Wikinggruppen i E-handel

Meta-data

Meta-data, hur fungerar det egentligen?

Meta-data, eller data om data skulle man kunna säga, är information om dina webbsidor som inte syns när sidan visas, men som har viss funktion i sökmotorer som Google. Men de används ofta fel. Därav detta blogginlägg, vars syfte är att reda ut begreppen kring meta-data och tala om hur man enklast sköter detta korrekt!

Tomma meta-data bättre än fel meta-data

Ja, det är faktiskt så. Att lämna alla meta-fält tomma är faktiskt bättre än att fylla i dem fel. Orsaken är mycket enkel. Fyller man i felaktiga meta-titlar, meta-sökord (keywords) och dylikt, så skapar man inkonsekvens. Något som får webbplatser att falla som stenar i Google.

Meta-titel, vad är det?

En meta-titel är det som syns på fliken högst upp i webbläsaren när en webbsida laddas. Det är också det som ofta syns som länk i Google, när webbplatsen visas i Googles sökresultat. En meta-titel ska vara lockande att klicka på. Man pratar om begrepp som CTR (Click Through Rate), alltså hur många procent av de som ser länken klickar på den?

Men för att behärska faktorer som att öka CTR genom att förändra meta-titel krävs att man vet vad man gör. Minsta felaktighet kan leda till att sidan försvinner ur Googles sökresultat, eller halkar ner till positioner som ingen någonsin hittar.

Är man minsta lilla osäker och använder Wikinggruppens webbutik så är vårt enklaste råd: Lämna meta-title tom.

Systemet kommer då att använda sidors/produkters/varugruppers namn för att skapa en meta-titel. Något som är kraftigt mycket bättre än att en felaktig meta-titel används. I många fall visar tester faktiskt på att det är den allra bästa metoden, då man istället får fokus på att skapa bra, relevanta namn för sina sidor/produkter/varugrupper.

Meta-sökord (keywords)

Meta-sökord är något som tidigare använts i Google, där vi kunnat ange kommaseparerade ord, för att sätta ”taggar” på vårt innehåll, som gör att sökmotorer förstår vad det är för nyckelord som är viktiga för sidan.

På grund av utbrett fusk med sådan information har Google uteslutit meta-sökord (keywords) ur sina algoritmer.

Däremot används meta-sökord fortfarande av vissa sökmotorer. Sett till att Google står för ca 80% av sökningarna som leder trafik in till svenska webbplatser så bör inte detta innebära något större bekymmer. Om du vill ange meta-sökord, ange max 5. Google har nämligen inte slutat titta på det, bara slutat använda det i beräkningar av relevans. Innebörden är att om vi anger för många så kan Google tycka att vi försöker fuska.

Ex meta-sökord (keywords): E-handel,webbshop,webbutik,nätbutik,starta

Lämpligt för http://wikinggruppen.com/webbutik.asp, som är vår informationssida om Wikinggruppens webbutik.

Meta-beskrivning (description)

Meta-beskrivningen används ibland av Google för att skriva ut den text vi ser nedanför själva länken i sökresultaten. Den ska vara beskrivande och relevant i förhållande till sidans faktiska innehåll. Även här gäller rådet. Minsta osäker lämna meta-beskrivning tom.

Orsaken är mycket enkel. Om meta-beskrivningen inte överensstämmer med det faktiska innehållet på sidan så kan detta medföra att Google anser sidan icke relevant. Om meta-beskrivningen lämnas tom i Wikinggruppens webbutik används istället det faktiska innehållet (inledningen av det), vilket gör att fokus hamnar på rätt sak – innehållet. Detta ska vara utformat på ett sätt som lockar till läsningar, som använder viktiga nyckelord etc. Har man skrivit ett väl formulerat innehåll visar också våra tester på att det i många fall är optimalt att lämna meta-beskrivning tomt och låta det faktiska innehållet utgöra meta-beskrivning för sidan.

Osäker? Lämna meta-data tomma

Det råd vi har att ge våra e-handlare är alltså att lämna meta-data tomma om man är minsta osäker på vad man ska skriva där. Att fälten finns, beror på att man med rätt kunskaper kan förälda dessa faktorer ytterligare. Men det ska man som sagt bara göra om man är helt säker på det man gör. I annat fall visar sig sådana förändringar ofta leda till kraftiga försämringar för webbplatser i Googles sökresultat.

Vi hoppas att detta blogginlägg ska kasta lite ljus över vad meta-data är och hur man bör hantera dessa i vår webbutik. Har ni frågor  så ställ dem gärna i kommentarer nedan, så får fler ta del av dem och våra svar!

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.