Wikinggruppen i E-handel

Domäner, djuplänkar, bloggar och SEO

Många har lärt sig att om man har en webbutik så är det bra att också ha en blogg, där man kan skriva om saker och på ett naturligt sätt hitta möjlighet att djuplänka in till sin webbutik på viktiga sökord. Som så många gånger förr så är det dessvärre så att Google plötsligt ändrar spelreglerna.

Köpa fler domäner med bra namn?

Många har under lång tid köpt på sig en mängd domäner, efter att exempelvis ha hört någon säga ”Om du ska sälja bilar så är bilar.se utan tvekan den bästa domänen du kan har ur SEO-perspektiv!”. Ja, detta är fortfarande sant, men jag skulle vilja peka lite på vad det innebär att köpa en massa domäner och ställa frågan, vilken nytta gör de?

I bilden ovan har jag tagit ett exempel, där skinnskor.eu, sneakers.eu, sandaler.org och damskor.nu (förmodligen upptagna domäner, exemplen är tagna ”ur luften”) pekar på nissesdojer.se. Vitsen, som många ser i detta är att vinna poäng i Google och andra sökmotorer på domänerna med ”lämpliga namn” som leder till den faktiska domänen, i detta exempel nissesdojer.se.

Men, är det verkligen så att dessa domäner tillför något?

Om man pekar dessa domäner på korrekt vis mot nissesdojer.se, så kommer de inte att synas i Google eller andra sökmotorer. Hur ska de då kunna ge några poäng?

Det är en befogad fråga och också en fråga som sätter fokus på vad domänköp av denna karaktär egentligen bör handla om.

Skydda ditt varumärke med domännamn

Ja, det är att skydda sitt varumärke det egentligen bör handla om, inte om SEO. Om man nu har domänen nissesdojer.se, så kan man tänka sig en logik i att skydda det varumärket genom att köpa samma domännamn (och kanske även liknande), för flera toppdomäner (ex .nu, .com, .eu). Detta betyder då att ingen annan kan köpa ett domännamn med det egna varumärket, vilket kan vara en stor fördel. Däremot kommer det inte betyda något ur SEO-perspektiv.

Blogga och länka till din webbutik

Att blogga om sin verksamhet är generellt sett bra, men också något som kräver mycket mer arbete än man ofta tänkt sig. Att blogga är inte lika med att slänga ihop några texter, där viktiga nyckelord finns med, använda de viktiga nyckelorden för djuplänkning in till webbutiken och sedan lämna bloggen orörd på obestämd tid.

Att blogga innebär att förse sina besökare med värdefull information om det man gör, om erbjudanden, djuplodande information om nya produktsortiment etc.

När man bloggar ska man idag tänka på lite nya faktorer, efter Googles senaste uppdateringar (läs Google Penguin update).

Att djuplänka i för stor utsträckning innebär idag en stor risk, både för bloggen man länkar ifrån och för målsidan. Om man har för hög densitet av nyckelord i bloggen så kommer den att ses som spam av Google. Om man använder specifika nyckelord och länkar dessa till specifika landningssidor, där samma ord förekommer många gånger så bedömer Google ofta detta som en ”betald länk”, vilket utifrån Googles senaste uppdateringar bryter mot deras riktlinjer och därmed kan vara till skada.

Att skriva om sommarens coolaste modeller av Converse och länka till nissesdojer.se från bloggen bör idag ske i form av att man antingen länkar med namnet nissesdojer.se eller att man bygger ut länken, till att innehålla mer än bara nyckelordet. Ex Sommarens coolaste Converse, vilket minskar risken för att Google ska uppfatta det som ”fusk”.

Traditionell djuplänkning är alltså något man bör vara ytterst försiktig med framåt.

Alla länkar är inte farliga

Många tror i och med detta att man inte längre ska länka till sin webbutik. Så är det naturligtvis inte. Det Google avser göra är att råda bot på att människor aktivt försöker skapa kringliggande sajter, på andra C-nät (ex en blogg på en server i ett annat nätverk än det där webbutiken finns), enbart för att ge sig själva poäng. Google visar med detta väldigt tydligt att det är kvalité i informationen i webbutiken som främst ska avgöra hur väl den rankar i Google. Det är alltså främst innehållet i webbutiken man ska fokusera på och göra så relevant och värdefullt som möjligt för besökaren.

Att länka in till sitt innehåll är fortfarande logiskt och bra, om det sker på rätt sätt. Att skriva relevanta inlägg i en blogg och länka utifrån principen jag nämner ovan är bra. Det är bra ur två perspektiv. Dels stärker det varumärket i form av att människor kommer att hitta bloggen (om den är aktiv och relevant) i Google och andra sökmotorer och därmed få erbjudanden, information om nytt sortiment etc. Men bloggen utgör då också en logisk yta för naturliga länkar in till webbutiken. Tänk bara på att inte överdriva detta. Använd länktexter enligt ovan och undvik att proppa texter fulla med länkar. Misslyckas man med detta så finns risken att målsidan tar skada och är det utifrån Google Penguin update så säger Google att det kan vara så illa att man blir tvungen att börja om, med ny domän, för att den man har helt enkelt är bannlyst i Google och inte kommer tillbaka.

Det är alltså inte något man kan fundera igenom på en fikarast. Det är en mycket viktig faktor, som kräver mycket arbete och inte minst, att man följer Googles riktlinjer, då Google utan tvekan är den främsta källan när det gäller nya besökare till en webbutik.

Mail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Anmäl er till vårt inspirerande nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.