innehållet.
Externa länkar – Länkar från andra sajter till dig är ännu viktigare, eftersom de visar hur andra prioriterar innehållet. Det fungerar som en typ av betygsättning. Vissa länkar (betyg) väger tyngre än andra, men mer om det senare.
Popularitet i sociala medier – På senare år har Google även sneglat på sociala sajter som Twitter och Facebook för att exempelvis avgöra om en sida har nyhetsvärde, även om det är en betydligt mindre avgörande faktor än de ovanstående.
Avvisningsfrekvens – Google kan enkelt spåra hur många användare som surfade vidare på din sajt jämfört med andelen som vände i dörren. Det senare kan vara en signal om att innehållet inte var så relevant trots allt.
Laddningstider – Googles fokus på användarvänlighet har gjort att tiden det tar att ladda hem en sida får viss inverkan på hur den rankar. Kolla hur din egen sajt presterar via tex PageSpeed Tools hos Google eller Pingdom.
Säkerhet – En faktor är att Google också ser positivt på sajter som är krypterade med HTTPS. Säkerheten ses sannolikt som extra viktig på sajter som bedriver e-handel.
Sajtens ålder – En helt ny sajt har som regel lite svårare att ranka högt än en äldre och väletablerad.
Webbadresser – Det är praktiskt för alla inblandade när en sajt använder tydliga webbadresser, som ”exempel.se/min-produktsida” istället för ”exempel.se/?page-ID=3092130”. OBS: Var försiktig med ändringar i efterhand. Du riskerar då att tappa eventuella placeringar på grund av att sidan bedöms som ny eller att inkommande länkar pekar på fel sida. Det finns olika åtgärder som minimerar riskerna med att ändra strukturen i efterhand, men de är relativt komplicerade. Rådfråga någon SEO-kunnig om du är det minsta osäker.
Det här är bara ett urval av några faktorer som vi vet, eller sannolikt vet, påverkar hur en sajt eller sida värderas av Google. Du kan enkelt få en snabb överblick över många av de ovanstående faktorerna plus några till med gratistjänster som WooRank. Man kan utan problem räkna upp fler potentiella signaler eller detaljstudera de vi listat, men det är desto viktigare att fokusera på det du själv kan påverka med enkla medel.
Sökmotoroptimering: Din egen sajt är viktigast
Alla insatser för att ranka bättre i Google måste börja med den egna sajten, som är den faktor du kan påverka omedelbart. Det är även här du kan sätta in de viktigaste åtgärderna. Först och främst måste Google kunna indexera din hemsida. Googla på site:exempel.se (ersätt exempel.se med din egen adress). Får du inga resultat behöver du titta på om inställningarna i din plattform tillåter att sajten indexeras av sökmotorer.
Förutsatt att du kan ses av Google kan du börja jobba på det viktigaste. Det finns många enkla åtgärder i verktygslådan som kan ge dramatiska resultat och här ska vi gå igenom de mest centrala. Tänk dock på att förändringar av sökresultaten i Google sker med relativt lång fördröjning – ibland veckor eller till och med månader så det kan ta tid innan du ser någon förändring.
Titlar och metadata
HTML-titeln, som definieras i sidans kod av taggen <title>, är inte bara titeln som visas i webbläsaren namnlist. Den används även som rubrik i sökresultatet. Därför måste den vara relevant och innehålla det sökord du vill ranka på. Obs att om du använder Wikinggruppens e-handelsplattform så kommer plattformen sköta och generera all meta-data med automatik givet att du inte själv aktivt väljer att ange en egen titel. Du behöver alltså inte själv lägga in meta title på alla dina produkter utan systemet gör det åt dig automatiskt. Man har dock möjligheten ändra till det man vill.
Sidans metabeskrivning, i koden <meta name=”description” content=”Beskrivning här” />, är den text som visas under rubriken i sökresultatet. Här är sökordet mindre viktigt att få med än en användbar beskrivning av innehållet på sidan. Obs att om du använder Wikinggruppens e-handelsplattform så kommer plattformen sköta och generera all meta-data med automatik givet att du inte själv aktivt väljer att ange en egen titel. Du behöver alltså inte själv lägga in meta description på alla dina produkter utan systemet gör det åt dig automatiskt. Man har dock möjligheten ändra till det man önskar om man vill det precis som med title.
Slutligen finns ett annat till synes viktigt element i koden, <meta name=”keywords” content=”nyckelord” />, men det är ett förlegat stycke kod som Google inte längre tar någon hänsyn till så detta är inte aktuellt vid denna artikels publicering iaf.
Innehåll
Ingen hemsida eller webbutik kan konsekvent ranka högt i sökresultaten utan bra och välstrukturerat innehåll. Unik och välskriven text i kombination med bra bilder är en av grundstenarna i all sökmotoroptimering. Texten är det mest uppenbara av de element som kan analyseras av sökmotor för att bedöma en sidas relevans för ett visst sökord.
Det betyder inte att texterna ska peppras med det eller de ord du vill ranka för, eftersom det snarare kan ha motsatt effekt. Google har blivit allt bättre på semantisk analys, d.v.s. att bedöma en texts faktiska innebörd istället för att notera vilka specifika ord som används. Att texten är så användbar som möjligt för användaren är desto viktigare. Google har flera möjligheter att bedöma dina besökares beteende, exempelvis med hjälp av den avvisningsfrekvens vi nämnt tidigare.
Om besökarna faktiskt stannar kvar och läser innehållet på din sida är det en tydlig signal om att innehållet var relevant för sökfrågan. Därför är det viktigt att skriva för användaren och inte för sökmotorn. Det har naturligtvis fler positiva effekter än att din sida kan ranka högre, som att en produktsida, till exempel, faktiskt säljer bättre.
Påståendet att Google lägger enormt stor vikt vid unikt och bra innehåll är ingen gissning, utan har bekräftats av sökjättens representanter åtskilliga gånger. Bland annat släppte man
uppdateringen ”Panda” för några år sedan; Panda är ett slags filter som uttryckligen har till uppgift att reducera rankingen för sajter med tunnsått, kopierat, omskrivet eller på annat sätt lågkvalitativt innehåll.
Vi kan alltså slå fast att bra innehåll är A och O för möjligheterna att klättra i sökresultaten.
Så, hur producerar man bra innehåll och vad är viktigt att tänka på?
Produktbeskrivningar – De viktigaste sidorna i en webbutik är förstås de som ska sälja företagets produkter. Förvånansvärt ofta är de här sidorna tomma eller innehållsfattiga. Bara genom att faktiskt ha en produktbeskrivning kan du ligga steget före konkurrenterna. Det är dock viktigt att innehållet är unikt och inte bara kopierat från t.ex. tillverkarens hemsida.
Bilder – Att använda unika bilder, inklusive egna produktbilder, illustrationer m.m. är positivt. Döp gärna bilderna efter vad det är, dvs gul-apelsin.jpg är betydligt bättre än img56784.jpg. Det är också bra att utnyttja bildbeskrivningar när möjligheten finns (alt-taggen på HTML-språk, som visas när bilden av någon anledning inte kan visas).
Video – Hur video hanteras av Google är mer svårbedömt, men att ha en egen YouTube-kanal (YouTube ägs av Google) och bädda in sina egna videoklipp på sajten är sannolikt bra.
Bloggar, nyheter och artiklar – Även om de inte är direkt relaterade till din försäljning kan bra blogginlägg, nyheter eller fristående artiklar, t.ex. tips och guider, vara av mycket stort värde för besökarna och därmed för Google. De är också viktiga för att få andra sajtägare intresserade av att länka till dig.
Regelbundna uppdateringar – För att visa att hemsidan / webbutiken är levande och utvecklas aktivt, kan en viktig signal vara att innehållet förändras med jämna mellanrum. Ett exempel kan vara att lägga till nytt innehåll enligt ovan, eller att finslipa sina produkttexter.
Fallgropar!
Det finns också en del fallgropar som är viktiga att undvika när man lägger till innehåll på sin sajt. Många är logiska, men det finns också sådant som man kanske inte tänker på.
Undvik kopierat innehåll – Även om du har tillstånd att kopiera och klistra in någon annans innehåll på din egen sajt bör det undvikas. Anledningen är att det inte tillför något nytt av värde om Google redan har samma innehåll i sitt index. Identiska, eller nästan identiska, versioner av innehåll som redan existerar värderas därför mycket lågt av sökmotorn.
Undvik Flash – Sajter som byggts från grunden med Adobes animeringsverktyg Flash är lyckligtvis sällsynta numera, men det är fortfarande viktigt att se upp med. Flash kan inte läsas och värderas av sökrobotar, vilket innebär att sajter med mycket sådant innehåll får mycket svårt att hävda sig i sökmotorerna.
Undvik generiska bilder – Det är praktiskt och tidsbesparande att använda sig av royaltyfria fotografier och illustrationer på hemsidan, men de tillför lite av värde för användaren.
Undvik ”SEO-text” – Sidor som fyllts på för frikostigt med de nyckelord du vill ranka på, kanske med hjälp av krystade formuleringar och andra tilltag, får ofta motsatt effekt. De är inte bra för besökarna och det är oftast uppenbart för Google att de är ett försök att manipulera sökresultaten.
Sammanfattningsvis handlar sökmotoroptimering av ditt innehåll mest om att förbättra användarupplevelsen. Att skriva på ett visst sätt för att tilltala Googles sökrobotar har förmodligen ingen positiv effekt på träffbilden. Däremot är det viktigt att hålla sina titlar, rubriker och bildtexter relevanta.
Länkar och länkstruktur på din egen sajt
Google lägger fortfarande stor vikt vid länkar – både länkar mellan olika sajter och interna länkar på individuella sajter. Hur du länkar mellan sidor på din egen sajt är alltså något som alltid är värt att ha i baktanke när du skapar nytt innehåll.
Huvudfunktionen för dina interna länkar är att underlätta navigeringen för besökarna, men det skickar också signaler till Google om hur du själv värderar dina olika sidor och gör det lättare
för sökroboten att hitta och indexera nya sidor.
Tidigare har det haft stor betydelse vilka ord som används som länktext, men det är mindre viktigt idag. Huvudsaken är att länkarna är logiska och förenklar för användaren. Av samma skäl bör man undvika att ha alltför många länkar på en enskild sida, eftersom det lätt blir rörigt utan att tillföra så mycket av värde.
Några andra riktlinjer för internlänkning är,
Länka från bra innehåll till bra innehåll – Länkar till innehållsfattiga sidor fyller ingen större funktion eftersom de snarare försämrar än förbättrar användarupplevelsen.
Undvik att länka till dina huvudsidor – Att länka till sidor som redan finns med i navigeringen är meningslöst och bör undvikas om det inte är absolut nödvändigt. Länkarna finns ju redan och är förmodligen tillräckligt tydliga.
Länka ”djupt” – Motsatsen till att länka till start- eller kontaktsidan kan vara att t.ex. från ett blogginlägg länka till sidor längre ned i hierarkin som individuella produktsidor.
Länka inte för mycket – Wikipedia är visserligen ett i stora drag bra exempel på effektiv internlänkning, men den sajten har också enorma mängder användbart innehåll. I normala fall är det bättre att bara länka när det är påkallat.
Länka på ett sätt som är naturligt för användaren – Länkar i löpande text bör tillföra något av värde för läsaren och vara relevanta för sidans ämne.
Utgående länkar – Länkar från din egen sajt till andra har också betydelse för din ranking. Ett negativt exempel är att länka till sajter som Google upplever som spam, medan motsatsen – att länka till några trovärdiga sajter vanligen har positiv effekt. Var dock gärna lite sparsam med att länka ut från dig egen sida då det från vissa håll hävdas att det minskar den sk länkkraften på din egen sida.
Sökmotoroptimering: Påverka hur du värderas av andra
Du är säkert redan medveten om att länkar från andra sajter till din hemsida eller webbutik är viktiga för att bli högt rankad i Google. Det stämmer, men är inte hela sanningen. Vem som länkar är helt avgörande – tusen länkar från tveksamma källor kan till och med ha negativ inverkan på din ranking, medan en handfull riktigt bra länkar kan vara ovärderliga.
Det är också viktigt att din sajt har rätt förutsättningar för att värderas högt av sökmotorn, d.v.s. att de faktorer vi gått igenom tidigare finns på plats. Att ha bra innehåll är en förutsättning för att din hemsida överhuvudtaget ska vara intressant för någon att länka till. Naturligtvis är det betydligt svårare att påverka hur du behandlas av andra parter än att jobba med sin egen sajt, men i många fall hänger de två sakerna ihop.
Så får du fler länkar
Google ser helst att alla länkar på webben uppstår helt naturligt, men vad som kan betraktas som helt naturligt kan diskuteras. Klart är att du inte blir vän med sökrobotarna genom att använda dig av uppenbart manipulativa metoder, vilket inkluderar att köpa länkar med syftet att ranka högre. Att klistra in stora mängder länkar i bloggkommentarer, på forum eller på sajter du skapat själv är inte heller några vinnande strategier.
Det är inte så svårt som man kanske tror för Google och andra sökmotorer att hitta onaturliga länkar. I bästa fall blir sådana länkar värdelösa, men i värsta fall kan det leda till att din sajt plockas bort helt ur Googles index. Att ta sådana risker är onödigt, eftersom det finns gott om legitima sätt att få länkar. Här är några exempel:
Skapa innehåll som andra vill länka till – Absolut viktigast är att ha innehåll som faktiskt är värt att länka till. Det är inte bara viktigt för att få länkar, utan för att förbättra din sajt som helhet.
Utnyttja ditt kontaktnät i verkliga livet – Vänner, familj och affärsbekanta kanske också driver sajter där de gärna länkar till dig om du bara frågar.
Interagera med andra i din bransch – Länkarnas relevans för din egen bransch har också betydelse. Genom att nätverka med branschkollegor, kunder och leverantörer kanske de gärna länkar till din sajt helt frivilligt.
Kolla vem som länkar till konkurrenterna – Det finns verktyg för att ta reda på vem som länkar till dina konkurrenter (mer om dessa senare) och på så sätt ta reda på vad som fungerar bra eller mindre bra för andra i din bransch.
Sponsra något – Att vara generös är aldrig fel, särskilt inte om det råkar resultera i en länk tillbaka till din sajt.
Mejla eller ring och be om länkar – En länk till din sajt kan möjligen vara till hjälp för en annan sajts besökare och då skadar det inte att helt enkelt be om en länk. Att ringa kan vara mer effektivt än att mejla. Om du ofta får nekande svar behöver du kanske fundera över om du har innehåll på din sajt som är värt att länka till.
Leta efter sajter som borde länka till dig – Om du hittar en sida som listar och länkar till företag i din bransch men inte till dig, informera om bristen. Kanske har din kommun en sida som länkar till lokala företag där du borde finnas med?
Övriga faktorer utanför din sajt
Länkar är viktiga och lär fortsätta att vara viktiga även framöver, men andra faktorer spelar en allt större roll för hur din sajt rankas i Google. Ett exempel är att omnämnanden på sociala nätverk fått en större betydelse under de senaste åren.
För att synas i de sociala mediekanalerna behöver du förstås till att börja med vara aktiv på de aktuella sajterna, genom att skapa en Facebooksida eller en Twitterprofil till ditt företag. Att vara regelbundet närvarande på nätverken kan ta mycket tid i anspråk, men utöver den lilla sökmotornyttan kan de givetvis också vara en användbar marknadsföringskanal i sig.
Användarnas beteende utanför din sajt kan också ha betydelse för hur den värderas av Google. Finns du exempelvis med i sökresultaten utan att någon klickar på dina rubriker? I så fall kan du behöva vässa dina rubriker för att göra dem mer attraktiva.
Verktygslådan: Mätning och utvärdering
Du har många verktyg och metoder till ditt förfogande för att ta reda på var du står i förhållande till konkurrenterna. De kan dessutom ge dig nya uppslag på potentiella nya eller alternativa sökord att satsa på. Om det verkar vara alltför svårt att ranka på en viss sökfras kan chanserna vara bättre med en synonym eller en annan formulering som också har viss sökvolym.
Det går också att få en ungefärlig uppskattning av olika länkars värde med vissa verktyg, eller hitta sätt att förbättra innehållet på din sajt. Här är några bra verktyg som är gratis eller delvis gratis att använda:
Sökordsplaneraren i AdWords – Även om du inte annonserar med AdWords är sökordsplaneraren användbar. Här kan du bland annat se ungefärliga volymer för olika sökord och få förslag på alternativ.
Google trends – Ett annat Googleverktyg för att få uppslag på sökordstrender.
SEOMoz Title Tag – Testa hur din HTML-titel ser ut i Googles sökresultat.
SEMrush – Kolla upp din egen sajt och jämför med konkurrenterna vad gäller sökresultat, sökordsannonsering och andra detaljer.
Woorank – analyserar många aspekter av din sajt och kommer med konkreta förslag på åtgärder.
Alexa.com – visar en del grundläggande data om valfri sajt, baserat på ungefärliga uppskattningar.
Google Search Console – är ett sätt att berätta för Google att du äger din sajt, men har även några användbara verktyg. Exempelvis kan du som använder en .com, .net eller .org-domän ställa in en geografisk inriktning för sajten, t.ex. Sverige.
Google Analytics – Ett statistikverktyg är ett absolut måste oavsett vilka marknadsföringskanaler du använder. Googles egna Analytics är ett av de bättre och dessutom kostnadsfritt.
Mycket text att ta till sig? På Wikinggruppen.se har vi en mer kortfattat och uppdelad avdelning kring sökmotoroptimering av din webbutik.
Du kan även göra en snabb seo-analys av din egen sida via Pineberry, se https://www.pineberry.com/wikinggruppen/
Lycka till 🙂
(Artikeln publicerad av Wikinggruppen i samarbete med Klarna)